En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Stian Erlandsen

februari 17th, 2018 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Då var det dags igen för en intervju, denna gången med Stian Erlandsen i huvudrollen.

Vem är stian?

37 årig norrman som bor i Säve utanför Göteborg. Fru och två barn. 

Vad har du för andra intressen förutom grill /bbq?

 Allt som har med mat at göra är ju ett stort intresse. Vänner och familj, Jakt och fiske, Resor, vara ute i naturen. 

 Hur uppkom ditt grillintresse?

 Jag har alltid varit intresserad av mat. Lagat mängder och provat mig fram. En dag gick min stora dröm i uppfyllelse. Vi byggde hus och jag fick äntligen bygga mitt efterlängtade utekök. Det va först då jag började grilla mycke. Jag började med en skitgrill som jag tillslut kunde tämja. Men då hade den rostat sönder. Så jag köpte Napoleon BILEX 605. Man kan ju tillaga precis allt I den, bara det får plats. 

Vilket är ditt bästa grillminne?

 Min bästa vän skulle gifta sig och jag fick äran att vara bestman. Och det föll på mig att styra upp den bästa svensexan någonsin. Min bästa vän är kökschef och flera i svensexegänget va kockar. Varav en har jobbat på Aquavit! Detta va den bästa kvällen på hela sommaren vi hade precis bastat och tagit en öl i badtunnan. Det är dags för middag och jag ställer mig och grillar. Efter all beröm och klappar på axeln och frågor om vad och hur har jag gjort, från dessa grabbar så slog det mig att jag kanske inte är så pjåkig. Vilken explosion av självkänsla det va. 

 Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?

 Min största plan är att aldrig sluta utvecklas eller fördjupa mig, inte bara i bbq utan allt matrelaterat. 

 Är du med i något BBQ lag? Vilket isåfall? Vilka är de övriga medlemmarna?

 Jag har tystnadsplikt just nu. Ingenting är spikat. Men vi kanske ses i Brösarp nån helg i Juni!? 

 Hur går det för er?

Detta kan bli det första året jag tävlar. Ska på möte om någon vecka. Än så länge är det skrivet i stjärnorna. Men om det blir som jag hoppas på så finns det goda möjligheter att ta hem en titel eller två. 

 Hur hittar du inspiration till det du grillar?

 Jag nördar ner mig i bbqforum, YouTube och matprogram på tv. Både jag och min fru älskar att gå ut och äta. Sen är jag uppvuxen i en gourmet familj. Jag fick aldrig husmanskost hemma när jag växte upp. Det va alltid otroligt mycket kärlek och eftertanke i all mat. 

 Var du med på FIR 2017? Vad tycker du om detta evenemanget?

Bara som åskådare. Tycker man borde ha FIR oftare! Jag bor ju bara 10minuter bort! Mer rök åt folket! 

 Vad gör dig till en duktig grillare?

 Jag är nyfiken. Lär mig snabbt. Lyssnar på dom som kan. Och vill alltid utvecklas. Jag vill kunna göra allt det som andra gör på spis och i ugn ute på grillen. Sen älskar jag att experimentera med mat. 

 Hur ofta grillar du?

 200 gånger om året, kanske mer? Väder är ju inget hinder då jag oftast grillar I mitt utekök under tak med infravärme. Men visst blir det fler tillfällen på sommaren. 

 Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

 Några korvar har man allt lyckats med. 

 Vad lägger du helst på grillen?

Helt klart den svåraste frågan. Det beror ju på så mycket. Årstider, väder, jaktsäsong, närheten till havet och tillgång på råvaror. Kan man lägga Ove Feeser på grillen?  

Hur många grillar har du hemma?

 Två. Men det finns idéer och planer för flera. Inte omöjligt att det flyttar in en pelletsgrill till sommaren. 

 Hur lycka man med flintastek på grillen?

 Jag vet inte. Sist jag åt flintastek va den färdigmarinerad, jag hade moppemusch och drack folköl. Kanske dags att prova. Svålen kan ju bli magisk. 

 Varför tror du att det är mest män som grillar, hur skall kvinnorna få mer tid för att grilla?

 Jag tror vi män är barnsligt besatta av elden och tagit beslag på platsen vid grillen. Och vi använder grillen som en ursäkt för en time out från omvärlden. Kvinnor har också rätt till en time out. Jag vill se fler kvinnor grilla! 

 Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

 Oj det där är en svår fråga. Jag blir fascinerad över ödmjuka människor som gör allt för sitt intresse. Fördjupar sig och tänker utanför boxen. Det finns många av dom. Men för att välja en idol. Så blir det Johnnie Lippens. 

 Vad tror du kommer bli 2018 års grilltrend?

 Svarar väl som många andra. Vegetariskt är hett just nu. Eller en  fräsch biffsallad. 

 Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du gjort då?

FR Rökt parmesan emulsion med Serrano krisp. 

HR Lågtempad vildsvinsstek. Parmesan rullad potatis med timjan och soltorkade tomater. Gräddsås på sky och en skvätt espresso. 

ER Cointreau Flamberad Ananas med muscovadosocker och vaniljglass. 

Smaklig spis. 

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?

 Spontant lutar det åt rökt Quiche med citron grillad sparris, bearnaise på eldat smör, riven lagrad cheddarost samt en mängd olika örter. 

 Vad är det konstigaste du har grillat? 

 Ingen aning! Jag har försökt att röka SODD. Små nordnorska lamm och storfe frikadeller. Blev inge bra. 

 Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

 En grupp på Facebook är ju en lysande idé. Sign me up! Korv har jag testat att göra. Smakerna va helt okay. Men konsistensen blev grynig. Tror det berodde på alldeles för lite fett och inget nitritsalt. Har fått för mig att nitritsaltet hjälper till att bryta ner köttet så man får en lenare konsistens. Jag vill försöka igen! 

 Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?

 Lyssna på dom som kan. Leta på Youtube finns mängder. Sen handlar det om smaker. Våga prova! Gör massa misstag och ta lärdom av dom. 

 Vad är en ”rubbad kyckling”?

 Det är väl när kycklingen får tuppjuck!? 

 Har du något Instagram konto, vad heter du där isåfall?

 Ja! @serland heter jag där. Bilder på lite allt möjligt som händer i livet. Mao massa bilder på mat. 

 Vilket är det bästa tillbehöret till grillat?

 Sol, vänner och öl. Och en liten klick Show Me. 

 Nu till snabb frågorna:

 Kol /gasol 

 Öl/ vin 

 Sommar /vintergrillning Åretrunt 

 Per Morberg /Andreas Mathiasson Mr Mathiasson 

 Weber /Landmann Napoleon? 

 Kött /Fisk 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *