En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Het kyckling

Gör en ölbrine (en form av lag som kycklingen får bada i ca ett dygn)

  • 3 burkar öl (33 cl)
  • 1 l vatten
  • 1,5 dl grovsalt 1,5 dl brunt socker

Rör om ordentligt, så salt och socker löser upp sig. Låt kycklingen ligga i lagen i kylen under ca 1 dygn.

20140118-145045.jpg
Här ligger kycklingen i sitt bad.

På dagen när man skall grilla så gör man en rubb enligt följande:

  • 2 msk chilipulver
  • 2 msk chiliflakes
  • 2 msk lökpulver
  • 2 msk senapspulver
  • 2 msk spiskummin
  • 2 msk paprikapulver
  • 2 msk persilja
  • 2 msk curry
  • 2 msk salt

Lägg kycklingen på en skärbräda. Om du använder hel kyckling: Klipp upp längs bröstbenet, vik ut och platta till den med kraft.

Blanda rubben i smör som är rumstempererat. Lägg sedan i frysen en stund, så du enkelt kan skära skivor av smöret Pressa in ett finger under skinnet på bröstfiléerna och lossa försiktigt.

Lägg in skivat smör under skinnet.

20140118-145152.jpg
Kycklingen ligger och är färdig att grillas. Rubben ligger under skinnet.

Gör en glaze enligt följande:

  • lite smält smör
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 msk socker
  • 1 mycket finhackad chili (när du hackar chili, hacka två extra och spara till serveringen)
  • 0,5 msk paprikapulver
  • 1 dl olivolja

Blanda allt i en skål.

20140118-145142.jpg
Glazen klar, denna glazen var riktigt god och den kommer vi att använda / testa till lite andra kötträtter.

Gör i ordningen grillen enligt 50/50 metoden. Grilla kycklingen direkt, med skinnsidan uppåt i ca 10 minuter. Sedan flyttar du över den till den svala delen av grillen. Försök få en temperatur på ca 150 grader i grillen. Låt kycklingen grilla indirekt fortfarande med skinnsidan uppåt i ca 1 timme, eller tills kycklingen fått fin färg. Pensla kycklingen med glaze ungefär varje kvart.

20140118-145108.jpg
Kycklingen på g.

20140118-145126.jpg
Kycklingen klar. Det är något speciellt att grilla när det är snö ute.

20140118-145134.jpg
Kycklingen trancherad och färdig att ätas.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *