En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Thomas Videhjärta

februari 10th, 2018 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Då kör vi igen, på med kaffet och sätt er till rätta och läs Thomas Videhjärtas härliga intervju.

Vem är då Thomas?

Thomas Videhjärta, 38 år ung Norrlänning som är född och uppvuxen i Umeå. Bor i hus tillsammans med min fru och våra 5 barn, där äldsta bonussonen fyller 15 till sommaren och yngsta dottern 4.

Vad har du för andra intressen förutom grill /bbq?

Förutom grill/bbq så ligger matlagning överlag nära hjärtat, läste restaurang på gymnasiet och jobbade några år bla i Göteborg, sen blev det 12 år inom vård och omsorg. Idag jobbar jag som kock igen åt kommunen på en skola och trivs jättebra. 

Hur uppkom ditt grillintresse?

Grillen har väl alltid funnits med men man har väl i princip bara ”Svenssongrillat” lite under somrarna. Sen när man började upptäcka mat & grillforum på FB & Insta. så växte intresset rejält, och sommarenen -15 köpte jag mig en klassisk Weber kettle 57 och grillade hela kommande året och insåg kärleken även i minus 20 grader och snöstorm. Sommaren efter byggde jag en grillbänk och till hösten utökades familjen med en WSM 47, för att kunna köra mera bbq relaterat. Hösten -17 kom äntligen en Kamado Joe hem också. 

Vilket är ditt bästa grillminne?

Bästa grillminnet kanske ändå kan vara första ”stora” lowandslow körningen av dryga 10 kg julskinka som röktes Julen -16, mitt i svinkalla vintern. 

Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning?

Framtidsplanerna är väl att i bästa mån fortsätta utvecklas och insireras till att laga mera mat och komponera rätter på grillarna. 

Är du med i något BBQ lag? Vilket isåfall? Vilka är de övriga medlemmarna?

 Aldrig tävlat tidigare i grillning men till sommaren kommer jag att göra följe med Robin i NorthSmoke BBQ häriffrån Umeå så det kommer bli riktigt kul och utmanande. Vi åker till Sundsvalls bbq som första anhalt iaf och får förstärkning av Jimmy ”weber” Markström.

Hur hittar du inspiration till det du grillar?

Min inspiration skulle jag säga nästan uteslutande kommer ifrån just FB & Insta, där det finns ett oändligt utbud att utforska.

Var du med på FIR 2017? Vad tycker du om detta evenemanget?

 FIR har jag tyvär inte haft möjligheten att varken besöka eller delta i, men förhoppningsvis en vacker dag kanske man står där i röken.

Vad gör dig till en duktig grillare?

 Vad som gör mig till en duktig grillare kanske är tråkigt men jag gillar att läsa och göra lite hemläxa innan jag provar på något nytt. Tillfredsställningen att lyckas med sin första perfekta PP med en snake i Webern var kul. Nä men sen handlar det väl om att våga utmana sig själv och prova och hitta kombinationer som passar ihop. 

Hur ofta grillar du?

Tidigare så grillade jag väl kanske 3-5 ggr/v men sen i Aug då jag bytte jobb och har vanliga 7-16 tider så blir det tyvär inte lika ofta. Barnen är hungriga efter dagis och skola men på helgerna försöker jag ta igen det 

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

 Engångsgrill oj det var länge sedan man tände en sådan, blev förmodligen något i stil med en färdigmarinerad köttbit och köpt potatissallad tillsammans med några kalla i ungdommens dar

Vad lägger du helst på grillen?

 Jag har alltid varit löjligt förtjust i kyckling och det gäller även på grillen, men en underbar Porterhouse steak gör ju inte bort sig precis.

Hur många grillar har du hemma?

 Just nu har jag bara 2 grillar hemma, en weber 57´a och en Kamado Joe classic. Min WSM fick flytta till far min som förvaltar den väl tillsammans med hans andra 2 webers.

Hur lycka man med flintastek på grillen?

Skulle jag köpa en flinta idag så skulle jag nog satsa på en tjockare skiva som man får köra revers sear på.

Varför tror du att det är mest män som grillar, hur skall kvinnorna få mer tid för att grilla?

 Känns som en förlegad machokultur kanske där gubbarna står tillsammans vid grillen och dricker öl, när det egentligen är det enda vi klara av medan kvinnorna styr upp hela middagen med allt runtomkring 😉 Finns gott om enormt duktiga kvinnor som grillar, det märker man ju här på sociala medier. Det gäller bara att ta för sig och delar man intresset är blir det ju dubbelt så skoj att laga mat tillsammans. 

Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

 Det finns så fruktansvärt många duktiga gubbar och tjejer världen över som man följer på sociala medier så man kan väl påstå att alla dom egentligen är idoler för alla levererar och inspirerar.

Vad tror du kommer bli 2018 års grilltrend?

Likt 2017 så tror jag det vegeratiska forstätter att utvecklas och kommer få ta mera plats på våra grillar.

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du  gjort då?

 Kanske skulle köra på en riktig bbq meny med ett lättare tilltugg vid grillen, pork belly burnt ends med en kall. Sen som varmrätt en mixt grill plate med lite kryddiga korvar, en rubbad rotisseri kyckling, några skivor fint  kött, baked beans, picklad rödlök, coleslaw, baconlindade lökringar osv. En riktigt go rubbad helgrillad majs med massvis av smör och toppad med manchego. Avrundningsvis avslutar vi med en rökt brietårta med honungskanderade valnötter,hallon-rabarber marmelad och balsamico. 

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?

Vi jobbar mycket med vegetariskt på jobbet och provar oss fram, gjorde fantastisk goda biffar med bla majs och kidneybönor som kollegan döpte intärnt till AIK biffar. Skall få till konsistensen sen blir det testkörning på grillen och eventuellt sommaren bästa veg burgare.

 Vad är det konstigaste du har grillat?

 Tyvärr så har jag inte haft turen att grillat något vidare konstigt än, eller jo provade Dennis grillkorv till barnen en gång och det gick inte hem. 

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

 Snurrade falukorv och prinskorv utan dess like som 15 åring på Scans slakteri, vill prova göra riktig korv men har aldrig tagit mig för det än. Så jag skulle gärna ta del av den gruppen. 

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?

 Ett säkert kort tycker jag är att lära sig behärska temperaturen i grillen, Är trist att köra över köttet för att man eldar för mycket. 

 Vad är en ”rubbad kyckling”?

 Rubbad kyckling är en klar personlig favorit, finns vissa som oljar kycklingen innan men man klappar in en go kryddblandning  i kycklingen. Gnuggar eller masserar man rubben så är det lätt att man får klumpar med kryddor ist för ett jämt lager över hela ytan.

 Har du något Instagram konto, vad heter du där isåfall?

 Försökte va lite klychig och heter smoked_thomas_bbq på Insta. Har blivit lite mera vardagsmat sista månaderna, lite lite ifrån skolköket där jag jobbar men mest blir det kött och grillat.

Vilket är det bästa tillbehöret till grillat?

En kall öl och en riktigt vass kniv 🙂

 Nu till snabb frågorna:

 Kol /gasol

Öl/ vin

 Sommar /vintergrillning själklart året runt

 Per Morberg /Andreas Mathiasson Morbergs rustika husmanskost och Andreas grillat.

 Weber /Landmann Kamado Joe men annars Weber, dock så har ju Landmann ryckt upp sig och förtjänar väl inte deras tidigare dåliga ryckte längre. Prisklass oavsett märke så får man vad man betalar för.

 Kött /Fisk Självklart Surf n turf.

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *