En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Tomas Ahlberg

juni 3rd, 2017 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Lördagarna är en helig stund för de flesta, dit hör även mina intervjuer. Tomas Ahlberg är huvudpersonen i veckans intervju.

Vem är då Tomas?

Jag är 44år boende i hus i Rödeby utanför Karlskrona tillsammans med min fru och mina två grabbar 10 och 7 år. Jag är uppvuxen i Jämjö där du bor Jens. Jag är något av en hobby narkoman vilket lätt leder till att jag lätt blir periodare i de flesta hobbys jag har. Många dyra prylar har det en tendens att bli också… Det trevliga med matlagning som hobby är ju att man måste äta i vilket fall. Jag är nog lite av ett måndags exemplar, då de senaste fyra åren har varit kantade av massor av sjukdom. Det hela började tyvärr med ett besked om tarmcancer. Efter operation och cellgifter m.m. har tyvärr olika sjukdomar avlöst varandra. Men nu är jag nästan helt på banan igen och jobbar nu 75% efter mitt senaste bakslag, diskbråck och ischias… Så framåt kan det förhoppningsvis bara bli bättre. För övrigt så klassar jag mig själv som en relativ nybörjare när det kommer till grill och framför allt BBQ och känner mig hedrad att få vara med i detta sammanhang.

Hur uppkom ditt grillintresse?

   

Jag har haft ett intresse för mat sedan barnsben. Har även alltid varit väldigt fascinerad av eld och glöd. Så att det tillsammans skulle leda till ett intresse för grillning och BBQ känns rätt naturligt. När vi för åtta år sedan flyttade till hus och jag köpte min första Weber 57á så började väl min egentliga grill/BBQ karriär tack vare det där locket. Sedan efter det så har det gått lite upp och ner med mitt grillande. Och 2014 köpte jag mina Sous vide cirkulatorer. Sedan dess har grillen och röken mest fått färdigställa eller komplettera Sous vide matlagningen. Men, i vintras (tror jag det var) så chattade jag med en kille och tipsade lite om hur jag tyckte att han skulle tillaga sin torrmörade kotte genom sous vide. Han blev nöjd (sa han ?) och jag blev indragen i BBQ träsket igen. Den killen var nämligen ingen annan än allas vår Mathias Gustavsson ? Så sedan dess har intresset kommit tillbaks mer och mer. Och nu när kamadon kom hem till mig så har den bevisat för mig att pulled pork blir bättre än i ugnen och spatchcock kyckling faktisk blir bättre än Konsums grillade (vilket jag faktiskt inte tyckte Webern och jag lyckades med) Och tack vare det fantastiska BBQ folket på FB så känns det som man kan lära sig snabbt av alla kunniga och hjälpsamma människor.

   
Vilket är ditt bästa grillminne?

Svårt, men när jag smakade mina första egengrillade ribs var helt klart ett av dem.

   

Annars så är det nog ett rätt nytt minne jag tänker på. När jag hade ställt klockan för att starta en pulled pork körning klocka 06:00 på morgonen. Där satt jag i en solstol i den kommande morgonsolen bredvid min nyköpta och nytända KJC samtidigt som jag chattade med BBGuz och lite senare på morgonen flera andra galningar på forumet. Kärlek!

  

Ytterligare ett fint minne var när jag grillade min första egenmörade entrecote, den var så god!

 

Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?

Jag har väl inga uttalade planer mer än att jag ska bli duktigare och testa mer och fler saker hela tiden. Jag tycker att jag är hjälpligt duktig på att få till olika proteiner på grillen, men jag är sämre på grillade tillbehör, så det vill jag bli bättre på. Jag som person är också ganska flitig nätsurfare, vilket ofta innebär att jag kan vara påläst på hur saker ska göras, men jag har inte hunnit prova att utföra själva grillningen. Det hoppas jag att jag kan komma i lite bättre fas med framöver.

   

Är du med i något BBQ lag? Vilket isåfall? Vilka är de övriga medlemmarna?

Nej, men det hade varit roligt att träffa och grilla tillsammans med andra galningar. De flesta runt omkring en tycker nog att man är lite knäpp. Ja, förutom när just de är bjudna på maten ?

Hur hittar du inspiration till det du grillar?

Oj, överallt. Huvet snurrar ju på högvarv med allt man sett eller funderat på att göra… Det blir ju inte bättre av att alla gör så smarriga saker hela tiden eller att det verkar finnas 100 tals grupper på FB med BBQ (samma stomme av människor i dem alla i pincip ?). Sedan alla bloggar och youtube! Om man ändå hade tillgång och pengar till alla de råvaror som man vill testa saker med. Och kanske framförallt, gäster som kan äta upp all maten. Det sistnämnda kan bli ett problem när man vill testa för mycket och för många saker.

Var du med på FIR 2016? Vad tycker du om detta evenemanget?

Nej tyvärr! Och som det ser ut just nu så kommer jag troligtvis inte kunna i år heller ☹

Vad gör dig till en duktig grillare?

Min grillning har ju inte fått någon kvalitetsstämpel på sig att den är så bra! (Om inte jag, familj och vänner räknas). Men, jag vill mycket och jag är sjukligt nyfiken. Jag läser och tittar, frågar och frågar igen, (ställer en och annan fråga i påståendeform, hoppas ni har överseende med det när det sker…), testar och testar igen. Får väl erkänna att jag har en tendens att snöa in fullständigt på en eller några saker samtidigt. Då spenderas nästan all vaken tid åt just detta. Veckorna efter kan det var helt nya saker på gång… Så jag hoppas att det är ett bra recept på att hela tiden bli bättre på allt jag gör, det gäller givetvis även för grillningen.

Hur ofta grillar du?

Periodare, men just nu grillar jag så ofta jag kan. Så det blir väl ett par tre vardagar per vecka och under helgerna kan det bli två gånger per dag.
Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

Jag äger ännu inte någon picknick grill, så när man bor i skärgården blir det en och annan gång som man grillar på de. Det går alldeles utmärkt om man väl får fyr på dem. Men man får ju givetvis anpassa vad man lägger på. Men några svurrar går alldeles utmärkt

Vad lägger du helst på grillen?

Finns tiden så kör jag gärna low ´n slow, men när det gäller grillning så har jag en förkärlek till bra fläskkött. En fin karré eller ribs är aldrig fel.

  
När det gäller nöt så är det nog burgare, flankstek, rostas eller en egenmörad kotte som oftast verkar hamna på gallret.

 
Inte fy skam med varmrökt lax heller. Speciellt inte med frugans underbara annanas sås och kokta potäter

   
Hur många grillar har du hemma?

Just nu så har jag tre. En Weber 57á premium deluxe, en weber 57á (enklare modell) med egenbyggd röktunna samt min nya liebling KJC´n.

Hur lycka man med flintastek på grillen?

Det går säkert, men jag har aldrig grillat flinta för egen del. Har några skräckminnen av flintastek, men som sagt. Rätt tillagat så går de säkert att få de bra

Varför tror du att det är mest män som grillar, hur skall kvinnorna få mer tid för att grilla?

Ja, säg det? Jag försöker själv få min fru att intressera sig av grillen som ett köksverktyg på samma sätt som en spis eller en ugn. För vanlig matlagning är hon riktigt duktig på!

Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

Idol har jag nog ingen. Däremot så är det vissa filurer som jag har större förtroende för när jag ska försöka lista ut vem som har rätt eller vem som har den bästa varianten för tillagning.
Vad tror du kommer bli 2017 års grilltrend?

Förmodligen lite nya influenser, kanske från Sydamerika eller andra delar av Asien. Men, kvalitet på råvaror och hållbart odlade grödor hoppas jag får ännu större fokus. Blir fortfarande lika förvånad varje gång någon lägger tillbaks en fint marmorerad kotte med orden ”det var så mycket fett”. Glad över att jag får köttet, men likväl förvånad…

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du gjort då? Jahadu ? Om du inte hade inkommit med specifika önskemål om något jag snackat eller visat dig, så hade jag säkert bjudit på antingen något du inte har testat eller något som jag själv inte har testat innan. Blir lätt lite tråkigt med säkra kort… Till förrätt blir nog bara en god drink, kanske en P2 och lite olika kex med tapenade, smördegsrullar med jalapeno och oliver körda på grillen och några av mina kallrökta lagrade ostar med marmelad.

  

Just nu så är jag sugen på att testa att grilla någon fisk som jag aldrig testat att grilla eller äta. Så förmodligen hade det blivit red snapper eller guldsparid till huvudrätt med en sallad med lite grillad fänkol eller så. Nästa vecka hade det säkert blivit något annat. Till efterrätt hade det nog blivit blandade grillade frukter och en god glass.

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept? Jag är själv ganska dålig på detta, så jag har väl knappast några unika tips. Spetskål, zuccini, tomat, majs och morötter är i alla fall gott… Jag ska konsultera med mina veganska och vegitariska vänner och lära mig mer och återkommer.

Vad är det konstigaste du har grillat?

Kommer inte på något som har varit särskilt konstigt

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

Är ju medlem! Vi får boka den där lokala korvstonkar träffen jag föreslog, så ska jag avslöja allt ?

 Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?

Testa, våga, fråga och lär dig din grill och grundläggande tekniker.

Vad är en ”rubbad kyckling”?

En kyckling i gummidräkt?

Hade tyvärr ingen bild på en kyckling i gummidräkt, men det får väl duga med en bild på kyckling med massa torra kryddor på!? Är ju i alla fall kyckling…

Nu till snabb frågorna: 

Kol /gasol

Öl/ vin

Sommar /vintergrillning

Per Morberg /Andreas Mathiasson  Men, man kan lära sig bra saker av Moberg också!

Weber /Landmann

Kött /Fisk

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *