En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Vitlöksgravad strömming och tomtefudge

december 23rd, 2013 | Posted by Jens Svendsen in Bakverk | Fisk

Igår började jag med den vitlöksgravade strömmingen.

20131223-094611.jpg

Ingredienser till lagen: 

300 g strömmingsfilé
2,5 dl vatten
0,5 dl ättiksprit (12%)
1 msk salt

Ingredienser till vitlökssås:

0,5 dl majonnäs
0,5 dl gräddfil
0,5 dl hackad dill, persilja och gräslök
1/2 tsk dragon
1 liten pressad vitlöksklyfta
salt och nymalen peppar

20131223-094620.jpg
Strömmingen skinnad och skall i lagen.

Gör så här:
Blanda vatten, ättiksprit och salt till en lag. 

Skölj strömmingen. Dra av skinnet utmed varje filé och lägg filérna i lagen. Låt stå kallt i 6-8 timmar tills köttet är vitt.
Hur gör man då när man skinnar av en strömming? Jo det var enklare än vad jag trodde. Dra av skinnet från köttet med början dr huvudet har suttit.
Häll bort lagen lagen och låt strömmingen rinna av ordentligt, gärna på hushållspapper.

Vitlökssås:
Blanda alla ingredienserna, lägg i strömmingen och se till att den täcks av såsen.
Låt stå i kylen i minst ett dygn före servering, det är alltså hög tid att påbörja denna sillen NU!!
Strömmingen håller i drygt en vecka i kylen.

Igår kväll gjorde vi årets första julgodis när vi gjorde tomtefudge. Detta receptet pratade mina arbetskamrater om i förra veckan så jag kände detta måste vi testa.

20131223-094604.jpg

Ingredienser:

10 st skumtomtar
150 g vit choklad
50 g smör
2 dl strösocker
1 dl vispgrädde

Gör så här:

Klipp tomtarna i små bitar. Hacka chokladen fint. Blanda skumtomtar, smör, socker och vispgrädde i en kastrull. Värm på svag värme tills allt har smält. Fortsätt att koka på svag värme ca 10 min under omrörning. Ta från värmen och rör ner chokladen. Fortsätt röra tills det är blankt. Häll smeten i en form med bakplåtspapper ca 20×25 cm. Låt den stelna och skär sedan upp i små bitar.

Nu är det snart dags att fortsätta med julen förberedelser, det blir nog en eller 2 st sillinläggningar till ett bakat bröd och lite julgodis.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *