En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Christian Nordahl

Nästa person i intervjuserien att grillas är korv älskaren Christian. För alla som inte vet vem han är kommer här en presentation:

profilbild

Jag heter Christian Nordahl och är grilloholist, 47 år och bor i Helsingborg.

Hur uppkom ditt grillintresse?

Min första grillning var nog i 5års åldern, familjen var på utflykt vid en sjö och pappa hade dragit upp en fisk som grillades på pinne över lägerelden. Jag minns det som igår hur grillsmaken nästan däckade mig, -VA? kan gillat smaka så bra? -jag vill ha mer!
Sen den dagen var jag såld, jag ville ha grillat så ofta det gick. Mina föräldrar köpte i mitten på 70 talet en skogstomt utanför Perstorp där pappa byggde vår sommarstuga, de första åren var spartanska när det gällde köksutrustning så vi tillagade ofta middagarna ute i den stora grillen pappa byggt.
Där kokades potatis, sås, grönsaker och framförallt det GRILLADES kött! Vid 7-8 års åldern stod jag för matlagningen medans föräldrarna snickrade, målade eller grävde, givetvis under överinseende av nån av föräldrarna som själva hade jobbat i restaurangbranschen på 50 och 60 talen.
Ett ofrivilligt grilluppehåll kom när jag inte längre ville följa med till fritidshuset, (jag var 15 med allt det innebär med kompisar o.s.v.) först när jag själv 1998 skaffade villa, vovve och Volvo tog jag upp grillningen igen och tamejtusan, det var lika gott som sist.

Spisen-grillen 30 år senare

Du var med i Sveriges Mästerkock 2011, berätta om det.

Jag var med första säsongen 2011. Jag lagade rosastekt ankbröst med fikon och balsamico sky och vitlöksmos. Fick hjärnsläpp av nervositet så jag glömde att koka med vitlöken i potatisen. Pressade i en hel solovitlök när moset var klart. Upptäckte och plockade ur nästan all vitlök men det blev för mycket ändå.
När det var min tur att träffa juryn ville dom ha 5 min paus innan. När jag väl kom fram så hade ju moset torkat ihop, Mannerstöm ansåg att moset höll gatukökskvalitet, i den sämre skalan. Morberg tog en minitugga på ankan, kastade gaffeln och gick och satte sig. Aujalay smakade allt och gav beröm för ankan och skyn..

Det var mina 15 minuter i mästerkocken.

mästerkocken

Du är pitmaster på Holysmokebbq, berätta om det?

Jag besökte Holy Smoke för första gången i somras tillsammans med BBQlovers som skulle göra ett reportage där. Johan Fritzell som driver holy var en sjukt öppen kille som berättade ingående om hur hans vision blev till verklighet. Där och då visste jag att jag ville vara med på detta. Under våren hade jag fått några förfrågningar om jag inte kunde komma och grilla på fester och det ville jag ju. Så jag startade eget i somras. Jag vill ogärna jobba svart så jag startade Pigwings BBQ.

Jag har en vän som driver en foodtruck i malmö, den har stått på swedenrock de två sista åren där jag har varit med och brassat käk som volontär mot  festivalbiljetten och boende. i och med att jag har F-skattsedel så har jag kunnat ”konsulta” i trucken under sommmaren och hösten. Vi stod på malmöfestivalen med nordic street food som trucken heter och hade timlånga köer till oss för vår kantarellklämma var bäst i stan. Holy Smoke var med på festivalen och jag knallade bort en dag för att käka där. Satt och snackade lite med Johan om att jag kan hoppa in om det skulle behövas extra personal. Veckan efter ringde han och frågade om jag ville vara med på ett gig på en bilfirma i Malmö. Lördag och söndag skulle vi servera pulled beef till deras kunder, sagt och gjort, det gick bra och alla var nöjda. Det slutade med att jag tagit tjänstledigt från mitt jobb som IT-Tekniker för att jobba på Holy Smoke ett halvår.

Det kommer att bli EPISKT! Vi kör med stora smokers som Myron Mixon designat, dom eldas med ekved i storleken av ett vuxen mans lår.

köttbit

Du har en förkärlek till korv. Vilken är din favorit korv, har du något recept att dela med dig av?

Det stämmer, Jag är inte bara Grilloholist, jag är även korvoholist. Korv är det perfekta livsmedlet, snabbt att tillaga och alltid gott. Kryddiga korvar är det godaste, chorizo, kabanoss, sremska eller gulayer blir bäst på grillen men en långsamt sjuden vanlig lunchkorv är inte heller fel, en bra sida för korvrecept som jag ofta återkommer till är salsus.se, där finns allt man behöver.

Vildsvinskorv

Äter du bara egen gjord korv eller äter du köpt korv också?

Det blir mest köpekorv men när jag har gjort en laddning hemstånkad korv är det den som går åt först.

Jag har skapat en ny grupp på Facebook som heter Råd & recept vid korvtillverkning där du är medlem. Vad tror du om denna gruppens framtid?

Gruppen har potential att kunna växa, jag tror att korvtillverkning hemma blir den nya pulled porktrenden.

korv

Det råder stort intresse för korv nu, vad beror det på tror du?

Vi matnördar som gick loss på pulled pork för några år sen vill nog ha nått annat nu och då är kanske korv nästa ”big thing”

För de som inte börjat med att göra egen korv, vad har du för råd och tips till dem?

Börja enkelt, köp färs och blanda i det du gillar. man behöver inte en massa utrustning när man börjar. Min första korv gjorde jag med färs, krokfjälster och en tratt. Den blev sjukt bra, smakade nästan som köpt lunchkorv. (och då menar jag på ett bra sätt).

pulledpork

Om du skulle bjuda mig och min familj på en tre rätters middag från grillen, vad skulle du bjuda på då?

Som förrätt hade jag gjort baconlindade tortillarullar. en tortilla breds med baconost, ett lite hackad rödlök och hackad jalapeno, rullas ihop och baconlindas.

huvudrätt blir nog Shortribs som fått gå low and slow.

serveras med traditionella bbq tillbehör som en god coleslaw, bbqbeans, picklad rödlök och ett gott bröd.

Dessert blir troligen en äppelrökt brie med fikonmarmelad, eller en äpplepaj med ytterst lite het chili på toppen.

Myron mixonsmoker hos hloysmoke

Vad lägger du helst på gallret?

Babyback ribs är en favorit.

Den fula

Hur många grillar har du hemma?

Just nu har jag bara en eftersom jag flyttat in till lägenhet med uteplats mitt i Helsingborg, en weber one touch 57. Men jag har 5 till som står på jobbets uteplats, dom är en UDS, en Doublebarrel smoker, en ”vanlig” offsetsmoker, en gasolare som jag fått av en kompis och en riktigt ful oljefatsgrill där jag kapat fatet längs med så det blir ett lock av en fjärdedel. den gjordes till en firmafest för några år sen, den är oxå den alla kollegorna grillar på till lunch nån gång i månaden

Vad är det konstigaste du har grillat?

Quorn, förstår inte konceptet

BLALE-brown liqorice ale

Du brygger öl också, berätta om det:

Hittills brygger jag småbatchar på 5 liter från http://www.koksbryggeriet.se

APA

Vilken typ av öl brygger du helst?

Oftast blir det IPA eller APA. Kör enligt deras recept men tweakar mot slutet för en extra twist. Har haft i lakrits i en brown ale, citron eller aprikos i en IPA

 Nu till snabbfrågor:

Kol /gasol Kol och ved

Öl/ vin Öl, jag brygger öl med. (stereotypen av en Hipster, skäggig, gör korv, brygger öl, röker bacon)

Sommar /vintergrillning 5% av svenskarna grillar året om, jag är en av dom.

Kött /fisk Kött, har inte lyckas med fisk ännu

Per Morberg /Andreas Mathiasson Andreas alla dagar, träffade Morberg 2011 när jag var med i Mästerkocken. Han tog en minitugga på min mat och kastade sedan gaffeln i vasken utan ett ord.

Print Friendly, PDF & Email