En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Anders Thorstensson

januari 20th, 2018 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Dags igen för en rykande het intervju, denna gången med Anders Thorstensson.

Vem är då Anders?

38 år bosatt i Vinninga, mellan Skara & Lidköping. Fru och 3 barn.

 Vad har du för andra intressen förutom grill /bbq?

 Musik, teknik och discgolf. Aktiv i diverse föreningar, så många möten på schemat.

Hur uppkom ditt grillintresse?

Har väl alltid varit någorlunda intresserad och grillat indirekt osv, men det spårade ur när jag började utforska och djupdyka i hamburgarnas värld. Mala kött, baka bröd, utforska tekniker. Var väl hyfsat tidig ute med ”smash”-tekniken där runt 2014. Men när man stekte på det viset så osade det så fruktansvärt mycket inne i köket så jag bestämde mig för att köpa en bättre grill och ta ut tillverkningen på altanen. En Weber 57:a blev det och det blev ju kanon med en gjutjärnspanna på. Då gick jag även med i JD:s Weber-grillklubb på Facebook, och där sprutade det ju av inspiration. Senare var vi på en midsommarfest där en bekants bekant(Martin Hageus, Infernum BBQ) var grillansvarig och bjöd på Teres Major och Flap Meat, vilka smaker! Han hade tydligen varit med och tävlat i diverse tävlingar såsom SM och danska mästerskapen, det lät spännande! Så jag hängde över axeln och tjötade väl hål i huvudet på honom, och tog med mig allt nytt jag hört om hem. Han tipsade mig även att gå med i BBQLovers FB-grupp vilken passade mig som handen i handsken också. Hux flux gjordes det PP och kamben högt och lågt på den där 57:an. Jag var fast kan man säga. 🙂

Jag blev senare tillfrågad om jag ville vara med och tävla på Grill-SM 2016 med Infernum BBQ, vilket jag gjorde och fick då mersmak för tävlandet. Där fick vi en tredjeplats på lax som bästa resultat.

Vilket är ditt bästa grillminne?

 När jag tillsammans med mitt nya lag tog ett SM-brons totalt i Grill-SM 2017, grymt kul! Är även stolt över vårt guld i Vegetariskt, det var kul att hamna överst på pallen i alla fall en gång. 🙂

 Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?

 Står och väger vilket märke som ska få äran att få leverera en kamado till min altan, sen är det planering och rekrytering inför SM/EM i Skåne i sommar. Vi hoppas kunna kvala in dit och få träffa allt gött folk som håller på med detta hyfsat udda intresse. Vi måste ju försvara vår pallplats!

 Är du med i något BBQ lag? Vilket isåfall? Vilka är de övriga medlemmarna?

 Yes! Jag och Stefan Aronsson(aronssons_bbq) grundade 2017 ett lag vilket blev Lowlands_BBQ efter att vi rekryterat Håkan Johansson, Ardala. Vi tre körde på SM, men kände direkt efter att vi behövde bli fler. Det blir sjukt stressigt stundtals och vi kände även att kan någon hinna dokumentera lite så är ju det extremt kul. Att kunna köra parvis på nattpassen är ju inte fel heller. Så under hösten har vi tagit in en kille till som heter Fredrik Gillberg som är lugnet själv och är riktigt sugen på detta. Nästa rekrytering behöver vara någon med lite feeling för upplägg och finess. Det saknar vi helt… Så är du som läser detta den personen så hör av dig till oss! 🙂

Hur går det för er?

Vi lyckades kvala in till SM 2017 och av 60 kvalande lag så blev tog vi brons totalt, med ett guld i Vegetariskt som bästa resultat. Men vi hade en generellt hög nivå genom hela tävlingen vilket gjorde att vi lyckades knipa en pallplats. Inte dåligt för oss vanliga arbetare bland alla fullsponsrade proffs! 😉

 Tyvärr lyckades vi inte få ihop finanserna för att kunna ta oss till VM i Irland vilket vi hade en garanterad plats för tack vare vår placering i SM. Men Sverige var ju väl representerat och kollegorna skötte sig kanon, det var härligt att följa hemifrån.

 Hur hittar du inspiration till det du grillar?

 Instagram, Youtube, Facebook. Scannar av trenderna och försöker fånga det som ser gött ut.

Var du med på FIR 2017? Vad tycker du om detta evenemanget?

 Vi i Lowlands var med och det var en oförglömlig upplevelse. Kö från 11-15 i stort sett, runt 1500 smakportioner gick ut. Det är ju verkligen grillarnas träff nummer 1, ett grymt arrangemang av Martin Söderström som är helt helt otrolig. Vi har redan bokat nästa år, det får man inte missa.

Vad gör dig till en duktig grillare?

 Jag är rätt nitisk med vad jag gör, inget lämnas åt slumpen. Har full koll på temperaturer och jag vet hur jag vill att saker ska smaka och hur man kommer dit.

 Hur ofta grillar du?

 3-4ggr i veckan. Som tur är så älskar min fru maten, så hon är lika galen hon. Fick förklara det för våra nya grannar i somras, det är inte bara jag! Men lite knäpp tycker de nog jag är när de ser mig ute med pannlampan 06.00 och pillar på grillen.

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

 Minns faktiskt inte sist jag gjorde det, men lite körv går la att få té på en sån med. 🙂

 Vad lägger du helst på grillen?

 Oooh, den är svår. Skillnad på BBQ och grill tycker jag. BBQ så är det nog kamben, det tröttnar jag aldrig på. Grill så blir det en fin, tjock skiva entrecote, den smaken är svårslagen.

Hur många grillar har du hemma?

4st. Två 57:or, en WSM 47:a och en liten Q1200 som jag även plockar med mig ut på båten.

Hur lycka man med flintastek på grillen

Det där tror jag är en kuggis, flinta är nog inte så illa i sig. Sist man själv grillade en flinta så fattade ju man ingenting. Nu hade jag rubbat, kört indirekt till 63 och sen dragit på nån go sås och bränt på lite yta för att få den färdig vid 68C. Skivat upp och serverat med smashade färskpotatisar och en god sallad. Bea till det såklart.

 Varför tror du att det är mest män som grillar, hur skall kvinnorna få mer tid för att grilla?

 De måste claima grillen och vi måste låta dem göra det. Jag är jättenöjd med att jag kan lämna hemmet och att min kära fru kan reglera grillarna ifall det behövs. Hon kan även bränna på en skiva ryggbiff som är hennes favorit om jag inte är hemma.

 Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

 Idoler vet jag inte riktigt, men jag har ju mina svenska förebilder som man dyrkar lite och tycker är väldigt bra det de gör. Morgan Lundin, Christian Nordahl, Mathias Gustavsson, Per Erhlund, Cramby… Vad gäller hamburgare så är det ju givet Stefan Falk, www.hamburgare.org, som lärt mig nästan allt jag kan. Den sidan är min bibel.

Vad tror du kommer bli 2018 års grilltrend?

Man såg ju det komma redan under 2017, men jag tror att Pork Belly Burnt Ends kommer starkt i år. Fläsksida överlag är ju grymt gott på alla sätt och vis. Vi körde ju Burnt Ends på högreven på SM, låg lite före i tiden tror jag. De var grymt goda, men tror inte att juryn riktigt förstod. 😉

 Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du  gjort då?

 En förrätt baserad på vår vegetariska vinnare, Sötpotatis med fetaost, marinerad halloumi och pico de gallo. Varmrätt blir entrecote, med grillade grönsaker och hemslagen bea. Efterrätt får bli en klassiker, grillad ananas med glass.

 Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?

 Say no more, in på Lowlands_bbq på facebook och leta upp vårt recept till vår vinnande sötpotatis där. Har inte gjort någon missnöjd med den, fantastist god. Den funkar även som side, men då behöver man kanske inte en hel.

 Vad är det konstigaste du har grillat?

 Hästentrecote, hur gott som helst! 🙂

 Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

 Faktiskt aldrig testat, men det ligger nog nära. Gillar ju korv och har ju hyfsad koll på vad jag ska ha i! Jag är på!

 Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?

 Var nyfiken, våga testa att gå nya vägar. Grilla indirekt! Men framför allt, köp två bra termometrar. En som du har i grillen med helst två prober, och en snabb sticktermometer.

 Vad är en ”rubbad kyckling”?

 Mmm, kyckling! Stefans favorit!

Har du något Instagram konto, vad heter du där isåfall?

 Yes, in och gilla nedan konton!

@storsten_bbq och @lowlands_bbq

Vilket är det bästa tillbehöret till grillat?

Rödlök och bearnaisesås. I övrigt predikar vi medelhavskost här hemma, så väldigt lite potatis. Men det går ju istället bra med en god sallad, rostade grönsaker, grillad spetskål osv.

  Nu till snabb frågorna:

 Kol /gasol Kol 95%, gasol 5%!

 Öl/ vin Öl vid grillen, vin till maten

Sommar /vintergrillning Både och!

Per Morberg /Andreas Mathiasson Andreas, lätt!

 Weber /Landmann Weber för tilfället! Men jag är riktigt sugen på minst en Broil King KEG(Hint hint, Broil King)! 😉

 Kött /Fisk

 

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *