En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Peter Håkansson

april 22nd, 2017 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Då var det dags igen för en ny intervju! Denna gången är det Peter Håkansson som jag intervjuat.

Först vem är  då Peter?

Jag är en 44-årig lastbilschaufför som bor i Hässleholm med fru och ett gäng ungar. Majken 4, Ellie 9, Vira 11, Albin 18 samt utflugna Emelie 20.

 Hur uppkom ditt grillintresse?

Det kom som en blixt från klar himmel för ca 2,5 år sen. Har aldrig tyckt det varit roligt med mat mer än att äta den men huxflux så var det bara mat som gällde. Nu är det nästan lite snett på det hållet, tycker frugan iaf.

 Vilket är ditt bästa grillminne?

Första gången jag skulle göra Pulled pork. Hade inte så bra koll på tider och hur min 57:a reagerade när jag skulle ha så låg temperatur, så jag gick upp och drog igång kolverket kl 03,00 och satte mig i en stol under ett täcke o tittade på stjärnorna. Hur gött som helst och köttet blev kanon.

 Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?

Att fortsätta utvecklas, lära sig mer om allt. Man blir aldrig fullärd!

 Är du med i något BBQ lag? Vilket isåfall? Vilka är de övriga medlemmarna?

Ja, jag och en grillkompis, Andreas Jonsson, har dragit igång ett lag nu inför SM kval. HESSLE BBQ fick det heta och vi ska vara med nu den 22 april här i Hässleholm.

 Hur går det för er?

Lite tidigt att säga då detta är vår debut men det känns skitskoj och det ska bli kul att träffa lite nytt folk med samma intresse.

 Hur hittar du inspiration till det du grillar?

Youtube, Instagram och våra fantastiska forum på Facebook.

 Var du med på FIR 2016? Vad tycker du om detta evenemanget?

Nej tyvärr inte, var i Tyskland och bunkrade den helgen. Men i år ska jag grilla med Martin Söderström och det ska fantastiskt kul.

 Vad gör dig till en duktig grillare?

Att jag är ödmjuk för nya utmaningar och lyssnar på tips och trix från andra bra grillare. Sen tycker jag ju att det är fantastiskt roligt också och det gör att jag vill prova på och experimentera lite mer.

 Hur ofta grillar du?

Så ofta jag kan. Jag jobbar borta i veckorna men brukar väl kunna klämma in 3-4 ggr per vecka.

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

När vi var i Ullared en gång hade vi en engångsgrill men vill nog inte påstå att vi fick något bra resultat.

 Vad lägger du helst på grillen?

Jag är grymt svag entrecote, framförallt hel som marinerats och vaccats.

 Hur många grillar har du hemma?

En weber 57:a, en Kamado Joe classic, en Pro Q smoker och en Hällmark stekhäll 78 cm.

 Hur lycka man med flintastek på grillen?

Får väl bli varm för yta och sen indirekt, men undviker helst flinta helt o hållet.

 Varför tror du att det är mest män som grillar, hur skall kvinnorna få mer tid för att grilla?

Det är nog det där med att elda, det har vi alltid tyckt va kul. Bor nog en lite pyroman i de flesta gubbar. Ungarna får fixa mer inne så kan frugan va ute o grilla så kan jag ta en pilsner, he he. Jag upplever det som att det är ganska många kvinnor som grillar, i alla fall vad jag ser på sociala medier. Tiden… ja, finns den för männen finns den för kvinnorna. Man hjälps åt helt enkelt!

 Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

Det finns kanske inte någon riktig idol men mycket inspiration på Facebook tycker jag. Matborgen, Mathias Gustavsson, Imnäs, Boltis för att nämna några.

Vad tror du kommer bli 2017 års grilltrend?

Low and slow tycker jag är trevligt. Drybag verkar också på framfart har dock inte provat själv.

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du gjort då?

Marinerad portabello med vitlök, spenat och mozzarella ovanpå som toppas med grillad spetspaprika.

Hel entrecote som marinerats och får sig en omgång på webersnurran. Hasselbackspotatis och en hemslagen bea. När ändå snurran är framme får det bli en grillad ananas med vaniljglass till efterrätt.

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?

Inget klockrent med tanke på att jag föredrar kött men jag försöker komma in mer på det vegetariska på inrådan av hustrun.

Vad är det konstigaste du har grillat?

Hmm, inget speciellt jag kan komma på. Andra upplevde det dock som konstigt när jag vaccade en entrecote som jag la in i kylen. Efter lite mer än en månad tog jag ut köttbiten, sköljde av den, saltade och slängde den på grillen. Smakade helt ok. Inget jag kanske kommer att göra om men det var ett roligt experiment jag ville prova på. Man kan ju göra det mesta på grillen, griljera skinka, grilla kanelbullar, göra brownies osv. Men det är bara sånt som upplevs konstigt av allmänheten, för oss är det ju en vardag.

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

Aldrig provat egen korv, har köpt en bok om det men inte kommit till skott än.

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?

Lyssna på andra och inte vara rädd att prova nytt, det mesta går att äta om man är hungrig.

Vad är en ”rubbad kyckling”?

Ett fjäderfä som har en skruv lös som man gnor in med krydda ger en omgång på grillen.

Nu till snabb frågorna:

Kol /gasol

 Öl/ vin

 Sommar /vintergrillning – Året runt, säsongen tar aldrig slut.

 Per Morberg /Andreas Mathiasson – Båda tycker jag har bra saker att dela med sig av.

 Weber /LandmannWeber men håller min Kamado betydligt högre.

Kött/Fisk Kött, tyvärr provar jag fisk alldeles för sällan.

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *