En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Sticky spare ribs med whiskybarbecusås

januari 26th, 2014 | Posted by Jens Svendsen in Fläskkött | Okategoriserade

revbensspjall_460X345

Igår hade vi Fredde och Monica på besök. Som alltid när vi träffas så blir det mycket skratt. Vi bjöd dom på detta:

Sticky spare ribs med whiskybarbecusås

Ingredienser:

1 1/2 kg tunna revbensspjäll
3 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
1/2 dl whisky
2 msk ketchup
2 msk rörsockersirap, får man inte tag i det så kan man använda vanlig sirap.
1 msk rödvinsvinäger
1 msk riven ingefära
1 msk paprikapulver
1 1/2 tsk salt

Sås:

2 vitlöksklyftor
2 1/2 dl ketchup
1 1/2 dl rörsockersirap eller vanlig sirap.
1 dl whisky
1/2 dl vitvinsvinäger
1 msk riven ingefära
1 tsk sambal oelek
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Gör så här:

1. Skala och finhacka vitlöken. Blanda vitlök, olja, whisky, ketchup, sirap, vinäger, ingefära och paprikapulver. Häll marinaden över köttet och låt marinera i kylen ca 24 timmar.

2. Sås: Skala och finhacka vitlöken. Blanda den med övriga ingredienser i en kastrull och låt koka ihop till en simmig sås, ca 15 min. Låt eventuellt såsen kallna.

3. Ta upp spjället ur marinaden men spara den. Grilla revbensspjället över indirekt värme ca 45 min. Koka ihop marinaden tills hälften återstår. Pensla spjället med marinad när ca 10 min återstår av grilltiden.

4. Skär spjället i bitar och salta. Servera med varm eller kall barbecuesås, grillad majssallad och potatis.

Tips: Blir det barbecuesås över kan den sparas i kylen ca 2 veckor och serveras till det mesta. Prova t ex att blanda lite av såsen i köttfärsen, som sedan formas till biffar och grillas.

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *