En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Robin Edsmyr

maj 13th, 2017 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Innan ni startar upp grillarna denna lördag så missa inte den senaste intervjun, denna gången är det Robin Edsmyr som grillats med mina frågor.

Vi kör en liten presentation av Robin först.

Hej! Jag heter Robin och är snart 35 år, bor i Steninge i Sigtuna kommun med min familj, min fru Linnéa, min tvååriga dotter Ines och vår tvåveckors lilla Nova. Ja, vem är Robin? Öppensinnad, nyfiken och alltid på jakt efter att utvecklas och utforska nya grejer, både privat och i arbetslivet.

Hur uppkom ditt grillintresse?

Mat och grillintresset har funnits där länge, men har ”förfinats” lite på senare år. Jobbade i restaurangbranschen för en herran massa år sedan, och även innan det har jag alltid gillat att stå i köket och experimentera mig fram, är ingen receptkille utan gillar att ta vad som finns och hitta nya smakkombinationer. 2006 flyttade jag till Zürich och bodde där i fem år och arbetade inom Travel Retail och Taxfree, där växte intresset för mat och dryck i kombination. Sedan älskar jag att resa och har alltid fascinerats för olika smakkulturer. BBQLovers grillforum på FB var absolut en vändpunkt i mitt eget grillande. Jag grillade även mycket innan, men då helt utan fördjupande kunskaper och tändvätskan fanns med i arsenalen.

Vilket är ditt bästa grillminne?

Svårt. Det måste nog vara då jag grillade för 40 pers på en dubbel 60-årsfest långt uppe i Norrland. Hade en öppen eld med galler, en gasolgrill och en klotgrill att tillgå, och vi stog 2 meter från vattnet vid en sjö och lyckades få till en bra variation av grillade rätter och tillbehör, och på utsatt tid. Annars är det minst lika mysigt att sitta med en grillöl på altanen och se hur röken stiger sakta utan att ha någon tid att passa.

Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?

Det enda jag vet är att jag vill utvecklas och lära mig mer. Testa olika typer av grillar, metoder och experimentera med råvaror och smakkombinationer. Och träffa härliga likasinnade människor.

Är du med i något BBQ lag?

Nej, det är jag inte. Men det hade varit riktigt kul! Inte riktigt varit aktuellt, eller sökt runt eller blivit förfrågad. Men om det dyker upp någon möjlighet skulle jag nog inte vara sen att haka på! Ser mig ju lite som en rookie fortfarande, men i sinom tid så.

Hur hittar du inspiration till det du grillar?

Överallt. Bloggar, tidningar, böcker, forum, eller bara av att öppna kyl/frys och göra en rensning av det som finns. Får ofta bara upp en tanke på en råvara eller en ingrediens, sen kan jag gå en hel dag och fundera över vad man skulle kunna göra. En stor inspirationskälla är givetvis BBQLovers.se Grillforum på Facebook. Kul att ha haft möjligheten att få träffa en del av medlemmarna också, och fler träffar lär det bli.

Var du med på FIR 2016? Vad tycker du om detta evenemanget?

Nej tyvärr, det hanns inte riktigt med pga att första dottern var så pass ung just då. Har många andra events inplanerade, men hoppas verkligen att kunna ta mig till FIR 2017.

Vad gör dig till en duktig grillare?

Har fortfarande så sjukt mycket kvar att lära, speciellt inom BBQ. Grill känner jag väl att jag behärskar hyfsat bra ändå, även om det inte alltid blir som man tänkt sig. Jag skulle nog säga att nyfikenheten är en betydande faktor. Och kärleken till att laga mat och grilla året om. Sen får man inte bryta ihop för att man inte lyckas på första försöken, ta hjälp, be om råd och tips och upp på hästen igen.

Hur ofta grillar du?

Om inte varje dag, så i alla fall varannan skulle jag säga. I nån form. På nån grill.

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

Ja absolut, det går att grilla på alla typer av grillar. Skippa prestigen och ta vad som finns att tillgå. Har dock haft väldigt svårt att få tänt en engångsgrill, tycker det där indränkta tändvätskepappret aldrig funkar som det ska. Nu var det visserligen riktigt många år sedan jag använde en engångsgrill, men förr – innan man hade en picknickgrill – blev det ofta att man införskaffade en engångsgrill på macken och satte sig i någon park med polarna och grillade nån färdigmarinerad flintastek eller liknande.

Vad lägger du helst på grillen?

Tid, haha! Men vad gäller råvaror beträffat så blir det svårt att välja någon enstaka grej. Kött, fisk, fågel, grönsaker, burgare, efterrätter…ja, nej, jag vet inte. Picanha kanske. Eller en spatchcock.

Hur många grillar har du hemma?

Räknas skorsstenständaren? Har en klotgrill, en gasolgrill och en muurikka. Drömmen om en keramisk grill och en ordentlig offset smoker finns där, men kan bli svårt med nuvarande boendesituation.

Hur lycka man med flintastek på grillen?

Som med allt annat, tror på det man gör och det man grillar. Sen kanske inte resultatet tilltalar alla, men gillar du flintastek och gillar att grilla det, kör på!

Varför tror du att det är mest män som grillar, hur skall kvinnorna få mer tid för att grilla?

Riktigt svår fråga. Har inte heller någon uppfattning eller koll på statistiken om hur det ligger till. Tror förr var det kanske en schablonbild av att det var mannen som stog vid grillen, hällde på massa tändvätska och eldade upp ögonbrynen, att det var lite som en grabbsport utan finess. I och med att fler förstår sig på det här konstverket som det faktiskt är, så slår man sakta men säkert ut den förhistoriska bilden. Synligheten i media, tv och forum och att man visar upp alla grymma kvinnliga grillare är viktigt. Tycker nästan att de kvinnliga grillers man sett är snäppet vassare än männen. Grillen har inget kön, varför ska då användaren vara begränsad till ett av dom. Gillar du att grilla, grill on!

Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

Har inte hållit på länge nog med grill/bbq för att veta med säkerhet faktiskt. Har nog inte träffat min stora idol än. Har lärt mig mycket av att läsa böcker av Aaron Franklin och Jonas Cramby, så jag får säga dom.

Vad tror du kommer bli 2017 års grilltrend?

Tror man kommer försöka gå in på mer ”eko”-grillning i viss mån. Pellets tror jag blir en större trend. Och utnyttjandet av de naturliga elementen, så som öppen eld.

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du gjort då?

Först skulle jag nog fråga er om allergier och preferenser. Men kanske lite grillade heta räkor på spett tillsammans med en grillsallad till förrätt, en grym entrecote med en stuvning av spetskål, grädde och tryffel, och till efterrätt rökt och grillad mango med egengjord vaniljglass med lite rostade mandelflarn.

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?

Corn och oumpf funkar ju även det på grillen, annars finns det ju hur mycket som helst att tillgå från växtriket i stort. Har inga specifika recept, mer än på endel tillbehör. Halloumiburgare med grillade grönsaker, vegetarisk pizza, rotfruktskompott med chili och vitlök, vegospett med diverse grönsaker, tomat och ostfyllda svampar, grillad aubergine med yoghurtdressing..

Vad är det konstigaste du har grillat?

Vet inte.. har nog inte grillat så där jättemycket konstiga saker. Grodlår? Hästfilé? Det kanske vissa kanske tycker är konstigt?

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

Nej tyvärr, har faktiskt aldrig gjort egen korv än så länge, men går gärna med i gruppen för att lära mig mer!

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?

Testa er fram. Se misslyckanden som utveckling. Våga prova och var nyfiken. Börja med din egen favoriträtt och försök få till den så bra som möjligt på grillen. Fråga, sök hjälp och tips, stjäl och lär från allt och alla. Men framförallt, ha kul! Mat är glädje. Grill är glädje. Gör på ditt sätt och lyssna inte så mycket till besserschmittar.

Vad är en ”rubbad kyckling”?

En kyckling som inte är lika klipsk som övriga fåglar? Eller helt enkelt en kyckling som du har gnidit in med örter och kryddor innan den går på grillen.

Nu till snabb frågorna:

Kol /gasol Kol på helgen (känslan), gasol på vardagen (smidigheten)

Öl/ vin Båda. Öl vid grillen, vin till maten.

Sommar /vintergrillning Året runt.

Per Morberg /Andreas Mathiasson

Weber /Landmann

 

Kött /Fisk Kött

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *