En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Pontus Reinholdsson

maj 27th, 2017 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Lång helg för många av er, vad passar då bättre än en intervju med Pontus Reinholdsson.

Vem är då Pontus?

Jag heter Pontus Reinholdsson och är 47 år på min födelseattest men är kring 25-30 i sinnet.

Kommer från Skövde från början tills jag träffade min underbara hustru, Therese som jag tillverkat två fantastiska flickor tillsammans med, 19 och 15 år.

Dessa flickor växer upp i Kungsbacka, strax söder om Göteborg. Utöver hustru och två tonåriga flickor så har jag även en 9-årig och en 2 -årig chihuahua.

Hur uppkom ditt grillintresse?

Jag har sen 9 års ålder gjort mig hemmastadd i köket, fick en Weber 57:a i julklapp år 2003 av lilla familjen, grillade på den med tändvätska och färdigmarinerad karré under många år. Någonstans 2010 lärde jag känna en svekfull person( se längre ner) vid namn Martin Söderström , som öppnade mina ögon för grill och bbq- världen.

Vilket är ditt bästa grillminne?

Konstigt nog på en engångsgrill i Lysekils hamn, kanske är mest nostalgi, men det sitter hårt i minnet. Kommer inte ihåg vad som grillades, men känslan kan jag minnas. En perfekt sommarkväll med grabbarna.

Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?

Jag driver G.L.Ö.D Grill&Event tillsammans med Magnus Bodin, där vi grillar på bröllop , födelsedagar och företagsevent.

Detta företag startades i november, och vår sommar är fullbokad, kul.

Dock en riktig egokick att få nöjda och belåtna kunder.

Är du med i något BBQ lag? Vilket isåfall? Vilka är de övriga medlemmarna?

44BBQ med G.L.Ö.D, Kim Christensen, Muwanga Norris( Lennart Svensson), Magnus Bodin och jag.

Hur går det för er?

Vi känner inte varandra ännu, vi har bara träffats fem gånger, men är jäkligt aktiva på Messenger, men nu ska vi börja öva tillsammans, tänkte bara så alla vet.

Ni var med i SM nu för ett tag sedan, hur gick det?

Vår första tävling i detta liv, om man inte räknar kvalet, vi slutade på plats 11 av 24, två lag dök inte upp, 26 var kvalificerade. Kanske känner mig nöjd med det om några veckor.

Hur går ett Grill SM till?

Ett grillSM går till på så vis att alla får reda på vilka detaljer som gäller 14 dagar i förväg, vissa rätter får man freebasa med tillbehör , andra har tävlingsledningen bestämt tillbehören.

Varje rätt bedöms av 6 domare som maximalt får ge 10 poäng, alltså maximalt 60 poäng per rätt som viktas i procent, vad gäller smak, upplägg osv.

De flesta körde över natten , inlåsta på Liseberg.

Lite surrealistiskt att vara ” ensam” på Liseberg. Självklart har detta föregåtts av kvaltävlingar, glömde nämna den detaljen.

Har du något Instagram konto och vad heter du isåfall?

pontusreinholdsson, mycket enkelt, bra att ha ett annorlunda namn, dock inte alltid

Hur hittar du inspiration till det du grillar?

Det finns så enormt mycket duktiga matlagare i världen, googla, titta in på på alla hemsidor, grupper på FB, titta på det de gör, och sen tänker jag, hur kan jag förbättra detta. Ingen , av kvinna född, har ännu ”nailat” en perfekt måltid, får nog lite skäll snart, men så är det.

Var du med på FIR 2016? Vad tycker du om detta evenemanget?

Firmafest, Martin Söderström ringde mig till FIR 2015, ” snälla Pontus, kan du assistera mig i mitt tält, jag klarar det inte själv”.

Kamrat som jag är, så åker jag upp och är beredd med plasthandskar i högsta hugg.

Martin presenterar mig  för Cecilia och Jonas Börtner , sen går dumjäveln därifrån.

Ööh, Martin, vad ska vi göra, frågar jag;

Lös uppgiften, det är erat tält, säger karln, och går därifrån.

Med detta sagt så tycker jag att FIR är en höjdpunkt på året, och jag är riktigt glad över att blivit lurad in. De som inte varit där har missat något viktigt.

Vad gör dig till en duktig grillare?

Vet inte, faktiskt, är inte speciellt smaksäker nog att känna enskilda kryddor i en rätt, men kan känna att vissa kombinationer stämmer bra. Prova , prova, ofta blir det skit, ibland blir det bra, sen den där hundrade gången , så ler gudarna mot dig, se på pepparkakor med Roquefort och Glögg, om någon sagt det för tjugo år sedan, så hade vederbörande blivit idiotförklarad.

Hur ofta grillar du?

Det blir nog tre till fyra gånger i veckan året om, till grannarnas avund, nåja alla är nog inte så nöjda när WSM döljer grannskapet likt slaget vid Lützen ,hehe.

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

Det handlar inte alltid om att servera den helt perfekta Picanhan. Sällskap, humör, så kan en äkta Dennis smaka bra också.

Vad lägger du helst på grillen?

Kött

Hur många grillar har du hemma?

Det står tre 67:or, två 57:or och en WSM 57 på altanen, har också en Go Anywhere , för utflykten, inget överdrivet i det sällskapet som läser detta, men Svensson som bor här bredvid, anser antagligen att det är fel på mig.

Hur lycka man med flintastek på grillen?

Flintastek inhandlas färsk utan massa skit på, skåras i kanten, pudras duktigt med valda kryddor från Zigges BBQ,  som är en liten favorit här i huset, low and slow, därefter lite svets på den så är middagen hemma. Jag tycker det är gott, sen får andra tycka vad de vill.

Varför tror du att det är mest män som grillar, hur skall kvinnorna få mer tid för att grilla?

Gener, män jagar och eldar, kvinnor samlar och tar hand om, dock är detta under förändring, män står numera vid spisen och kvinnor vid grillen, tiderna förändras.

SM på Liseberg, då fanns ett helt kvinnligt lag med som knep ett silver, vegetariska grenen, så kom Queens of BBQ tvåa av tjugofyra, var nog en gäng män som inte förstod var den kom ifrån.

Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

Idol vet jag inte, dock håller jag Johnnie Lippens och Peter Andersson högt här hemma.

Sen har jag ju hört talas om en gubbe som verkar jäkligt vass, Pontus Reinholdsson tror jag han hette.

Vad tror du kommer bli 2017 års grilltrend?

Ekologiskt tror jag kommer slå igenom ordentligt, oavsett om det gäller kött, fisk eller vegetariskt.

Handlar om överlevnad för vår art i långa loppet.

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du gjort då?

Vet inte vad du och din familj tycker om, Jens, men jag hade grillat lite kräftor till förrätt med vitlökssmör, dessa plockar vi stående bredvid grillen med en kall öl eller ett glas prosecco i handen.

Rösti smaksatt med västerbottensost och persilja, serveras vid bordet tillsammans med en härlig Tomahawksteak, och några goda såser, till detta dricker vi en fyllig Ripasso.

Kallrökt Brie med en varm blåbärssylt och ett litet glas vitt portvin.

Sen espresso , calvados och hemgjord tryffel. 1,2,3,4, skit också, räknade fel, men jag tror du orkar.

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?

Jag erkänner, jag är kass på vegetariska rätter men tycker det är väldigt gott med grillade grönsaker som tillbehör.

Vad är det konstigaste du har grillat?

Grillar inget konstigt, grillar bara gött.

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

Bjud in mig till din grupp, vill lära mig. Med andra ord så är jag novis här, men älskar bra körv.

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?

Prova, allt som du kan i ugnen och på spisen kan du också  göra på en kolgrill.

Framförallt gäller tålamod vid en grill, G.L.Ö.Den vill inte alltid som du vill.

Skrev det högre upp, var inte rädd för att prova, och om det inte går, så provar du igen, men med små förändringar.

Vad är en ”rubbad kyckling”?

Kan det vara en sjuk kyckling?

Eller??

Jag vet inte, ibland så smörjer jag in hönan med väldoftande olja, är det detta du menar?

Eller så kan man lägga gott smör under skinnet på en kyckling och lägga massor av goda kryddor utanpå , jag tror du menar det sista.

Nu till snabb frågorna: 

Kol /gasol 

Öl/ vin (öl till grillen, vin till maten)

Sommar /vintergrillning 

Per Morberg /Andreas Mathiasson 

Weber /Landmann (men Weber får se upp i sin självgodhet, många kommer underifrån)

Kött /Fisk (tvärtom om frun i huset får bestämma)

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *