Detta receptet påbörjades i fredags som ni läst i mitt tidigare inlägg. Köttet skall ligga i marinad i ca 24 tim men det är det värt för det blev väldigt gott. Vi provade att servera detta till en rättikagratäng. Gratängen blev jag väldigt överraskad av, den är ett bra komplement istället för potatis.
Ingredienser:
- 1 bit rostbiff (det går även bra med flankstek)
- 2 Kilkenny öl på burk eller flaska
- 8 klyftor vitlök, krossade eller pressade
- 1 tsk chiliflakes
- 2 msk hackad färsk persilja
- 2 msk salt (utan jod)
- 1 tsk malen svartpeppar
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 hackad gul lök
- 2-3 st jalapenos
- rökt skinka
- 1 dl riven ost med mycket smak (tex lagrad prästost)
Steksnöre
Gör så här:
- Trimma flanksteken från fett och hinnor.
Får du tag på en relativt platt bit är det bra, men annars skär i den så du får ett platt ark. - Lägg den mellan två ark av plastfolie och banka ut den med en kastrull eller kötthammare.
- Lägg Flanksteken eller rostbiffen i en zippåse och häll i ölen, 6 vitlöksklyftor, chiliflakes, persilja, salt, peppar och vinäger.
- Förlut påsen och försök få ut så mycket luft som möjligt.
- Låt ligga i kylen i ca 24 h, se till att hela köttbiten är täckt av ölen.
- Hacka upp jalapenos, lök och kvarvarande vitlök.
- Fräs 3-5 minuter i lite olja, låt svalna.
- Torka av flanksteken ordentligt och lägg på en skärbräda.
- Salta och peppra lätt.
- Bland ihop jalapeno och lökröran med den rivna osten.
- Strö ut hackad rökt skinka över hela ”köttarket”
- Toppa med öst och lökröran.
- Platta till.
- Rulla ihop flanksteken och bind ihop med steksnöre
- Starta grillen och grilla steken runt om på hög temperatur.
- Grilla indirekt i ca 40 minuter eller tills innertemperaturen är 58 grader.
Rostbiffen klar att läggas på grillen.
Grillas indirekt.
Rostbiffen klar att skäras upp.
Recept rättikagratäng (bilden överst i detta inlägget visar gratängen):
4 port.
1 st medelstor rättika ca 600g
100 gram smör
0,5 dl grädde
5 dl riven ost
1 st vitlöksklyfta (vi hackade en klyfta och la mellan varje lager)
Salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 graader
Skala rättikan och skiva tunna skivor. Koka dem ca 20 min under lock i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Låt skivorna ånga av.
Smöra en ugnsfast form. Lägg ett lager rättika , pressa över vitlök. Strö på ost. Varva ost och rättika och avsluta med rättika. Salt och peppra efter smak och häll över grädden. Hyvla eller klicka över resten av smöret. Toppa med riven ost.
Gratinera i ugn ca 15-20 min eller tills osten fått fin färg. Häll på mer grädde om det verkar tomt.
Servera!
Leave a Reply