En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Rökpremiär

februari 19th, 2014 | Posted by Jens Svendsen in Familjen | Fisk | Lax

I lördags var det äntligen dags att inviga min rökgrill (smoker) som jag fått av min fru och barn i julklapp.

20140219-084007.jpg

20140219-083955.jpg
Börjar bli riktigt nöjd med min grillhörna.

Jag kände mig som en praoelev eller något liknande när jag skulle röka första gången. Stort tack till de som är med i BBQ Lovers:s grillforum på Facebook för era svar på mina frågor. Jag följde ett råd från en av deltagarna (Henrik Insulander) i förra årets Grillmästarna som gick på TV4. Jag hade valt att jag skulle röka en laxbit, men hur skulle man göra med den och hur gör man med röken?!?? Många frågetecken till en början en del kvar står, men det ger sig med tiden. Henrik gav mig ett förslag på att bara salta och peppra laxen och om man vill kan man hacka lite färsk chili och lägga på, detta rådet följde jag.

Det hela började inte så bra som jag hade tänkt mig, jag fyllde på med kol och la i min grilltändare och kopplade på el till den, då släcktes hela huset. Jordfelsbrytaren slog till…..Jaha, vad gör jag nu, jag som aldrig har tändvätska hemma?! Jag gjorde ett tappert försök att få eld med hjälp av tidningspapper och lite små träbitar, men det gick inte. Jag fick ta Volvon ner till affären och köpa tändvätska. Medans jag tände på kolen, lade jag mitt alspån i blöt.

Efter en stund var det bra glöd på kolen och beslöt mig för att börja röka laxen, jag la på lite alspån på bädden och det började komma fram en härlig rökdoft. Det jag inte blev riktigt klok på var att jag skulle hålla en temp på 100-120 grader men det blev mycket varmare i smokern. Frågan är vad jag gjorde för fel, jag hade stängt alla luftintagen på smokern.

20140219-084014.jpg

Efter ca 25-30 min och en frusen Jens så var det dags att ta upp laxen och smaka av den. Det blev väldigt gott och detta är bara början på min karriär som rökare.

grilladlax

När barnen kom till oss i måndags hade Sebbe skrivit ett allahjärtans dag kort till Alice. underbara barn!
20140219-084047.jpg

Det blir ingen grillning på fredag tyvärr, känns som alla barnens kompisars kalas läggs på fredagar för att vi inte skall kunna grilla haha, men vi kommer att röka eller grilla på lördag i alla fall, så mitt nyårslöfte om att grilla minst en gång i veckan kommer att  hålla i sig.

/Jens

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *