En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Thomas Eriksson Fröhlich

mars 12th, 2016 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Lördag igen och då är det dags för ännu en intervju i intervjuserien som blivit en stor succé. Denna veckan är det Thomas Eriksson Fröhlich som svarat på mina frågor.

thomas

Vem är då Thomas?

Mitt namn är Thomas Eriksson Fröhlich, 46 år gammal, född och uppvuxen i Tyskland. Efter att ha grillat som barn med familjen tog jag snabbt över grillen vid familjefester eftersom jag hade ett stort intresse för mat sedan barndomen. Den riktiga BBQ flugan bet sig fast i mig när jag hälsade på en kompis som bodde i USA. Jag var med på en BBQ tävling och fick uppleva riktig Amerikansk BBQ. Jag är utbildad smed, metallarbete samt kock.

När jag kom tillbaka till Tyskland ville jag grilla alla fantastiska saker som jag smakat i USA och därför byggde jag min första rök och fick snabbt lära mig att det inte var så enkelt att grilla på en rök. Det var LEARNING BY BURNING.

Det fanns inga internet sidor eller böcker om hur man använde en Smoker/rök så jag lärde mig efterhand av alla misstag. Jag reste tillbaka till USA för att få mera kunskap och lärde mig av riktiga ”Pitmasters”

Genom årens lopp blev mina färdigheter bättre och bättre vilket resulterade i catering uppdrag ifrån familj och vänner. 1996 startade jag en BBQ catering firma i Tyskland och jag var en av dom första Tyska domarna i WBQA/GBA.

Så småningom startade jag ett BBQ tävlings lag och parallellt turnerade jag världen över som turneledare för olika rockband. Under denna period fick jag inspiration av kultur & mat ifrån världen över. samt arbetade i olika BBQ restauranter för att både lära mig och ha roligt!

Min bas var Tyskland men jag bodde också i USA 1 år. Jag arbetade på olika restauranger där jag införde nya koncept och menyer i Tyskland. BBQ i Tyskland växte och växer fortfarande precis som det nu har börjat på samma sätt i Sverige.

På en av mina resor träffade jag min fru Jenny som är ifrån Göteborg. Vi gifte oss och bodde i Tyskland under ett år men bestämde oss sedan för att flytta till Sverige. Jag sålde då mitt BBQ företag i Tyskland vilket nu är för 7 år sedan och startade vi ”Flaming Pig Sweden” samt blev 2 av de första 3 KCBS domare i Sverige. Vi började arbeta fram ett concept för en BBQ tävling vilket resulterade i ”Smoke in the North BBQ Tävlingen” som kommer att hållas för 3:e gången i år och är den första riktiga BBQ tävlingen för KCBS i Skandinavien.

Det finns så många flera saker att nämna, t.ex. jag är domare i tävlingen International BBQ Awards, anordnar KCBS tävlingen, driver skandinaviens enda certifierade BBQ skola, håller matlagningskurser både för nybörjare och proffs ialla typer av BBQ och att laga mat över öppen eld. Vi bygger våra egna BBQ gropar. Jag och min fru driver en BBQ shop och distribuerar olika BBQ produkter i Skandinavien.

Vi arbetar även som konsulter för olika BBQ produkter och utrustning.

kött

Vårt tävlingsteam har haft fantastiska framgånger i USA och har vunnit mot några av de bästa USA lagen. Vi kvalifierade oss som första Svenska lag två gånger i rad till Jack Daniels World BBQ Mästerskapet vilket är en av den största äran som finns i BBQ världen. Idag har vi dessutom en BBQ restaurang, Catering, BBQ on-line webshop och är ambassadörer för Big Green Egg i Sverige.

Vi utför även seminarium, event och privata bokningar i hela Europa och USA.

När vi började och pratade om ”pulled pork” och Brisket tittade folk på oss som vi var ifrån en annan planet med kommentarer som att ”kött som ligger så länge på grillen kan inte smaka bra”. MEN när de provat blev de helt sålda!

Vi älskar att grilla, lever och andas BBQ varje sekund av dagen.

Jag har gjort BBQ professionell i snart 20 år och kan fortfarande inte få nog!

BBQ är så mycket mer än bara mat. En stor del är också att samla vänner och familj för att umgås och ha roligt vilket är budskapet vi vill lära ut och förmedla!  

flamingpig

Du driver http://www.flamingpigbbq.se/ hur kom du på idén med det och när startade du? 

Det var efterfrågan ifrån många som kontaktade oss och undrade vart de kunde köpa de rätta produkterna och företag som ville jobba med oss som gjorde att vi startade vår web shop och affär 2010. Där säljer vi enbart produkter vi använder själva och har högsta kvalitet. T.ex. Kryddblandningar och såser utan MSG eller utfyllnadsprodukter. Vi säljer enbart naturprodukter och utrustning av högsta kvalitet! 

Jag kollade runt på er hemsida och fann detta, http://www.flamingpigbbq.se/salt-planka/32-1 det har verkligen blivit populärt med saltplankor, varför tror du det har blivit så populärt. För dem som inte vet vad man skall ha en saltplanka till, kan du förklara?  

Jag tror att när du verkligen blir intresserad av bbq vill du prova nya saker och se dig runt för nya ideer och insperation. Saltplankor har används i kök och BBQ i USA under de senaste 10 åren.

Du placerar den i en direkt zon på grillen, penslar lätt med olja och resultatet är en perfekt stekyta på fisk, anka, kött, hamburgare och grönsaker utan att bli vidbrännt. Smaken blir lätt salt och maten kan serveras direkt på plankan.

Detta håller maten varm och är lättlagat. Recept finns i uppsjö!

 Hur uppkom ditt grillintresse?

Det är som jag nämnde tidigare, ända sedan barndomen och jag helt enkelt älskar att laga mat utomhus tillsammans med nära & kära samt den karakteriska smaken av kött grillat öven öppen eld. All mat med en någon rökt smak är fantastisk!

kamadoe

Varför tror du att grill /bbq intresset har exploderat de senaste åren i Sverige? 

Jag tror att folk behöver avkoppling från stress och arbete genom att vara utomhus när vädret tillåter. Folk reser mycket mera och lär känna olika kulturer och mat.

USAs kultur & mat är mycket populär i Sverige och folk tar till sig nya seder o bruk snabbt. Det kommer att handla betydligt mera om grillning i Sverige de kommande åren. Jag har sett trenden i Holland, Danmark och Tyskland tidigare och grill kulturen växer där fortfarande!

För sju år sedan visste inte folk vad “pulled pork” var. För två år sedan var det på plats nummer 2 över mest googlade ord. Så snabbt kan det gå.

Om du skulle laga en tre rätters middag till mig på grillen, vad skulle det bli? 

Jag skulle grilla något klassiskt som Brisket, Pulled Pork och kyckling samt servera det med en Flaning Pig Twist för att få bästa kombinationen.

cup cake chicken

Cup cake Chicken

potato waffle with brisket

Potato Waffle with Brisket Burnt ends porched Egg,BBQ Whisey Beans , Figes – Bluberry BBQ sauce and tripple cowleslaw

pulled pork

A stuffed Pulled Pork Potatoe over baked with cheddar cheese ,jallapenos , Bacon Cream freche and Flaming pig BBQ sauce .

Vad lägger du helst på gallret?

Det finns allför många goda saker för att kunna göra en lista….. Det ska vara av bra kvalitet, färskt och jag gillar allt när det är tillagat rätt 😉

Vad har du för råd till nybörjare vid grillen? 

Ge inte upp!! Försök att bemästra en konstant temperatur för att arbeta med smaker och rök. Fråga om hjälp i olika forum, var inte blyg! Ingen grillmästare har bara ramlat ner ifrån himlen. Alla är nybörjare någon gång, lär ifrån dina misstag och lyssna till goda råd! När du bränner vid lär du dig något nytt. Jag lär mig fortfarande varje dag även om jag hållt på i 20 år!

Hur många grillar har du hemma? 

Vi räknade förra året till 51 rökar och grillar. Nu har vi ökat lite till och är uppe i 61…Det är bara så att de kommer självmant till oss. 

De är alla olika ifrån liten WEBER till Big Green Eggs, keramik grillar, skåprökar, etc. vi har även Smokers som väger mellan 700 kg till 1,6 ton som kan ge käk till 1500 personer ifrån en enda rök…..Vi har enbart en enda gas grill som vi fick som present. Gas grillen har enbart använts en gång och är den enda grillen som vi skulle kunna fundera på att sälja J Annars är regeln: sälja aldrig en grill!!

kött2

Hur ofta grillar du? 

Det är kanske 10-15 dagar per år som jag INTE grillar om jag inte blir riktigt sjuk!!

Kan man grilla för mycket? Den frågan får jag ibland, hur orkar du grilla så mycket? 

Jag känner mig avkopplad så fort röken/ grillen är igång även om det är mitt jobb.
För mig kan du inte grilla för mycket om du gillar denna livsstilen.
Variera dig och grill inte samma hela tiden! 

thomas2

Nu till några snabb frågor:

Kol /gasol, Wood and Hardwood Lumb Charcoal

Öl/ vin, Beer for a hot summer day , sometimes Wine if it fits better to the dish .

Sommar /vintergrillning, Grillning är inte säsongsberoende, du har bara fel kläder. Att grilla på vintern en solig dag med en isbar kan vara minst lika trevligt som att grilla på stranden under sommaren.

Kött /fisk, Både Och

Per Morberg /Andreas Mathiasson, Min åsikt om den som påverkat svensk grillkultur mest är Nisse Persson som introducerade WEBER och genom det grillning/BBQ till Sverige.

Names in BBQ to give my deepest respect are :  

Johnny Trigg , Tuffy Stone , Byron Chism ,Don Mc Lemore, Chris Lilly & Ken Hess , Milissa Cookston ,Pat Burke ,  Ray Lampe , Ed Fisher , Gary & Caroline Wells , Tony Stone , Adam Perry Lang , Roger Wise , David Roper 

 /Jens

 

________________________________________________________________

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *