En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med AnnaBell Nilsson

februari 26th, 2016 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Då var det fredag igen och då nalkas det en ny intervju i BBQ intervjuserien. Har du några tips på någon intervju person, maila mig: jens@svendsens.se AnnaBell Nilsson är nästa kvinna att bli intervjuad, för er som inte vet vem AnnaBell är kommer först en presentation av henne:

IMG_6585

Jag heter AnnaBell Nilsson och är 50 år fyllda, lever mitt i centrala Linköping med man och en dotter på snart 13. Har jobbat på polisen i 14 år. Elva av dom på polisens ledningscentral och de sista tre åren har min huvudsakliga uppgift varit att kika på övervakningsfilmer där människor går brott och som jag senare försöker identifiera dessa.

Hur uppkom ditt grillintresse?
Grillintressen har funnits sedan barnsben. När familjen åkte ut på söndagsutflykt och pappa fixade naturgrillen på en skogsväg. Han fixade och trixade med enris och grejer för att det där lilla extra skulle smaka. Klart jag blev inspirerad av det lilla redan då. Men förr var det kanske så att det var köttbiten som dom lade på, och inget annat.. Korv möjligtvis.

DSC_0425

Du var med i grillmästarna 2014, berätta om den tävlingen och hur det gick för dig?

Grillmästarna, kul grej. Jag skickade in min ansökan och blev kallad till kvalet utanför City Gross i Norrköping. Alla grillade samma råvaror på bestämda tider och den deltävlingen vann jag före Mia Wallin/ Bacondrottningen från Finspång.
Vidare till Semifinalen på Gärdet i Sthlm där jag grillade färsk laxfilé på cederplanka med färskpotatis, smör, dill och flingsalt i folie. Till laxen blev en kall frisk gräddfil sås med finklippt dill, lite rivet citronskal och lite salt och svartpeppar. En del säger citronzest, haha, det funkar också – för mig. Laxen blev sjukt bra och som Karin i juryn sa när hon provsmakade ”Det är svårt att få en laxfilé sååå perfekt” Smakerna och min lax tog mig till en av 8 finalister i Grillmästarna 2014.
Jag åkte ut efter 3 veckor. Efter en lagtävling som pågick under tre timmar. Det var mina värsta tre timmar i mitt liv. Vi var tre personer men det var bara en som kunde presentera våran amerikanska grillbuffé för juryn när den stod klar. Det var ett enmans race, en kille som körde över allt och alla men det blev givetvis bra TV så han fick vara kvar. TV4 klippte sen ihop materialet så pass bra att det i slutänden blev till min fördel. Tittarstorm haha, roligt.
Deltagandet har gett ringar på vattnet och jag jobbar för närvarande för Weber och kommer tillsammans med Per Ehrlund från Grillmästarna 2013 åka runt i Sverige och ha grillkurser. En tre timmars kurs som vem som helst kan anmäla sig till. Fantastisk roligt att få representera ett så stort varunamn som Weber. Sen bloggar jag på grillkoll.se tillsammans med Per Ehrlund, Andreas Mathiason och Henrik Insulander. Samtliga var med 2013.

Vad är det som är så roligt att tävla i matlagning?
Jag tävlar inte i matlagning eller grilltävlingar i vanliga fall. Grillmästarna var bara en tillfällighet. Sen vet man inte vad som händer i framtiden.

DSC_1129

Vad har din medverkan i grillmästarna betytt för dig?
Allt har ju blivit så mycket roligare att grilla och skapa, mycket andra idéer, lite mera wild and crazy numera. Jag var nog ganska försiktig innan men nu hör det vilda ihop med grillningen. Det kan vara långt ifrån perfekt så länge smakerna sitter och det blir en trevlig stund kring matbordet när allt står klart. Det ska inte vara så präktigt.

Det är väldigt mansdominerat när det gäller bbq /grillning, vad beror det på?
Ja säg det, det är gamla roller som folk tar på sig. Så där förlegat tänk. Men nu när hela köket flyttas ut så är det andra bullar. Det blir lite svårare för mannen då som är mera van vid att ”bara lägga på köttet” Helt plötsligt upplever han det lite omständligt fast det är helt tvärtom – väldigt smidigt. Allt tillagas på grillen, utomhus.

IMG_6549
Hur skall fler kvinnor ta kommandot vid grillen hemma?
Tror att det räcker just med att hela köket har flyttats ut. Det gäller bara att testa och våga prova det där uteköket. Det blir så mycket roligare. Sen blir det för mycket för männen att hålla reda på så det kommer bli naturligt att kvinnan så småningom tar över.. Hahahaha

DSC_1000

Vad lägger du helst på gallret?
Massor favoriter men lax på cederplanka eller en entrecote som grillas snabbt på ett hett grillgaller.

Vad är det konstigaste du har grillat?
Hmm, ingenting, nej den dagen har ännu inte kommit. Något att se fram emot.

DSC_0349

Om du skulle bjuda mig och min familj på en tre rätters middag, vad skulle du gjort då?
* Spenat våffla med rökt lax och pepparrots creme
* Flankstek med grillade färskpotatisar och grillad spetskål med smör. Givetvis lite grillade romantica tomater på kvist för den goda söta smaken. Jag delar alltid på en citron och grillar båda citron halvorna. Det är galet gott – till allt.
* Grillad ananas med muscovadosocker och vaniljglass

IMG_9898

Hur många grillar har du hemma?
I stan, där vi har en takterass har vi en elgrill, Weber. Jag va dum nog att fråga om just grill när vi flyttade in för 5 år sedan. Vi bor ändå högst upp så det skulle knappast störa någon.
På landet har vi sju grillar, en murad, tre stycken Weber 57:or, en Weber Smokey Joe, en Weber Smokey Mountain (rök) och en ”ulv i fårakläder” en Big Green Egg Large. Den sistnämnda är som ett kraftverk. Vi använder den inte så mycket längre. Det blir mycket annat på Webergrillarna och röken.

Vad är ditt recept på att lyckas med flintastek?
Skåra fettkanten, salta och peppra. Grilla på den ganska hårt så det blir lite fina ränder på bägge sidorna. Efter ett par minuter skulle jag lyfta bort köttet till mera indirekt grillning så att den blir ordentligt grillad men inte så den blir bränd, torr och tråkig.

DSC_0897

Vad är ditt råd för dem som inte fastnat i grill träsket?
Flytta ut köket till grillen/grillarna. En platta eller flera i köket? Samma sak här. Grejen är att man får plats med mera grejer på ”en platta utomhus” sen blir dofterna lite vassare.

DSC_0242

Nu till några snabb frågor:
Kol /gasol
Öl /vin
Sommar /vintergrillning  Både och, sen blir det oftare på sommaren.
Per Morberg /Andreas Mathiason         Andreas

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *