Vitlöksspäckad fläskfile
Denna veckans fredagsgrillning blev lite av en svensk klassiker, grillad fläskfilé. Denna gången späckade vi den med vitlök. När man grillar en fläskfilé är det väldigt lätt att den blir torr, därför valde jag att grilla den indirekt. Indirekt grillning innebär att man inte lägger det man skall grilla ovanför kolen utan vid sidan av.
Recept helgrillad fläskfilé
1 st fläskfilé
3 st vitlöksklyftor
Salt o peppar
Putsa fläskfilén genom att ta bort senor som ligger på ytan, undvik dock att skära bort fettet som sitter på ytan då det hjälper till att göra fläskfilén saftigare. Skala vitlöksklyftorna och dela dem i ca 4 bitar/klyfta. Skär små jack på ovansidan av fläskfilén och tryck ner vitlöksbitarna i dessa. Salta och peppra ordentligt runt hela filén och låt den sedan vila i rumstemperatur medan du startar grillen. När kolen är varm fördela den så att fläskfilén kan ligga i mitten utan att ha någon varm kol direkt under sig. Bryn sedan köttet runtomkring över den glödande kolen och flytta den sedan i mitten, lägg den så att sidan med vitlöken istoppad ligger uppåt. Sätt en termometer i köttet och låt det sedan ligga under lock på indirekt värme tills kärntemperaturen når 69 grader (ca 20-25 minuter beroende på temperaturen i grillen). Lyft av köttet och låt det vila ca 5-10 minuter innan det skärs upp. Detta gör att saften stannar kvar i köttet och att kärntemperaturen går upp till rekommenderade 72 grader för fläskkött.
Leave a Reply