En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Jonas Borgström

FullSizeRender1

På mitt arbete finns det en kille som är strået vassare än mig när det gäller grillning, Jonas Borgström heter han och han kan titulera sig både världs, nordisk och svensk mästare i grillning. Jag kommer framöver att försöka intervjua en del personer som har samma intresse som jag men är betydligt skickligare. Denna gången är det alltså min kollega Jonas som svarat på mina frågor.

FullSizeRender

Du vann både SM, NM &VM-guld förra sommaren, kan du berätta om din vinnande rätt?

Vi plockade hem en trippel guld i en av kategorierna (SM, NM, VM) och stod helt ensamma på scenen när priserna skulle delas ut. Vi tittade runt omkring oss och undrade vad som stod på, en berusande känsla!
Kategorin heter ”Pork shoulder” och är en styckningsdetalj från grisen som inte är så vanlig i Sverige. Översatt till svensk styckning skulle den motsvara bogen + läggen.
Vi oljade in svålen ordentligt med olivolja och kryddade de delar av köttet som var synliga och lät den sedan gå i cirka sex timmar på indirekt värme. Denna rätten skulle presenteras dag två i tävlingen och klockan 13.00 om jag minns rätt.
Det gav oss ganska gott om tid att förbereda oss eftersom vi ändå varit uppe halva natten och grillat vår Beef brisket, en enorm klump kött som säkert skulle ta 15 – 16 timmar att få mör!
Pork shouldern fick vila de sista timmarna i folie vilket gav oss möjligheten att fånga upp de läckra vätskor som flödade ut ur köttbiten, dessa reducerade vi ned till en tjock lite simmig sås som ringlades över vid serveringen.
Av svålen gjorde vi chips strips som garnerade rätten.
Tävlingen är hårt styrd av regler så tillbehör är strikt begränsade i användning. Här är det verkligen focus på köttet!

IMG_0058 IMG_0044

Bilderna ovan visar först en bild när köttet precis lagts på grillen, den andra när det är klart att serveras.

Hur har detta uppmärksammats?

Jag har haft förmånen att få skriva lite grillkrönikor och dela med mig av tips i lokaltidningen BLT. Ett kul uppdrag som gett mycket feedback från folk man träffar.Vi har även haft samarbeten med restauranger i Karlshamn där vi medverkat i grillevent vid ett par tillfällen. Det var en upplevelse att laga mat till så många personer, (vi serverade cirka 300 pers vid ett av tillfällena).

FullSizeRender2 IMG_0281 IMG_0283

Detta var inte din första tävling, för 2 år sedan kom du på en tredje plats i SM, vad gör dig till en så bra grillare?

Svårt att säga, men mat och jag har ett passionerat förhållande! Jag tror det viktigaste är att ha en plan klar innan man börjar, vet du vad du ska göra så hamnar du inte i stressiga situationer.

Vad är nästa mål för dig när det gäller grillningen?

Det hade varit kul att spinna vidare på grillevent biten och jag hoppas att 2016 ger många roliga grilltillfällen.

Hur kom ditt grill intresse?

Jag har liksom alltid hamnat vid grillen med automatik.  När man träffas hela släkten på somrarna brukar vi ha knyte där alla tar med sitt eget att grilla men på nåt sätt slutar det nästan alltid med att jag står och grillar allas mat!

Vilket är det godaste som du gärna lägger på grillen?

Svårt att peka ut nåt som är godast. Men kött som har en hög fetthalt blir oftast godast…. Bacon är en höjdare. Jag brukar lägga lite på eftervärmen och då har man ett krispigt gott bacon till dagen efter, kanske till frukost till och med!

Ett återkommande problem jag har när jag grillar är vad man skall ha till, det blir lite tråkigt med klyftpotatis, vad rekommenderar du?

Oj, det finns så mycket! Ris, pasta, bulgur blandat med goda sallader och dressingar eller varför inte mjuka tortillabröd eller ett gott foccaciabröd. Men jag håller med, potatis är godast till grillat!

Om du skulle komponera en 3 rätters meny vid grillen och bjuda mig och min familj på, vad hade du gjort för något då?

Jag hade skippat förrätten och serverat en klassisk Surf and Turf till huvudrätt bestående av oxfilé, bacon och hummer! Till det hade jag valt ett gratinerat potatis/sötpotatismos med riven parmesan toppad med krispig bacon och färsk timjan. Sås, klassisk bearnaise i kombination med en rödvinssås, serverad med en fräsch krispig sallad gärna med lite inslag av dragon.
Efterrätt kunde blivit grillade äppelklyftor i sockerlag serverade i ett cocktailglas med crumble (bakade smördegssmulor) och en vaniljsås. Istället för förrätt hade ni fått ett glas champagne vid ankomst och till det kanske baconlindade dadlar.

För en nybörjare som vill börja grilla och experimentera vid grillen, vilka råd har du att ge dem?

Ha god tid på dig.
Planera innan vad du ska göra.
Satsa på bra råvaror.
Njut!

Nu några snabba frågor:

Kol / gasol, ”Kol så klart ;)”
Öl / vin
Sommargrillning / vintergrillning
Kött / fisk ”Svårt val! Jag gillar båda, gärna i kombination!”
Per Morberg / Andreas Mathiasson, ”Per i alla kategorier!”

Print Friendly, PDF & Email