En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Staffan Roswall

maj 6th, 2016 | Posted by Jens Svendsen in Grill SM | intervju

Dags igen för en ny intervju i bbq-intervjuserien. Denna gången är det Staffan Roswall som svara på frågorna. För er som inte vet vem Staffan är kan jag nämna att han är medlem i BBQ laget teamgavlebbq. Här kommer en kort presentation av Staffan.

Staffan

Jag är en kille som bor i Gävle men är från Kolmården(inte parken) med  min sambo Johanna och mina 2 döttrar Lovis 6år och Tilly 2år som jag älskar mest av allt. Jag är 34år och jobbar som kock på Högbobruks hotell.

Hur uppkom ditt grillintresse?

Älskar att laga mat och att laga mat å öppen eld/glöd. Skapa maträtter från grillen och få en annan smak i råvaran. Sen är det charmen att få vara ute och laga mat i flera timmar beroende råvara. Sen älskar jag BBQ stilen som low n’ slow.

Vad gör dig till en duktig grillare?

Har bra tålamod samt är noga med förberedelserna sen har jag kockblod så man har en fördel där. Men det finns mycket att lära sig och det är därför man brinner för allt inom grillning.

Du är med i ett bbq-team som heter teamgavlebbq, vilka är med i det laget?

Det är jag och jag är lagkapten sen har vi en av mina bästa vänner Linus Isaksson som är en duktig kock på Sigtuna stadshotell. Sen min svåger och vän Henrik Gunnarsson som är mäklare som har ett brinnande intresse för grillning/matlagning. Som amatör kock är han riktigt duktig.

image1

Har ni varit med i några tävlingar tidigare och hur har det gått isåfall?

Vi har varit med i 3 st SM och vunnit 1 gång kommit 4:a och 2:a så det har varit lyckade resultat. Vi har varit med i 2 VM första i Marocko där 54 lag var med och vi kom 24 och sen var vi med förra året i Sverige och kom på 17 plats av 53 lag. Vi vart det bästa svenska laget så vi klarade ett av våra mål att slå svenska grill landslaget. Sen kom vi 5:a i NM.

Har ni några tävlingar framöver?

Men vårt mål är att tävla mer nästa år. Vi ska ner 21-22 maj och tävla i SM i Göteborg.

Alla vet kanske inte hur en bbq tävling går till, kan du förklara?

Man får 6 råvaror som tex ribs, grisbog, bringa, kyckling, lax m.m. Man får råvarorna första dagen och ska laga upp 3 råvaror per dag. Man ca 5-6 timmar för första rätten sen är det är det ca 2 timmar till nästa rätt. Sen blir man bedömd av en jury. Man får poäng för smak, mörhet, utseende samt ett tillbehör som man blir tilldelad per rätt så som bakpotatis, tomat, majs m.m. Man får inte tillaga något i kastrull eller stekpanna el dylikt man får använda folie. Råvaran kan vara smaksatt med tex bacon men inte inlindad med det. Efter varje in lämnad rätt så kommer en vinnare av denna rätt prisas. Men även om man inte vinner något pris som bästa rätt kan man vinna hela tävlingen. Bara man håller en jämn nivå och ligger högt upp med alla rätter.

image4

Vad lägger du helst på grillen?

Jag har en för kärlek till spareribs eller shortribs så det är det jag lägger på grillen oftast.

Hur många grillar har du hemma?

Jag har haft ca 4st men nu har jag bara 3 st och det är märket Broil king

image3

Hur lycka man med flintastek på grillen?

Har inte grillat flintastek på 15 år men den kan man väl få att smaka gott genom att grilla långsamt. Så blir den mör.

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du  gjort då?

Hade börjat med en skaldjurs frossa med grillad hummer och havskräftor, rökta räkor och musslor med tillbehör som tryffelaioli, bakat surdegsbröd från grillen samt en färsk mango/chili salsa.

Sen hade jag bjudit på spareribs och shortribs till det en egengjord kimchi på spetskål chili och örter, en variant på caprese men man grillat tomaterna och varvar med rökt mozzarella sen en bönchili som stått på grillen i 4 timmar och gottat till sig. Sen får man använda det som finns kvar av surdegsbrödet och skrapa av allt det goda från tallriken. Avslutningsvis blir det en chokladfondant(självklart från grillen) med grillad ananas/chili salsa med mynta som serveras med en lättrökt vanilj glass.

image2

Kan man lyckad med ”Dennis korvar” på grillen och hur isåfall?

Man låter dem rulla ner i glöden och brinner upp och köper bättre korv.

Vad är det konstigaste du har grillat?

Lamm testiklar(inte så gott men kul att testa)

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?

Lära sig att kontrollera sin grill som värme och röken. Sen var noga med förberedelserna så som att fixa en bra rub/glazer, tända grillen i tid, få på röktillbehören så att man inte låter råvaran ligga i bolmande rök så att det smakar brand. Det viktigaste är att älska det man gör och inte vara rädd att testa på olika saker och låt det ta sin tid. Var inte rädd att salta och ha en öl i handen och njut av aromerna som kommer från grillen så kommer allt att gå bra.

Vad är en ”rubbad kyckling”?

En kyckling som man har lagt på ett lager med rub innan grillningen eller rökningen. En rub är en torr krydd/ört mix med varierade smaker. Oftast är basen paprikapulver. Sen får fantasin avgöra vad man vill att sin rub ska smaka.

Vad tror du kommer att bli sommarens fluga vid grillen?

Dyrare grilla med alla dess tillbehör så som offset smokers och kamado grillar.

Vilka briketter använder du helst?

Använder inte briketter men har kol som vi har tillverkat på Högbo som jag jobbar av svenskt löv träd så som al, ek, björk. Sen när det är slut så använder jag sorterad kol från grillkol.se

Nu till snabb frågorna:

Kol /gasol

Öl/ vin

Sommar /vintergrillning äret om

Per Morberg /Andreas Mathiasson

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *