En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Vitlöksspäckad helgrillad fläskfile med pepparsås

januari 12th, 2014 | Posted by Jens Svendsen in Dryck | Familjen | Fläskfilé | Fläskkött | Sås | Sushi | Vin

20140112-073014.jpg

Denna veckans fredagsgrillning blev lite av en svensk klassiker, grillad fläskfilé. Denna gången späckade vi den med vitlök. När man grillar en fläskfilé är det väldigt lätt att den blir torr, därför valde jag att grilla den indirekt. Indirekt grillning innebär att man inte lägger det man skall grilla ovanför kolen utan vid sidan av.

IndirekteGrillning

 

 

Recept helgrillad fläskfilé

1 st fläskfilé
3 st vitlöksklyftor
Salt o peppar

Putsa fläskfilén genom att ta bort senor som ligger på ytan, undvik dock att skära bort fettet som sitter på ytan då det hjälper till att göra fläskfilén saftigare. Skala vitlöksklyftorna och dela dem i ca 4 bitar/klyfta. Skär små jack på ovansidan av fläskfilén och tryck ner vitlöksbitarna i dessa. Salta och peppra ordentligt runt hela filén och låt den sedan vila i rumstemperatur medan du startar grillen. När kolen är varm fördela den så att fläskfilén kan ligga i mitten utan att ha någon varm kol direkt under sig. Bryn sedan köttet runtomkring över den glödande kolen och flytta den sedan i mitten, lägg den så att sidan med vitlöken istoppad ligger uppåt. Sätt en termometer i köttet och låt det sedan ligga under lock på indirekt värme tills kärntemperaturen når 69 grader (ca 20-25 minuter beroende på temperaturen i grillen). Lyft av köttet och låt det vila ca 5-10 minuter innan det skärs upp. Detta gör att saften stannar kvar i köttet och att kärntemperaturen går upp till rekommenderade 72 grader för fläskkött.

Vi har haft lite svårt med att hitta recept på såser till det vi grillar, men i veckan hittade jag detta receptet och det var verkligen en höjdare.

Pepparsås
4 port

1 msk smör
1 st finhackad schalottenlök
1 tsk pepparmix
1 msk cognac
1 dl vatten
1 msk kalvfond
3 dl vispgrädde
0,5 tsk salt
ev maizenamjöl och vatten till redning
Värm en kastrull med smöret i och tillsätt löken samt peppar när det smält. Bryn det hela tills löken får en fin färg, slå då över cognacen och låt alkoholen koka bort. Tillsätt vatten tillsammans med kalvfond och låt det koka upp. Koka sedan i ca 5 minuter på mellanvärme. Tillsätt nu grädden och koka såsen ca 20 minuter fortsatt på mellanvärme så att väskan reduceras och såsen börjar tjockna i konsistensen. Tillsätt saltet och låt såsen koka ytterligare en stund. Om såsen är något lös kan man reda den med maizenaredning till önskad konsistens.
20140112-073026.jpg
Kaninvakterna är ute och rastar Molly, medans jag var med William och Jacob på träning.
20140112-073041.jpg
Igår gjorde jag min tredje websänding på hockeyallsvenskan.se Alice tyckte det var spännande och stod klistrad medans jag var i sändning. Hon vinkade och försökte prata med mig, sötnos.
20140112-073049.jpg 20140112-073004.jpg
Som avslutning på lördagen köpte jag Sushi på Sumo Sushi. Trots att det tog ca 1 timmes väntan från min beställning till jag fick maten så var det verkligen gott med lite köpmat. Jag kontaktade Systembolaget via Twitter som jag gjort nu ett par gånger för att se vad de rekommenderade för vin till Sushi. Jag som egentligen inte är så mycket för vitt vin tycker det passade bra med detta vinet. Skulle länka till vinet på Systembolaget men deras sida ligger nere, nr:et på vinet är 5901.
Nu skall jag sätta till en sats med frukostbullar utan jäst. Recept kommer upp antingen idag eller i veckan en dag. Ikväll skall det tillagas pulledpork.
Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *