En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Ulrik Strandberg

juli 16th, 2016 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Denna veckan är det Ulrik Strandberg som svarat på mina frågor. Ibland väljer jag ut någon från de stora grill forumen och intervjuar någon som är lite mindre känd och är en mer ”Svensson grillare”.

Vem är då Ulrik?

ulrik

Ulrik Strandberg, 44 år. Gift, två barn, bor i lilla byn Drälinge strax norr om Uppsala. Jobbar som mekanikkonstruktör, men har mat som ett stort intresse. Skriver på bloggen glimtenigrytan.se, mest då om grillad mat. Följ oss på instagram.com/glimtenigrytan

Hur uppkom ditt grillintresse?

Har nog ätit grillad mat så länge jag kan minnas, men då mest vanlig grillmat typ flinta och karréskivor hemma hos föräldrarna.

Fick en klotis som inflyttningspresent till första egna lägenheten, men det stora grillintresset kom väl igång först när vi flyttade till huset och jag fick för mig att jag skulle bygga ett vindskydd som sen kompletterades med diskbänk och rinnande vatten, inbyggd gasolgrill, köksbänk med öltapp, stort tak osv osv. Det barkade liksom iväg…

Vad gör dig till en duktig grillare?

Jag tror att gästerna tycker det är gott och jag kanske grillar sånt som gemene man inte grillar. Ganska få jag känner har BBQ som ett stort intresse, så chansen att nån inbjuden gäst blir nöjd med maten är stor.

Vad lägger du helst på grillen?

En redig brisket är ju aldrig fel, även om det tar hela dan. Det är nog det godaste jag vet i grillväg.

DSC_0364

Hur många grillar har du hemma?

Nio stycken. En offsetsmoker, en gasolgrill, en bärbar weber, två 57’or, en hemmabyggd tandoori, en hemmabygd UDS, en murad historia och en nyinköpt rotogrill.

Hur lycka man med flintastek på grillen?

Oj, det var länge sedan jag körde en klassisk flinta. Kanske skulle jag ha försökt få tag i en omarinerad flintastek och gjort nått roligt utifrån det. Tycker allt färdigmarinerat smakar sammalika.

Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

Det måste nog få bli Aaron Franklin.

IMG_20160626_192143

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du  gjort då?

Ett litet för-snacks i form av nachoröra med tomat, oliver, gräddfil, tacokrydda, avacado, riven ost, finhackad purjolök som skopas upp med nachos.

Skaldjur till förrätt, typ rökta blåmusslor, grillade havskräftor med vitlöks- och persiljesmör.

En grillbricka med lammracks, lite goa korvar, grillade majskolvar, kanske några skivor entrecote, klyftpotatis i gåsfett och Romanescosås

Till efterrätt lite klassisk ginger gino, kaffe och avec.

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetarianskt, har du något förslag på recept?

Det där är nått jag jobbar på och har bestämt mig för att köra mer skaldjur, fisk och framför allt grönsaker på grillen i sommar.

Provade för ett tag sedan glödbäddsbakade morötter med smör och rosmarin, saltbakad färskpotatis med kallrökt gräddfil och brynt smör samt grillad rödlök med salt och smör. Kallrökt gräddfil var roligt! Brynt smör är ju aldrig fel. Resultatet vart riktigt bra!

vegogrill1

Vilka briketter använder du oftast?

Granngårdens briketter. Eller Webers nya.

Vad är det konstigaste du har grillat?

Jag har försökt göra spettekaka på rotisseriet. Jag måste a) få till en bättre smet och b) få till en bättre form på rotisseriet att spritsa smeten på. Använde en stjärngossestrut i plåt (!) tidigare. Det gick åt helvete.

Har gjort rökt majonnäs med stor framgång också! Tricket är att röka oljan och inte äggulorna. Jag gjorde ifs både och.

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

Jag har gjort korv två ggr som jag varmrökt. Korv är gott! Det har varit klassisk kryddning a la Ernst Kirchsteiger tidigare typ salvia och citron. Mycket gott!

IMG_20160516_182635

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?

Öva, öva, öva. Umgås med andra grillnördar endera IRL eller på det eminenta FB-forumet BBQLovers.

Du har varit mig till hjälp när jag byggde min UDS (Ugly Drum Smoker), vad är en UDS för något för de som inte vet.

UDS = ugly drum smoker. En tunna/oljefat som man bygger en rök av med eldkorg, ventiler och lite galler. Bara fantasin sätter gränsen!

Hur ofta och till vad använder du UDS:n?

Mitt UDS-bygge vart lite sådär då den tjyvar luft nånstans vilket gör att tempen sakta men säkert stiger hela tiden. Fruktansvärt irriterande och jag får väl ta några dagar i sommar och försöka få fason på den.

IMG_20160517_182108

Vad är en ”rubbad kyckling”?

En kyckling som är kryddad med en torr kryddblandning. Brukar bli jäkla gott.

Hur lyckas man med ”Dennis korvar” på grillen?

Denniskorvar kör jag på gasolaren när det är barnkalas. Smidigt och bra för ev allergiker då de brukar vara fri från det mesta…

Vad tror du kommer att bli sommarens fluga vid grillen?

Jag hoppas ju lite på skaldjur, men de senaste dagarna har rotogrill-inläggen duggat tätt. Har själv gjort kebab i helgen som vart himla god!

Rotogrill, för de som inte vet vad det är och vad göra man med en sådan, förklara.

En rotogrill köper du på rotogrill.se. Med en sådan kan du rotatorgrilla döner kebeb, gyros, shawarma eller annat vertikalt ist för horisontellt som en vanligt rotiserie. Du kan även grilla grillspett eller använda den plant /horisontellt som en vanlig grill.

IMG_20160628_184937

Nu till snabb frågorna:

Kol /gasol kol+ved

Öl/ vin öl, har bryggt öl tidigare och kommit 2’a i SM som bäst med en saison

Sommar /vintergrillning ja tack, båda. Men sommargrillning är ju himla najs när man kan sitta ute och äta

Per Morberg /Andreas Mathiasson nu känner jag ingen av dom personligen, men jag säger Andreas då han verkar vara en rolig grillspjuver.

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *