En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

FIR 2016

september 8th, 2016 | Posted by Jens Svendsen in Grillmästarna

thumb_img_5532_1024

I lördags den 3/9 var det ett stort event för oss som älskar grillning eller BBQ nämligen  FIR ( Fästning i Rök). Detta eventet arrangeras i en fantastisk miljö på Bohus fästning som ligger strax utanför Göteborg. Detta var första gången jag och min fru Caroline (det är hon som tagit alla korten) var på detta eventet och vi sa direkt när vi var klara med vårt besök att nästa år skall vi hit igen, ingen tvekan. Tänk er själva att gå runt på i en magisk miljö på en fästning och sedan få träffa alla goa grillare. Jag kände mig som ett barn på julafton, att bara kunna få vara där och gå runt och provsmaka allt gott som de grillade och få prata med många av de som jag har som förebild. Läs intervju med Martin Söderström initiativtagare till FIR nedan.

thumb_img_5548_1024 thumb_img_5542_1024 thumb_img_5551_1024

thumb_img_5556_1024  thumb_img_5539_1024 thumb_img_5574_1024

Efter helgens succé, tog jag kontakt med Martin Söderström initiativtagare till FIR för att ställa några frågor till honom.

13161701_10208323350374725_5150696333748686266_o

Vilken succé det blev med årets FIR! Hur många besökare och utställare var det på plats i lördag? Hur mycket kött serverades? Hur känns det så här efteråt?

 Jag tycker att det blir bättre och bättre för var gång vi kör men man skall aldrig vara nöjd…”ty en nöjd människa är en mycket sjuk människa”. Man måste försöka göra allt bättre hela tiden. Jag är mycket glad och är stolt över alla som är med och bidrar till att det blir så bra –utan allas engagemang så funkar det inte. Min roll är att se till att alla har roligt och försöka planera så att det blir möjligt…tyvärr hinner jag inte grilla något…men men kanske nästa…vem vet…

Troligtvis var vi 2000 personer på plats i lördags och det gick åt 2 ton mat under helgen!

FIR i siffror är inte enkelt att svara på så här kort inpå. Vi var 24 grillteam och 20-talet utställare. Grillteamen hade tillgång till drygt 1,7 ton mat. Jag skall summera det när alla underlag i form av fakturor kommer in. Mycket kött var det – men det jag tycke var extra kul var att vi använde ca 550 kg frukt och grönt – dvs nästan en tredjedel av vad som serverades. Nästa år kör vi bara frukt o grönt ha ha…

Utöver vad grillteamen serverade hade det 20-talet utställarna uppskattningsvis med sig långt över 300 kg som de bjöd besökarna på!

thumb_img_5563_1024 thumb_img_5577_1024

 Hur kom du på idén från första gången att du skulle skapa ett sådant här evenemang? Berätta historien om FIR.

Historien om FIR kommer sig av några olika tankar som sammanföll under våren 2014…

Jag gillar mat och älskar grillning och besökt olika matmässor och andra evenemang…men alltid tyckt att antigen har det kostat för mycket för det man får prova eller så har det som serverats inte tillretts med tillräcklig kärlek… Vet vad det handlar om – nämligen pengar…

I min tidigare anställning anordnade satte jag upp vårt deltagande i olika mässor som utställare och blev gött ”tirriterad” över vilka priser som togs ut för det… Vet vad det handlar om – nämligen pengar…

Under vintern 2013 och våren 2014 på olika facebookinlägg kom önskemål om att ”vi borde träffas för att grilla och tjöta lite”. Kan inte någon dra ihop några så kör vi…osv osv. Kan vi vara där eller där…vem betalar, kan vi få spons…pengar igen…bistra verkligheten.

En söndagseftermiddag när jag vaknade upp i soffan kollade jag genom grillinläggen …så man inte missar något. Skummade igenom några andra grupper med och där i ”Du vet att du kommer från Kungälv om” (som gruppen heter) fanns det:

Vi på fästningen efterlyser dig som har idéer kring på något som du tror skulle passa för oss är välkommen att skicka ett mail…

Jag har idéer…massor …. Skrev mailet 5 min senare. Jag har en idé -vi fyller hela borggården med grillare som bjuder besökarna på grillat i absolut världsklass!

Svaret på måndag morgon, -låter som en härlig idé, när kan vi träffas!

Efter mötet var de ”eld o lågor” och den 6.e september 2014 rullade vi 17 grillers in grillarna på morgonen…och hjulade ut vid 22-tiden i eufori – resten är historia!

Det vi gör – gör vi med glädje och inte för pengarna. Åtminstone chansar vi inte med pengar som inte finns. Allt vad överprissättning är borttaget. Vi visar att det går ändå…och glädjen kan inte stjälas eller kopieras. Allas glädje står över det hela.

Skulle också vilja förklara varför på hösten och inte på våren eller sommaren?

Min tanke är att det är så mycket på våren för alla. Sommaren är ”träningsperioden” för många som grillar. Början av september är perfekt då många jobbat några veckor och gärna vill ha något som ljusnar upp tillvaron och vill ha något att se fram mot. Eftersläckningen av den glädjen som FIR ger, varar förhoppningsvis fram mot julagrillen….

thumb_img_5653_1024 thumb_img_5629_1024 thumb_img_5624_1024

Går det att säga att något var bättre än det andra denna helgen?

 Alla var gladare än tidigare år….

 Går det att expandera till nästa år? Hur stort kan detta bli?

 Mer o större ”i siffror” är inte min målsättning om det minskar glädjen. Men om man skall öka ”siffrorna” med tex 100 av något så skall glädjen öka med 200. Det är en enorm kraftansträngning för alla att vara med och på det sätt som vi har vuxit så kan man inte utöka eller ta på sig mer utan att glädjen blir lidande. Detta har jag koll på och har lite idéer på vad man skulle kunna göra…om vi tillsammans bestämmer oss för att försöka oss på ett varv till.

thumb_img_5609_1024 thumb_img_5589_1024 thumb_img_5582_1024 

När startar du planeringen för FIR 2017?

I somras….ha ha

Det handlar mer ”om” – dvs om vi skall köra igen så måste det styras upp lite annorlunda och göras det hela med ännu mer glädje. Annars ger det ju inget bestående!

Det ryktas om ett datum 170902…vet inte än… Många har redan önskat sig att få förköpa biljetter…

Campingen har enligt uppgifter en förbokningslista…tack för den Tony Franzén – ingen press alls..ha ha

 

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *