En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Farsdag 2013!

november 11th, 2013 | Posted by Jens Svendsen in Bakverk | Dryck | Familjen | Fisk | Räkor | Torsk | Whiskey

I helgen har vi firat farsdag både lördagen och söndagen.

I lördags firade vi min pappa. Världens bästa pappa är  han så klart, det tycker säkert alla om sina pappor! Tanken var att pappa och jag skulle sprungit milen på Jämjöhalvan men han drog sig ut tyvärr på grund av att det regnade. Jag tog mig runt milen på lite över en timme. Jag är relativt nöjd med tiden, borde kommit under timmen men jag har inte kunnat träna så bra som jag velat på grund av min vad som jag har haft problem med nu.

Medans jag sprang fixade Caroline med mat till oss, hon gjord en god fisksoppa och bakade ett jättegott bröd.

20131111-100336.jpg fisksoppa

Bullarna ser ut som vanliga kanelbullar men det är det inte utan ett brytbröd med örter och citron.

Recept:

1 bröd:

Ingredienser:

1 msk färsk jäst
3 dl kallt vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
ca 6-6 1/2 dl vetemjöl

Örtolja:

1/2 dl olivolja
3 msk frysta provencalska kryddor eller blandade färska skurna örtkryddor
rivet skal av 1 citron
flingsalt

Så här gör du:

  • Rör ut jästen med vattnet tills den löst sig. Rör ner olja, salt och det mesta av mjölet och arbeta degen ca 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 1/2 timme.
  • Kläm fast ett bakplåtspapper i en bakform ca 24 cm i diameter (för 1 bröd) med löstagbar kant.
  • Örtolja: Blanda oljan med kryddorna och citronskalet.
  • Häll upp degen på mjölad bänk. Strö över lite av mjölet och kavla ut till en kaka ca 30 x 40 cm (för 1 bröd). Bred örtoljan över degen och rulla ihop den. Skär degen i ca 12 bitar (för 1 bröd) och lägg dem i formen med snittytan uppåt. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 225˚C.
  • Strö på lite flingsalt över degen.
  • Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt brödet svalna på galler.

Fisksoppa a´la Caroline görs enligt följande:

4 pers:

700 g fiskfile , Torsk , Lax etc.
1/2 purjolök
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpure
1 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2 1/2 dl vitt vin
1fiskbuljong /fond motsvarande 1 tärning.
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 dl creme fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran
500 g skalade räkor/ alt. med skal ca 1000 g

Tina fiskfile och tärna, strimla purjo, hacka lök, smält smör och fräs löken
tillsätt timjan, basilika,  vitlök, tomatpure och salt.

Låt fräsa tills lök är glansig och tillsätt sedan vin, buljong och låt koka
några minuter.  Rör sedan ner grädde, creme fraiche, vatten och saffran.
Låt sjuda ca 10 minuter. Lägg i fisken och koka enligt koktid (ca 5-7 min) .
Lägg i räkor precis innan servering.

20131111-100347.jpg

Igår firades jag på morgonen av Alice och Caroline. Jag fick rakbalsam som man smörjer in sig efter att man rakat sig. Sedan åkte vi till Carolines pappa och firade honom där bjöds på lunch.

20131111-100324.jpg

Alice hjälper till att öppna paketen.

Som avslutning på denna farsdagshelg lagade Caroline middag till mig. Det blev råstekt potatis med oxfilé till det, gott var det.

20131111-100313.jpg

Kvällen avslutades med en whiskey framför tv i ett glas som jag skall testa åt dryckesglas.se Ett väldigt snyggt whiskyglas på fot. Känslan när man håller i glaset är att det är ett nätt glas inte alls tungt och klumpigt som de whiskyglas jag är van vid. Kan varmt rekommendera detta glaset för er som inte har ett sådant. Länk till glaset: http://www.dryckesglas.se/epages/dryckesglas_se.sf/sv_SE/?ObjectPath=/Shops/dryckesglas.se/Products/598589

Imorgon fyller min pappa 60 år, grattis än en gång min underbara och snälla pappa, barnen hälsar så klart att du är världens bästa farfar och bonus farfar!!!! Ser framemot festen på lördag, då skall du firas ordentligt!

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *