En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Pierre Öxell

november 19th, 2016 | Posted by Jens Svendsen in Okategoriserade

Veckorna går fort och det är redan lördag igen och då finns det en ny rykande het intervju ute. Denna veckan har Pierre Öxell svarat på mina frågor.

Vem är då Pierre Öxell?

pierre

Jag är en 47 åring med en del trotts kvar i kroppen. Har 2 st döttrar Maja snart 13 år och ebba 8.Som bor hos mig varannan vecka. Så kallad särbo som det så modernt heter med Sussanne Gode. Född och uppväxt i Helsingborg där jag fortfarande har mina bopålar. Har även en stuga i Fasalt utanför Örkelljunga där jag gärna tillbringar lite tid.

Var du med i Fästning i Rök i år, vad tycker du om det evenemanget?

Vi var med på FIR i år för första gången och ditt återkommer jag gärna igen. Trevlig tillställning där man skapade många nya kontakter och träffade likasinade.

Är du med i något BBQ lag? Vilket isåfall?

Ja. High Nose BBQ Team.

kamben

Hur går det för ert lag?

Startade i år och inte varit med på någon tävling än.

Hur startade ert lag? Vem kom på idén?

Jag startade teamet 2016 eftersom jag är med på en del arrangemang som inte alltid nödvändigt vis ger pengar och då ville jag använda ett annat Namn en Gourmet Grillaren som är vår inregisterade firma. Namnet Kommer av att Susanne bor i Höganäs och det finns även några som jag samarbetar med där.

Hur ofta träffas ni i laget?

Väldigt ofta för dom fasta medlemmarna förutom mig själv är Susanne och min farsa. Kanske inte alltid det blir grillat men samtalen och när vi träffas brukar glida in på det samtalsämnet,

smoker6

Du äger en stor smoker, kan du berätta om bygget?

Om kring 2005-06 så räckte dom vi hade inte till och då börja jag titta lite på vad som fanns i USA men dom passade inte riktigt vår plånbok, så jag börja kolla med mina kontakter här hemma och lyckligtvis så där jag jobbade som inhyrd konsult (inom produktionsteknik) hade möjlighet att valsa och bocka 5 mm plåt. Så dom valsade och bockade efter min enkla ritning gjord i excel. Sedan var det bara att tillbringa ett antal timmar i verkstaden och till våren 2006 var den färdig för att provas och det blev den på Tropical beach i Helsingborg för 300 personer och det var kanske lite väl vågat men det funkade tillslut.

smoker2

Hur stor är din smoker?

Ca 4,5m och väger omkring 1 ton och monterad på en 2 tons båttrailer

smoker

Hur ofta använder du din smoker?

Det är olika. Ibland kan det gå veckor i mellan och sedan kan det bli många dagar på raken.

smoker5

Vad kostar det att tillverka en smoker?

När jag byggde den 2006-07 kostade den ca 46+ moms och då användes bara nytt material bla ny 2 tons båttrailer.

Vad tillagar du i din smoker?

Om jag får välja helst Karre och kamben men vi kör allt från kycklingvingar till Helgrillade grisar fast det sist nämnda undviker jag gärna för jag tycker det mer är en tradition än en smakupplevelse.

smoker3 smoker4

Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?.

Efter jag började som hemma grillare så gick det över till att vara en del av mitt jobb och för några år sedan drog vi/jag ner det på sparlåga med några få grillningar per år. Drog jag igång det igen i våras på alvar igen. Och 2017 hoppas jag på en liten ökning men vill ändå ha det på en lagom avancerad hobbynivå.

Hur uppkom ditt grillintresse?

Rent allmänt har jag ett stort matintresse och det kommer från farsan som alltid har lagat mat/bakat och numera även är en hängiven bbq användare.I början av 90-talet såg jag en smoker hos en lokal trähandlare som hade några stående och jag plockade med mig en broschyr som jag har vårdat ömt(och den finns fortfarande) Efter det börja jag använda rökved och locket på grillen. Omkring 97 när jag skaffat internet hitta jag lite från stora landet i väst och då blev det lite mer intensivare men det dröjde till 2003 innan jag byggde första smokern.

Och efter det har jag varit fast i bbqträsket. Jag minns första gången jag bjöd på mat från den smokern och dom frågade hur lång tid det tagit och jag svarar 9 sort guld och en halv flaska jäger. Deras min var obetalbar.

mat

Vad gör dig till en duktig grillare?

Tränat mycket och ha den stora turen att lära känna Jonas Borssen som blivit som en typ av mentor för mig.

Hur ofta grillar du?

Det varierar väldigt ibland mycket och intensivt och ibland kan det gå veckor emellan. Jag tillhör dom som inte tycker man behöver grilla allt bara för man kan. När man hör folk provar att grilla vårrullar kan man ju inte bli annat en trött.

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

Både Ja och nej. När man i sin ungdom var påverkad av alkoholhaltiga drycker och då man tyckte och berättade för alla vilken mästergrillare man var, då det egentligen inte ens passade som människofödda.

Vad lägger du helst på grillen?

burgare

Hemgjorda hamburgare

Hur många grillar har du hemma?

Hemma har jag en bärbar weber kolgrill för jag bor på 7 våningen och i stugan har jag en weber 57 och en 20”smoker med rökskåp.

litensmoker

Hur lycka man med flintastek på grillen?

flinta flinta2

Low and slow. Kryddar den själv. Faktisk en underskatta detalj tycker jag.

Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

Utan tvekan Jonas Borssen. Han är en föregångare inom BBQ i Sverige och gjort så otroligt mycket för bbq här. Han blev även bäst placerad vid senaste EM. Men det läser man inte så mycket om.

marshmallows

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du  gjort då?

Som förrätt skulle jag nog bjuda på egenrökta räkor. Sedan till huvudrätt skulle jag bjuda på en bbq buffe där karré och Kamben skulle stå för huvudnumret och till eftersätt skulle jag bjuda på ett gott leende när jag ser era nöjda miner där ni sitter tillbaka lutande i era stolar och inte orkar resa er.

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?

ShortRibs förädlat gräs. Eller kanske en portabelo med ädelost i.

 Vad är det konstigaste du har grillat?

helgris

Jag har väl mest kört på säkra kort, är kanske lite feg. Men det var nytt för mig med hästentrecote som vi körde på FIR som blev väldigt uppskattat.

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

Tyvärr inget att bjuda på. Har provat några gånger men det blir inte riktigt som jag vill. Så jag har skaffat mig en bra lokal korvtillverkare.

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig

Prova. Var inte rädd för att göra fel, läs på om dom olika stilarna som finns. Jag har märkt att många som kör bbq tror att man bara kan gör på ett sätt ”för det har dom läst” i en bok av någon som är en känd person. Inom BBQ finns många rätt, Det är inte bara ett sätt som är rätt…

ribs

Vad är en ”rubbad kyckling”?

Vet inte. Jag kör nästan aldrig kyckling och är fel person att fråga egentligen. Om jag kör kyckling är det filer som jag gärna fyller med mögelost. Eller kör jag beercan chicken

Nu till snabb frågorna:

Kol /gasol och ved

Öl/ vin

Sommar /vintergrillning

Per Morberg /Andreas Mathiasson om jag måste välja                    

Kött /Fisk

Weber /Landmann

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *