En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Niclas Ljung

april 13th, 2018 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Släpper veckans intervju en dag innan, denna veckan med Niclas Ljung vinnaren av #åretsgrillbild

Vem är då Niclas?

Namnet är som sagt Niclas Ljung , 44 år bor med min fru och 2 barn utanför Kungälv, jobbar dagligdags som teknikchef på ett större eventbolag.

Grattis till vinsten i årets grillbild på BBQ Lovers grillforum! Varför tror du att just din bild vann?

Årets grillbild är tagen mitt i backen i Åre med utsikt över storsjön, kombinationen med öppna lågor , kött och fantastisk utsikt var nog

det som gjorde att just min bild var den som vann. Tagen med mobiltelefon vilket visat att det är nog mer tillfället som gör bilden än kvaliteten på utrustningen..

Vad har du för andra intressen förutom grill /bbq?

Är uppvuxen på och kring havet som även framgår av de bifogade bilderna, spenderar ett antal veckor per år på båten i den vackra västsvenska skärgården. Grillen är en självklar del i båtlivet och nyttjas frekvent så fort möjlighet ges, är ju en extra utmaning att göra något vettigt med en liten Weber GoAnywhere, man kanske är lite skadad då jag även har en Gasolgrill + en Kebabgrill liggandes i båten så man kan utnyttja tillfället maximalt.

Hur uppkom ditt grillintresse?

Tror även en del av mitt grillintresse kommer från båtlivet då vi grillar nästan varje kväll och man har mer tid att lägga på varje grillning då man är ledig.

Vilket är ditt bästa grillminne?

Ett av mina bästa grillminnen är även det från Båtlivet, vi träffades 4 båtar i en naturhamn och skickade iväg en av besättningen till att köpa den bästa karrén han kunde hitta, slutade med 4 riktigt fina bitar från Kustchark. Morgonen inleds med frukost vid grillarna för att få till den rätta temperaturen, vi hade endast 4 st Weber Go Anywhere att tillgå så vi startade även en extra eld bara för att underhålla och få fram fin glöd. Kommande 12tim så turades vi om att ha eldvakt och trevligt umgänge kring grillarna, många var badgästerna som kom fram och undrade vad vi höll på med och vad det var som luktade så gott..
Vi lyckades hålla alla 4 grillar inom 5 Grader från våra önskade 120graders måltemperatur i närmare 12 timmar, och de sista  5-6timmarna så moppades det frenetiskt med den hemmalagade barbequesåsen. Framåt 6 tiden på kvällen började de övriga familjerna undra om maten inte var klar snart, men som alla vet så går det inte att stressa fram bra resultat, dvs dom fick vänta en stund till..
slutligen framåt halv 8 serverades den i mitt minne den absolut bästa pulled pork pitan jag någonsin ätit, alla andra höll med och stämningen var fantastisk. Att sitta i en naturhamn på varma klipphällar i på Västkusten när solen börjar gå ner och njuta av frukterna av en hel dags grillande är helt magisk och något alla som var med aldrig kommer att glömma.
Att så enkla råvaror ihop med gediget hantverk och glödande kol kan ge sådana grymma upplevelser är nog hela anledningen till att jag älskar allt som har med grill att göra..

Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?

Gällande framtiden så ser jag mest det som en utveckling på det personliga planet, har inga planer på att vara med i ett grillteam eller tävlingar, men jag är kan nog tänka mig att ställa upp om kompisar behöver support till bröllop o fest, tycker det även är kul att grilla till egna större egna sällskap o fester när timingen är rätt..

Hur hittar du inspiration till det du grillar?

Inspiration hittas för det mesta på nätet, läser mycket på BBQlovers.se och är med i de större grupperna som Weber Grillklubben och BBQlovers på Facebook, ofta snappar man upp något tips där som jag sedan utforskar vidare och samlar i receptidéer till. Jag är ganska metodisk och jämför olika varianter på recept för att i slutändan försöka göra en liten egen twist på de recept jag hittar, men i grunden är jag väldigt noga med att följa recepten och försiktigt vrider till dem till den variant jag är ute efter.

Var du med på FIR 2017? Vad tycker du om detta evenemanget?

Missade tyvärr FIR 2017 då min syster hade bestämt sig för att gifta sig just den dagen, 2016 var vi med och kommer ihåg detta som ett riktigt bra arrangemang, kul med så många eldsjälar som brinner för sitt intresse samlade på samma plats.
Självklart är FIR 2018 redan bokat….

Vad gör dig till en duktig grillare?

Jag tror att nyckeln till att lyckas vid grillen är mycket research och tålamod, går liksom inte att stressa fram bra resultat..

Hur ofta grillar du?

Grillar själv minst en gång i veckan året runt, sommartid betydligt oftare, är en stor fan av low & slow och har precis skaffat en pelletsgrill, detta är en riktigt bra lösning för att få till perfekta resultat året om. Utöver detta så har jag även en gasolare och en traditionell Weber kolgrill, dock efter inköpet av pelletsgrillen är det den som får gå hårdast, gasolen är bra för quick and dirty men ger inte det resultat jag är ute efter.

Hur lycka man med flintastek på grillen?

Flintastek undviker jag in i det längsta, men skall man göra en så är ju tricket att undvika de färdigköpta och köra den low&slow med mycket rök.

Varför tror du att det är mest män som grillar, hur skall kvinnorna få mer tid för att grilla?

Alla kan grilla, spelar ingen roll om man är tjej eller kille, handlar nog mer om intresse.

Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

Om man skall hitta någon förebild så får det nog bli Jonas Cramby och Heston Blumenthal, alla som lagar mat med sådan passion och intresse måste man ha stor respekt för.

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du  gjort då?

Om jag har en bjudning hemma så är det troligast att ni blir bjudna på en salig blandning av amerikanska klassiker,

Porkshots, Jalapeno poppers o baconlindade tomater till förrätt,

pulled pork, Ribs eller Burgare a´la Heston Blumenthal till huvudrätt

och sedan rommarinerad grillad färsk ananas till efterrätt.

Ett annat scenario är att man riggar upp Pizza grillen och alla får göra sin egen favoritpizza, detta är ett väldigt socialt och trevligt sätt att

avnjuta god mat i trevligt sällskap.

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?

Skall man få in lite vegetariskt är Grillad spetskål en favorit, rena vegetariska rätter är inte något jag har så mycket erfarenhet av, provade att göra pannkakor på Ofyren i Åre men upplevde det svårt att få upp temperaturen vintertid med denna.

Vad är det konstigaste du har grillat?

Är nog ganska traditionell i mitt grillande, men helgrillad brie med hjortronsylt är en riktigt bra specialare att prova.

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

Vi har en tradition inom familjen där vi samlas och gör korv och tunnbröd varje jul, vi älskar korv i alla former och självklart röks de kreationer vi lyckas få ihop efter detta evenemang och serveras sedan på julbordet. Två stående favoriter är prinskorv och Texas Hot links.

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?

För att bli en bra griller krävs intresse och uthållighet, prova allt gärna mer än en gång, googla runt på recept som låter intressanta och framförallt håll koll på temperaturerna, det bästa redskapet man kan investera i är en bra termometer..

Vad är en ”rubbad kyckling”?

Rubbad kyckling måste väl vara en galen pippi? Tycker de två bästa sätten att tillaga en kyckling är antingen som BeerCan Chicken eller Spatchkock, dvs att man klipper upp den och viker ut den på gallret, detta gör att man kan göra en riktigt god kyckling på kort tid utan att den blir torr o tråkig.

Vilket är det bästa tillbehöret till grillat?

Tillbehör är som sagt väldigt USA inspirerat, gillar starkt Jalapeno Poppers, Porkshots o liknande, en annan favorit som tar lite mer tid är annars burt ends, oftast då gjort på sidfläsk.

Nu till snabb frågorna:

Kol /gasol Pellets

Öl/ vin

Sommar /vintergrillning skulle säga att båda har sina tjusningar men måste jag välja så blir det sommar

Per Morberg /Andreas Mathiasson

Weber /Landmann

Kött /Fisk

 

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *