En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Peter Mårtensson

december 10th, 2016 | Posted by Jens Svendsen in intervju

En lördagsmorgon utan en intervju är inte en riktig lördagsmorgon. Så här kommer den, en intervju med Peter Mårtensson.

Vem är då Peter, undrar kanske någon.

Peter Mårtensson, 50 år. Bor tillsammans med min sambo Camilla Karlsson i Svedala. Barn: Dotter som är 14 år och en Son som är 17 år.
Uppväxt i en familj som har arbetat med kött och delikatesser i hela livet. Tror jag var 12 år första gången jag var med och styckade kor och grisar. Har gått en 2 årig Gymnasieskola med inriktning Styckning av Nöt, Lamm och Gris. 19 år gammal började jag Jobba på Ugglarps Slakteri som numera heter KLS UGGLARPS. Idag tar jag hand om arbetslösa medborgare som går på någon form av aktivitetsstöd och försöker få dem att anpassa sig i samhället och utbildar de till styckare, gjort detta sedan 2009.

Var du med i Fästning i Rök i år, vad tycker du om det evenemanget?

Jag har inte varit med på Fästning i Rök, det krockade olyckligt i år med andra event. Martin Söderström gör ett fantastiskt jobb med detta, vi får väl se om jag dyker upp där nästa år .

Är du med i något BBQ team?

Jag är med i Team FIR-E.

Hur går det för ert lag?

Laget har haft en del framgångar i både SM/NM i somras Höjdpunkten har såklart varit WBQA Europa Mästerskapet i Bremen. Där vi lyckades komma på en 9:e plats totalt och dessutom bli 2:a i 2 olika kategorier.

Hur startade ert lag? Vem kom på idén?

Jag själv kom in i laget av en liten slump, inte helt lätt att ersätta grillmästare som Jonas Andersson, Martin Söderström och Janne Månsson. Det har varit en utmaning som jag har tagit till vara på. Jag har varit med och arrangerat olika tävlingar, där vi på KLS UGGLARPS varit sponsor av kött. Där kom jag i kontakt med Bobby Winther bl.a. och på den vägen är det.

Har fått berättats för mig att Laget bildades på Fästning i Rök där av namnet FIR-E.

Hur ofta träffas ni i laget?

Vi i laget träffas några gånger där vi alla samlas, Bobby och jag bor nära varandra och kör lite tillsammans, annars kör vi rätt mycket på vart sitt håll.

Du jobbar på Ugglarps slakteri, vilken är den bästa styckningsdetaljen och hur tillagar du den?

Bästa styckningsdetaljen är såklart Skinkan, som blir utskuren som Kylskinka. (bild) Den gör vi julskinka på som sockersaltas och lättröks och sedan kokas skinkan, innertemp på 75 grader. In i ugnen efter det och griljeras med Skånk Senap.

Hur viktigt är det med bra råvaror?

Bra råvaror är viktigt, men inte lätt att hitta. Vi styckar 800 grisar och 450 nöt, varje dag och visst det finns några bitar som är bättre än andra. Väldigt glad för att jag själv får välja köttbitarna.

Hur uppkom ditt grillintresse?

Mitt grillintresse började faktiskt när jag var med i uppstarten av Ängavallens Gård. De åkte ut och grillade helstekta grisar på olika event och privatfester. De ville jag skulle börja med det, 18år gammal, det var så det började.

Vad gör dig till en duktig grillare?

Det tror jag är mycket träning, lära mig av andra, ha full fokus, noggrannhet , veta vad som händer med det jag grillar om 1,2 timmar eller 3h vid olika temperaturer och väder, det är super viktigt, speciellt om jag grillar hela grisar och framför allt servera det som gästerna eller kunderna vill ha.

Hur ofta grillar du?

Jag grillar 3-4 dagar i veckan

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

Ja, vi kör alltid på engångsgrill när vi är ute på våra fiskeresor eller camping. brukar skaka Engångsgrillen så allt hamnar i en ända och sedan lägga något över som lock, (typ lock av Folie), funkar att köra indirekt. Måste försöka va kreativ.

Vad lägger du helst på grillen?

Revben som är utskurna på mitt eget lilla sätt och den gnider jag in i rubb som är egen tillverkning,

In i Smokern som är en Tennesse 400 , 120 grader, 3 timmar, sedan i 130 grader i 3 timmar, penslar ganska ofta med Glace, tunt, vill inte den ska bli torr, känner på benen om de börjar lossna, färdigt. Sedan låter jag den vila i folieform 20-30 min,

Har fördelen att leverera till Holy Smoke, olika detaljer, där vi tillsammans hittar koncept som är bra

Hur många grillar har du hemma?

Har 4st grillar Weber 57:a, Smoker Tennesse 400, gasol grill och 1 lite mindre som jag kör tändröret på. Men det är nya grillar på gång, några keramik grillar ska in i grillparken snarast.

Hur lycka man med flintastek på grillen?

Vet faktiskt inte, får väl bli någon indirekt historia.

Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

BBQ Pit Boys såklart

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du gjort då?

Förrätt serverar jag : Danskt smörrebröd med inlagd sill

Varmrätt: En perfekt grillad Entrecoté med Klyftade potatisar , rotfrukter och Bea på det.

Efterrätt: Kan jag bara säga vår fantastiska Dessert från EM Varma äpple fyllda med plommonkompott, skalad Ananas som är skårad och fylld med vår egen glace som består av blåbär, rabarber, på detta blir det fikon, egen gjord Vaniljsås och en klyfta av galia melon. Hela desserten duschas av en parfymflaska fylld med finast konjak. Allt gjort på en WEBER 57. Hur gott kan det bli 🙂

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?

Cornbiffar? vet inte. Nej, är inte bra på det Svårt när man har kött överallt 🙂

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

Något spännande recept på korv, har gjort många korvar, det är mest vanliga färsk korvar med grovmalet kött och fett då, och vanliga kryddor som salt, svartpeppar, chili, paprika som jag kan tänka mig göra.

Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?

Jag kommer att grilla på med mitt eget företag med hela grisar lamm och vildsvin m.m. Ska även försöka göra något tillsammans med Bobby Winther och Johnnie Lippens. Team FIR-E :S planer är att vi ska köra på 2017 så mycket vi kan, vi får se hur mycket vi orkar. Men det är SM/NM och pratat lite om danska mästerskapet. Sedan har vi förhoppningsvis ett Wildcard till VM i Irland eftersom vi placerade oss så bra. Topp 10 är inte fy skam.

Nu närmar sig julen, vad tillagar du på grillen som skall sättas på julbordet?

Till jul tillagas Revben

Vad har du för råd till nya grillare, hur skall de bli lika duktiga som dig?

Jag tror att ska man bli en duktig grillare måste man tro på sina egna idéer, och även ta till sig så mycket info man kan från andra grillare, framförallt inte va rädd för att prova. Grilla mycket är ett måste, oavsett vilken grill man har, ska man lära sig grillen.

Vad är en ”rubbad kyckling”?

Rubbad kyckling , för mig är det en kyckling som gnids in, med en rubbingkrydda både in och utvändigt.

Nu till snabb frågorna:

Kol /gasol

Öl/ vin

Sommar /vintergrillning

Per Morberg /Andreas Mathiasson

Kött /Fisk

Weber /Landmann

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *