En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Till alla gottegrisar!

oktober 7th, 2014 | Posted by Caroline Svendsen in Bakverk | Efterätt

Tänkte dela med mig av några godsaker vi har testat på sistone, det ena är en variant av pain au chocolat. Detta är en klar favorit när vi hälsar på min syster i Barcelona och där bakar de även med vaniljkräm inuti o det gillar Jens! Tänkte testa att göra med vaniljkräm hemma också men det har inte blivit av ännu, så det får jag återkomma med om det blir gott eller inte.

Till 4 p

4 stycken mindre smördegsplattor
1 bit god choklad
Nutella
1 ägg
florsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Ta fram de tinade smördegsplattorna.
Bred ut Nutella på smördegsplattorna.

IMG_0447
Hacka choklad och strö över Nutellan.
Rulla ihop och nyp ihop kanterna och lägg skarven ner på bakplåtspappret. Sen till sist pensla rullarna med uppvispat ägg och ställ in i mitten på ugnen.
Grädda tills de blir gyllene och pudra över florsocker.
Serveras nygräddade!

IMG_0452

Det var första receptet och hoppas ni testar det för det är riktigt smarrigt 🙂 Den andra godsaken som vi gjort är en cheesecake med hackad diam i och kolasås över. Riktigt mäktig o söt! Barnen gillade den men en bit var helt ok, så en hel cheesecake räcker säkert till minst 10pers.

IMG_0580

Det här behöver du till en rund form 25 cm :
3 dubbeldaim
1/2 paket med digestivekex
30- 50 gram smör
3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde

1 burk kondenserad mjölk sötad – kokad i 1timme o 50min.

Gör så här:
Ta av ettiketten på burken och koka i rikligt med vatten i max 2 timmar. Tänk på att den måste vara täck med vatten under hela koktiden. Låt burken svalna i kallt vatten och förvara sedan i kylskåpet. Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel. Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Ställ denna svalt medan du börja med själva cheesecaken.

Hacka daimen smått och ta fram tre olika skålar, dela ägg-gula och vita i olika skålar.
Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna.
Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara.
Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och daimen i grädden, därefter häller du ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev.
Häll upp smeten i formen och ställ in i frysen. Skulle du få någon smet över kan man göra små portionscheesecakes i mindre muffinsformar eller liknande. Den behöver cirka 5 timmar i frysen innan den stelnat

Ta fram kakan en kvart innan servering häll över kolasåsen över den. Är såsen för tjock så blanda med lite grädde eller värm den lite i micron så att du lätt kan hälla ut såsen över kakan.

IMG_0583

Lycka till! Dessa recept har jag hittat på Jenny´s matblogg.

/Caroline

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *