En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Hemmagjorda punschpraliner

april 5th, 2015 | Posted by Jens Svendsen in Bakverk

Godis hör ju till påsken. Här kommer ett sent recept på hemmagjorda punschpraliner som jag gjorde i veckan. Jag är inte någon fena på att göra godis eller baka, men dessa blev jag nöjd med. Formen är inte jättebra men smaken slår de köpta pralinerna med hästlängder.

IMG_1218.JPG

Ingredienser till 40-45 praliner: 

300 g strösocker
50 g glykos
0,75 dl vatten
2 msk punsch
Lite florsocker
150 g mörk choklad av god kvalitet
Strössel (nonpareille)

IMG_1212.JPG

Gör så här:

Vispa ihop vatten och strösocker i en liten kastrull. Sätt kastrullen på spisen och låt koka på medelsvag värme tills sockret löst sig.

Tillsätt glykosen, lägg ett lock på glänt och låt koka tills smeten når +120 °C.

Ta omedelbart kastrullen av värmen och häll över smeten i en värmetålig skål. Tillsätt punschen och rör om. Låt sockersmeten svalna en liten stund. Arbeta den sedan med en träslev elle rmed elvisp tills den blir tjock och vit. Stänk några droppar vatten över ytan och låt svalna helt.

Pudra lite florsocker över handflatorna och rulla smeten till två cirka 1,5 centimeter tjocka rullar. Skär rullarna i cirka 1 cm breda bitar och rulla dem till kulor. Ställ kulorna på ett bakplåtspapper och sikta florsocker över dem. Låt vila ungefär en timme eller tills en svag skorpa har bildats på ytan.

Temperera chokladen om du vill, annars smält den i vattenbad eller i mikron. Borsta bort så mycket florsocker som möjligt från pralinerna. Doppa dem en i taget genom att sätta dem på en gaffel som snabbt sänks ner i chokladen. Låt dem glida av gaffeln ner på ett bakplåtspapper. Det kan vara bra att ha en extra gaffel eller tesked till hands så du försiktigt kan putta av dem om de inte vill lossa. Strö strössel över dem och låt stelna i rumstemperatur. Förvara pralinerna i kylskåp, men ta gärna ut dem en stund innan de ska ätas så kommer smakerna fram bättre.

IMG_1214.JPG IMG_1213.JPG

Önskar er en fortsatt trevlig Påsk helg!

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *