I denna veckans intervju är det kanske inte den mest välkända grillaren som svarat på mina frågor, utan denna gången har jag valt ut Andreas Grankvist en lite mer ”Svensson grillare”. Han är en hängiven besökare i BBQ Lovers grillforum på Facebook där han både lägger ut sina måltider och ställer frågor. Min tanke med att intervju Andreas är att vi som läser mycket i det forumet skall lära oss att känna varandra lite mer. Vem vet, nästa gång kanske det är du som kommer att bli intervjuad i min intervjuserie.
Vem är då Andreas Grankvist?
Andreas är en emigrerad skåning som bor med fru och två barn och katten Ernst i Mörrum, Blekinge
Hur uppkom ditt grillintresse?
Intresse för matlagning i allmänhet startade väldigt tidigt. Jag har alltid suttit i köket och tittat på när mamma lagat middag. Mamma Kristina har varit kokerska under stora delar av sitt yrkesliv.
Mitt intresse för just grillning vaknade till liv när man som 20-åring flyttade hemifrån. Flyttade till lägenhet i Helsingborg och på bakgården hade vi en riktigt fin trädgård med grillplats.
Men på riktigt började mitt grillintresse när jag köpte hus alltså 2006.
Vad gör dig till en duktig grillare?
Våga misslyckas skulle jag säga. Man lär sig något nytt hela tiden.
Jag är ofta ute på olika sidor på nätet som är grillrelaterade samt att jag kollar en hel del på youtube från olika pittmasters.
Vad lägger du helst på grillen?
Hamburgare om det ska gå fort. Pulled Pork eller spareribs om man har mer tid.
Hur många grillar har du hemma?
3 st.
Weber kettle 47 cm
Weber one touch 47 cm
Weber one touch 67 cm.
Drömmen är en Kamado Joe men lite svårt att få frun att förstå att jag behöver en Kamado! ?
Hur lycka man med flintastek på grillen?
Man köper lokalt kött!
(Gjorde flintastek för några veckor sedan där grisen bott på en kompis gård ca 1 km från min grill och kan säga att det är den absolut bästa flintasteken jag någonsin ätit)!
Grilla flintasteken riktigt hett så man får fin färg på båda sidorna. Sen låter man den gå klart på indirekt tills innertemperatur ligger på ca 70 grader. (Tjockaste delen) sen vila 5-10 min. Skär upp den och häll på någon fin bbq sås och servera den.
Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du gjort då?
Detta var den svåraste frågan…. Till förrätt skulle jag bjuda på grillade havskräftor, huvudrätt är ett självklart val. Oxfilé och en riktigt krämig potatisgratäng.
Efterrätt hade jag nog struntat i.
Skulle låtit min fru göra en lime/passionfrukts cheesecake som hon är grym på!
Kan man lyckad med ”Dennis korvar” på grillen?
Svår fråga…. lindar man in dom i bacon så kan man ju inte misslyckas!
Vad är det konstigaste du har grillat?
Skånsk äggakaka!
Eftersom man är en emigrerad skåning så måste man ju föra vidare den skånska matkulturen till Blekinge och övriga Sverige.
Så därför kommer här receptet på Skånk äggakaga!
Ingredienser
- 4 dl mjölk
- 1 dl vetemjöl
- ½ tsk salt
- 5 ägg
- 1 msk Smör
Gör så här:
Vispa ihop hälften av mjölken med vetemjöl och salt. Tillsätt resten av mjölken och äggen och vispa till en jämn smet. Fräs smöret i en stekpanna och häll i äggsmeten. Sänk värmen och grädda på medelvärme tills smeten har stelnat. Rör försiktigt i smeten några gånger. Stjälp upp och vänd kakan på en tallrik eller ett lock. Låt den glida ner i stekpannan igen och grädda ett par minuter på andra sidan tills den fått färg. Servera med stekt fläsk, äppelmos eller lingon.
Vad har du för råd till nya grillare?
Testa dig fram. Kolla runt på olika sidor så lär du dig mycket, gå även med i BBQ Lovers på facebook. En mycket bra grupp med riktigt mycket kunskap! Ingen fråga är för dum att ställa där och man får alltid svar omgående.
Vad är en ”rubbad kyckling”?
En korkad kyckling.
En rubbad kyckling är en kyckling som har en härlig kryddblandning på sig som snart skall få gotta till sig på grillen.
Vad tror du kommer att bli sommarens fluga vid grillen?
Baconinlindad mat…. Vilket aldrig kan bli fel, för bacon är Guds gåva till mänskligheten!
Vilka briketter använder du helst?
Nettos Nature briketter.
Kan man lyckas att grilla på en engångsgrill?
Ja med korv….
Nu till snabb frågorna:
Kol /gasol
Öl/ vin Öl till grillningen. Vin till maten och en GT till efterdrink.
Sommar /vintergrillning Grillar året om
Per Morberg /Andreas Mathiasson! Tycker Per Morberg är (ursäkta ordvalet) för jävla slarvig! Äckligt när han är uppe med händerna i håret hela tiden!
Leave a Reply