En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med RUB-kungen Zigge

januari 6th, 2016 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Nästa person i intervjuserien är ingen mindre än Michael ”Zigge” Sigurdson, Sveriges Rub kung”.

Först berätta lite om dig själv:

Jag heter Michael ”Zigge” Sigurdson. Jag är 47 år ung och bor i Gottskär, Onsala strax s/v om Göteborg. Förutom mitt intresse för matlagning, grill och BBQ så gillar jag att sporta och vara med min familj i naturen. Som person är jag varm, ärlig och hjälpsam och när jag gillar något går jag alltid ALL IN. Mitt grillintresse började tidigt i Friluftsfrämjandets regi som 7 åring med att man fick göra upp eld, grilla korv och pinnbröd. Detta är Zigge ”Mannen, myten Legenden”.

zigge

Foto: Peter Watz på www.Grillbloggen.nu

Du är rubb/kryddkungen i Sverige, för de som inte vet vad en rubb är, kan du förklara?  

Rubb är en förkortning av rubbing som är en torrmarinad/krydda som man  rubbar/gnider in i kött, fågel eller vad man önskar. Det ger en härlig smak och tränger in bättre i kötter bättre än tex en marinad . 

rubs rubs3

Hur får du inspiration till dina olika rubs? 

Jag tittar bla på matlagningsprogram från hela världen och inspireras mycket av dom samt inspiration från länder jag besökt.

 Hur uppkom ditt grillintresse? 

Jag har alltid gillat att laga mat och varit mycket i naturen som ung.

Natur och matlagninmg = grillat . Elden har alltid legat  mig varmt om hjärtat och grillat är ju som bekant godast.  

blandatgrillat jagågrillmästarna jagåjonaspåFIR

Varför tror du att grill /bbq intresset har exploderat de senaste åren i Sverige? 

Mycket har ju att göra med att  vi Amerikaniseras på gott och ont. I USA är BBQ stort och ett naturligt sätt att laga maten i  vardagen. Här tror jag att det är en naturlig förlängning av ett stort matintresse. Alla som grillar mycket gillar mat och är oftast duktiga inte bara vid grillen utan även  i köket. Tv´s utbud hjälper också till. Sociala medier gör också sitt och har hjälpt många bla mig själv att hitta nya bekantskaper med samma intresse. Se bara på FIR tex där nästan 150 grillers från hela landet träffades och  grillade för nära 1000 personer.

tacoplatewithpulledbeef pulledpork

 Vad är det för skillnad på bbq & grill (om det nu är någon skillnad?) En del nybörjare kanske inte vet skillnaden?

 Grill brukar jag kalla det som går någorlunda snabbt att tillaga ( korv, hamburgare mm) eller det som tillagas på hög temperatur.

BBQ  eller low ’n slow som en del säger är grillning men på låg temperatur ca 100-130 grader och oftast med rökspån eller ckunks=rökklossar som tillför ytterligare dimensioner till smakupplevelsen. Pulled Pork är ett bra exempel på BBQ som de flesta känner till.

 Om du skulle laga en tre rätters middag till mig på grillen, vad skulle det bli?

Förrätt:

Grillad havskräfta  i en ghee / ett  renat smör  med  vitlök, persilja, dill och anchochili.

 Varmrätt:

Secreto Iberico  med baconlindad sparris och en potatisbakelse med bacon och västerbottenost å givetvis en grönpepparsås gjord på grillen.

Efterätt:

Grillad ananas med honung, chili och rullad i krossade salta cashewnötter och en hemgjord vaniljglass.

havskräftorivitlökssmör grilladegrönsaker cirton

 Vad lägger du helst på gallret?

 Kyckling å ribs.(kamben )

 Vad har du för råd till nybörjare vid grillen?

 Använd mindre bränsle. Var inte rädd för att misslyckas. Ta hjälp och stöd av de som kan mer. Tex ( gå med i en FB kluibb typ Weber grillvännerna  eller BBQ lovers )

Se till att grilla mycket. Ju mer du grillar, ju mer kommer du kunna och vilja lära dig. Experimentera med kryddning och antal briketter och se hur resultaten varierar.

brisket baconlindadhalloumi ziggesbbqlax

 Nu till några snabb frågor:

 Kol /gasol  KOL
Öl/ vin  ÖL
Sommar /vintergrillning VINTER
Kött /fisk  BÅDA
Per Morberg /Andreas Mathiasson     ANDREAS GIVETVIS  !!!!

ziggesbbq

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *