En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Mr Ghee

februari 19th, 2016 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Då var det dags igen för en intervju, denna gången är det Mr Ghee eller rättare sagt Janne Villman som svarar på mina frågor. För er som inte vet vem Janne eller Mr Ghee är kommer en presentation:

Ghee artikel Mr Ghee

Jag heter Janne Villman och är 46 år från Stallarholmen. Bor i en villa där jag har alla bekvämligheter. Som finne vill man ha bastu. Barnen ville ha pool och nu när man är äldre gillar man bubbelpool. Ej att förglömma mina två grillar. Kommer flera…hehe
Min familj består av två döttrar som är 21 och 19. Jag är särbo med Merja, men vi pratar om att gifta flytta ihop så småningom. Min fritid ägnar jag oftast till matlagning och införskaffning av kunskap. Läser otroligt mycket olika matbloggar, mattidningar och ser på matvideos.
Matfreak med andra ord.

Jag jobbar som produktionskoordinator på ett förpackningsföretag i Södertälje. Är utbildad ekonom och läst marknadsföring. Har haft eget företag inom reklam, hemsidor. Har vunnit logotype tävlingar mot större företag som konkurrenter. Är stor ishockeynörd, inte många som vet att jag blev svensk mästare med Södertälje 1985 som materialare.

Hochey

Hur uppkom ditt matintresse?

Vår släkt härstammar från Karelen. Är uppvuxen med karelska piroger och olika grytor. Allt odlades själv och man hjälpte till att vattna och rensa ogräs. Var ofta med när mamma bakade eller mormor. Man fick belöning att slicka bunken eller provsmaka först. Redan som 10 åring tyckte jag om att grilla. Började steka bröd själv. Givetvis med massa smör. Matintresset ökade när under 3 månader fick praktisera med Maria Prinz och kocken Thierry Edmond, där fick jag lära mig använda rotsaker. Kombinera smaker med de olika smaklökarna vi har i munnen.Där fick jag även mitt första bakintresse, som nu blivit en vardagssyssla.

Ung Grllare

Du säljer och tillverkar Ghee, alla vet inte vad det är, förklara för dem.

Ghee kallar jag för det flytande guldet. Det är så underbart gott. För att förklara det enklast så brukar jag säga att det är smörolja. Du kokar smör på väldigt låg värme under en lång tid. Riktigt bra Ghee ska koka minst 2 timmar. Under kokning så separeras proteiner och vatten ifrån smöret. Det är riktigt kul att titta på hur smöret bubblar i olika skeden av kokningen. Först stora bubblor. Nästan som lava som bubblar och i slutet är det mycket småbubblor. Under tiden har du en så underbar doft i köket av knäckig smör. Sedan filtreras smörolja och hälls upp i burkar. Hållbarheten på Ghee är lång, den håller i rumstemperatur i upp till 3 månader. Ghee har mycket hög stekgrad. Den tål värme upp till 250 grader utan att börja ryka.

Ghee olika

Vad använder man Ghee till?

Jag använder Ghee till nästan allt. Jag steker allt i stekpannan med Ghee. Har det i pannkakssmeten. Man använder Ghee som smaksättare såsom smör. Perfekt smakhöjare till potatismos, grönsaker och fisk. Ghee är utmärkt att fritera med eftersom den tål höga temperaturer. Den fungerar alldeles utmärkt att confittera med. Jag brukar confittera anka och lax samt grönsaker. Eftersom Ghee är flytande så är den lätt att injicera i kött eller kyckling.
Att injicera potatis med Ghee är en höjdare. Ghee användes mycket under Grill VM av olika lag.

OLika

När kom du på att du skulle börja tillverka och sälja Ghee?

Jag läste ett recept på confitterad lax med Ghee. Blev nyfiken på vad det var och var man köper det. Det fanns tydligen på ICA som sålde Kung Markattas Ghee. 79 kr för 190 gram. Tyckte det var dyrt så jag googlade ifall man kunde hitta recept på hur man själv gör Ghee. Det fanns massor av videos på hur man gör Ghee och testade göra själv och det är inte svårt. Tålamod är nyckelordet. Finns otroligt mycket dåliga Ghee recept också på nätet. Vissa gör Ghee på 15 minuter. Det kallar jag att man smält lite smör. Riktig Ghee kokas länge så att det bildas lite bruna klumpar i botten på kastrullen. Det är då smaken kommer.
Det finns inga genvägar till ett riktigt bra Ghee.

Du driver ett företag som heter Källarbackens Ghee, berätta om detta företaget?

Jag driver en småskalig verksamhet. Det finns än så länge bara jag som kokar smöret. Jag står för all marknadsföring. Tar fram etiketter samt fixar leveranser.

Spare Ribs

Vad har du för framtidsplaner för företaget?

Vi vill växa försiktigt. Vi vill finnas i delikatessbutiker, köttbutiker och på små marknader runt om i Sörmland. För att Ghee ska bli mera omnämnd tycker jag att folk ska koka eget Ghee. Då börjar ryktet om hur gott det är sprida sig. Jag får väl bli en sån där smörambassadör .
Mr Ghee kallas jag ju redan.
I framtiden kommer vi behöva ha en säljare som åker runt och visar upp Ghee för delikatessbutiker och små handlare. Flera nya smaker ihop med Zigges BBQ kanske kommer. Flera webbutiker vill sälja Ghee och eventuellt en hotellkedja vill börja använda Ghee i sitt stor kök. Jag har en större burk på gång till storkök.

Tycker du om att grilla?

Jag har varit helt galen i grilla. Folk trodde att jag grillade allt, och nästan så var det. Har en Gasolgrill och en gammal Weber 57. Men vill lära mig så mycket om matlagning så jag har börjat snegla åt olika tekniker istället. Jag gillar mångfalden och kulturen i olika länder och dess mat.

Babyribs

Vad lägger du helst på gallret?

I Webern kör jag snake metoden. Grillar långkörare såsom, brisket, pulled beef , fläsklägg osv
I gasolen blir det mycket olika revben. Både short ribs , babyribs samt beef ribs. Gillar även att lägga på en riktigt fet fläskkotlett från vår lokala köttbutik Millert & Dahlen. Att fläskkotlett blir torrt är nog för att folk skär bort fettet och kör för varmt.

Om du skulle bjuda mig och min familj på en tre rätters middag:

Det får bli en spansk middag. Har en bror som bor där och har varit där så många gånger.

Förrätt: Görs på grillen i en gjutjärnspanna. Gambas al aljillo – Heta BlackTiger tiger räkor i chili och vitlök och persilja, givetvis frästa i Ghee. Serveras med hembakt bröd.

Varmrätt: Görs på grillen med paella panna, Källarbackens Paella. Med argentinska Rödräkor, hummer, grön musslor, spansk saffran, bläckfisk, ärtor, rökt paprika , ancho chili. lök , och Ghee fräst ris. Givetvis hemkokt skaldjursfond.

Efterrätt: Creme de Catalana….en spansk variant av creme brulee. Görs i vanlig ugn.

grilla Mr Ghee

Nu till snabb frågor:

Kol /gasol Gasol , men helst kol. Helgardering

Öl /vin Öl till grillning, vin till mat

Sommar /vintergrillning Sommar

Per Morberg /Andreas Mathiason Andreas är en grillguru. Vem är Morberg ?

LogoEld

 

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *