Knivmusslor eller som de heter på engelska, razor clams var en ny bekantskap för oss. Blåmusslor vet vi att vi tycker om men knivmusslor hade vi aldrig testat. I denna veckan hade vår favorit affär extra erbjudande på en massa olika musslor, vi bestämde oss för att testa knivmusslor. Jag hittade ett recept som kocken Johan Jureskog hade gjort. Johan Jureskog var en av finalisterna i tv-programmet Kockarnas kamp och är en av mina favorit kockar tillsammans med Per Morberg.
Här följer receptet:
4 portioner
1 kg knivmusslor
1 st schalottenlök, finhackad
5 st vitlöksklyftor, krossade
Olivolja
2 dl torrt vitt vin
0,5 fiskbuljongtärning
05 dl färskpressad citronjuice
1 stor näve färsk koriander, grovt hackad
Olivolja
Salt efter smak
Peppar, efter smak
Gör så här
1. Hetta uppe en stor stekpanna.
2. Häll lite olivolja först.
3. Ös därefter i med musslor, lök och vitlök.
4. Slunga några varv i ungefär en halv minut innan du går i med vitt vin och strör över fiskbuljongtärningen.
5. Koka under lock tills musslorna öppnas.
6. Ta upp musslorna och värmehåll dem under plastfolie.
7. Reducera vätskan till hälften.
8. Slå därefter i citronjuicen och musslorna.
9. Salta och peppra, smaka av.
10. Slå upp på ett uppläggningsfat, ringla olivolja och strö över koriandern.
11. Dra några varv på pepparkvarnen.
12. Serveras gärna med vitt bröd.
Smaklig måltid!
Vi grillade rådjur efter detta, det receptet kommer jag att lägga ut här under helgen.
Idag är det dags för min första turnering som tränare för Sebbes fotbollslag, det skall bli spännande och roligt.
Leave a Reply