En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Anders Lejonbjörn

Denna gången har turen kommit till en väldigt snäll och duktig kille som alltid ställer upp och svarar på inte bara mina frågor utan på de flesta frågorna som kommer till det omtyckta forumet på Facebook, BBQ Lovers grillforum.

Anders Lejonbjörn är andra personen ut i intervjuserien som jag har börjat med här på sidan. Nedan är intervjun med Anders.

IMG_2586

Du kallar dig pitmaster, för alla som inte vet vad det är, kan du förklara?

Ja, ordet Pitmaster kommer ju från USA, ordet Pit eller grop på svenska kommer av urspunget inom BBQ när man använde sig utav gropar i marken där man tillagade köttet med hjälp utav glöden från en eld.

Du har tidigare jobbat med glass på Lejonet & Björnen, berätta lite om det, vad du gör /gjort där:

Jo jag arbetar fortfarande på Lejonet & Björnen, jag är deras Glassmästare. Det är jag som tar fram nya recept och utveklar de befintliga, jag leder den dagliga verksamheten i Produktionen och har hand om inköpen.

Nu till grillningen, hur uppkom ditt grill intresse?

Jag har alltid varit fascinerad utav elden och glöden så grill faller sig naturligt, jag har också alltid varit intresserad utav matlagning och då helst sådant som tar lång tid och kräver planering. Så intresset för BBQ har vuxit upp från Svensson grillningen och nu upptar det min lediga tid.

IMG_2157 IMG_1779

Grill /bbq har nästan exploderat i Sverige nu de senaste åren, varför tror du att det har gjort det?

Man behöver en lugn punkt i tillvaron och då är grillen en utmärkt plats att bara få stå och mysa. Sedan är det ju mycket intressant det här med hur värmen över tid förändrar köttet och hur röken kan sätta smaker på maten, vi går ju mot ett mat intresse i samhället där vi vill ta vara på de enkla lite bortglömda detaljerna på djuren och där är BBQ perfekt.

IMG_2467 IMG_2461 IMG_2670

Du är en av administratörerna på bbq lovers grillforum på Facebook, detta är en enorm informations och inspirationskälla och du ställer alltid upp och svarar när man ställer frågor där eller per mail, vad är det som driver dig?

I min yrkesroll och även privat är jag nyfiken och vill lära mig nya saker och jag vågar göra fel, sedan tycker jag att kunskap skall delas så att vi alla kan bli bättre och ha större utbyte med varandra.

Om du skulle bjuda mig och min familj på en 3 rätter från grillen vad hade det blivit?

Till förrätt skulle jag bjuda på en egen tillverkad Pastrami med en pesto röra och rucolasallad.
Till varmrätt får ni Grillade Havskräftor med pilgrimsmusslor och ett champagne skum.
Till efterätten blir det Moccaglass med Hallonsorbet med kanderade Pistaschnötter och en chokladspegel

Vad lägger du helst på gallret?

På grillen lägger jag helst en Flap och på smokern lägger jag helst en Brisket.

IMG_0100

För de som är nybörjare eller som inte kommit in i grillträsket ännu, vad har du för råd till dem för att lyckas?

Ta det lugnt, våga prova det värsta som kan hända är att man får äta en Grill Pizza, gå på Kurser.

Du och en kompis /kollega har ett företag som heter NordicSmoke, kan du berätta om detta, ni har någon typ av grill lag också.

Ja jag och Mikael Nilsson har ett bolag ihop som heter HappyBBQ Pit Crew HB och i det driver vi Catering, Event, Kurser och vi driver även en webbshop som heter nordicsmoke.se

Vi har även ett BBQ Lag Som också det heter Happy BBQ Pit Crew, vi tävlar i en internationell BBQ organisation som heter KCBS. Vi var med i vår första tävling 2015 och hamnade på en 13 plats utav 26 internationella och nationella lag. I Europa rankingen i år så hamnade vi på plats 99 av 200 lag. Nästa år(2016) siktar vi på att vara med i fyra tävlingar i Europa.

IMG_1239 IMG_1584 IMG_1583

Nu till några snabba frågor:

Kol / gasol Kol eller eld!
Öl / vin Vin
Sommar / vintergrillning Vinter är ju trevligt
Kött /fisk Kött
Per Morberg / Andreas Matthiasson Hahahahah vilka val. Andreas han grillar ju!

IMG_1765 IMG_1637

Tack för att du ville ställa upp på denna intervju, jag kommer framöver att få prova lite olika saker från Nordicsmoke.se håll utkik på bloggen framöver.

Print Friendly, PDF & Email