En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Grillad njurtapp /butchers steak

juli 18th, 2015 | Posted by Jens Svendsen in Nötkött

Äntligen har jag fått testa denna styckningsdetalj som jag sökt efter. Namnet på den låter kanske inte så inbjudande men jag lovar er att den är riktigt god och mör om man tillagar den som man skall göra annars finns det risk att den smakar lever. Jag tycker att njurtappen är något mellanting mellan oxfilé och flankstek. Köttet fick jag tag på Björsmåla gårdsbutik som ligger lite utanför Rödeby.

thumb_IMG_3135_1024
Jag hade ingen kunskap om hur jag skulle tillaga njurtappen så jag kontaktade Pit-master Anders Lejonbjörn som är med i det eminenta grillforumet på Facebook. Anders ställer alltid upp och svarar på frågor och det uppskattar jag verkligen, tack än en gång Anders.

thumb_IMG_3131_1024

Så här tillagade jag njurtappen.

Putsa Njurtappen så bra du kan, det är mycket silverskin och små senor på köttet.
Sedan går det en stor sena i mitten utav köttstycket.
Dela kötten så du får ut två fina rena bitar.
Salta och peppra.
Grilla köttet indirekt med en temperatur på 200 grader tills njurtappen har 48 graders temp.
Lägg sedan på dem för direktgrillning över glödbädden.
Sikta på en måltemp på 53/54 grader
Låt sedan köttet vila i folie i 5-10 min innan du skär det.
Viktigt är att skära över köttfibrerna om inte så kan det bli mycket segt.
Köttet ska gärna vara lite blodigare än medium rear då det börjar smaka lever från det kraftiga köttet vid för höga stekgrader.

/Jens

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *