En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Caroline Svendsen

februari 11th, 2017 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Traditionen fortsätter med mina omtyckta intervjuer, denna veckan är det min fru Caroline som svarat på frågorna. Det är en del som tipsat om att de vill ha en intervju med henne och här kommer den. Caroline vann ”Åretsgrill bild 2016” på BBQ Lovers grillforum och lever med mig en grillgalen man.

Vem är då Caroline?

 

Hej, ja Caroline heter jag och fyller 41 år i sommar, gift med grillgalne Jens och allt som allt är vi 5 barn och 2 vuxna i vår familj.

Vi bor i villa i Jämjö (Blekinge). Rättså tätbebyggt område men ännu får vi bo kvar trots både flitigt grillande men även rökning då och då i Jensas hörna.

Jag är uppvuxen i ett hem där mamma stod mest för matlagningen och bakade titt som tätt. Pappa jagar/har jagat, så vilt har varit ett vanligt inslag i vår matlagning. Kommer från en liten by vid havet, när jag var liten minns jag att vi körde ner till hamnen för att kolla om fiskebåtarna gett sig ut sen parerade man det när de kom in i hamn. Då köpte vi fisk direkt från båten och åkte hem och tillagade den, så fiskpinnar har jag endast ätit som vuxen kan man säga haha! Tror aldrig att mamma ens hade köpt det om vi velat.

Gjorde gärna mamma sällskap i köket och provsmakade, det blev ett naturligt inslag i min uppväxt. Tycker fortfarande om att vara i köket samtidigt som henne, vi jobbar bra ihop när vi får tillfälle.

Är så glad att Jens har fått sånt matlagningsintresse, det är liksom ett gemensamt intresse numera. Matlagningen blir en avkoppling och ett gemensamt intresse vi delar. Lusten att laga mat ökar kreativiteten. Sen ska man ju vara ärlig att säga att det är inte alltid jätteroligt att laga mat när man en vardag efter jobbet när man är aptrött pga dålig sömn på natten, men mat lagar vi alltid!

Hur är det att leva med en man (Jens) som är mer eller mindre beroende av att grilla?

Haha, jo det är bara roligt. Grillning är ju ett sätt att tillaga mat och när det funkar mellan alla aktiviteter i familjen så är det bara gott tycker jag. Det är ju variationen som gör det så roligt med matlagning, ibland vill vi ha en gryta med ris till och ibland vill vi ha raggmunkar med fläsk och både nu och då vill vi ha något från grillen. Vi kompletterar varandra ganska bra i matlagningen, Jens vill ju typ alltid grilla annars så kommer jag gärna med något som jag vill att han testar.

Åka på långsemester är nog inte riktigt vår melodi om Jens får bestämma , då vet i katten vad han skulle ta sig till?!

När Jens är ute vid grillen, så får du oftast göra tillbehören till det grillade, vad har du för favorit tillbehör?

Hmm lite svår fråga för det beror helt på vad som ligger på grillen, årstid och såna saker. När jag tänker på det så blir det nog att de flesta röror och såser hamnar på min lott och sallader.. Det brukar vara så att jag får en tydlig bild i mitt huvud vad jag vill ha för smaker just idag sen kör jag igång med det vi har hemma.

Jag gillar fräscha tillbehör, gärna olika slags grönsaker, grillat naanbröd eller en god sås som kompletterar måltiden.

Några saker som jag gillar skarpt är Pimiento de padron stekta med olivolja och flingsalt, såå gott! Sen har jag en tomat,chili och koriander salsa som jag tycker passar till lite vad som.

Hur ofta får du stå vid grillen?

Jag skulle nog få stå där om jag verkligen ville, men som det ser ut nu så är jag inte bakom grillen förutom när jag jag fotar haha! Nu har ju Jens blivit så duktig och jag är ju nybörjare så det blir liksom han som grillar. När vi träffades för flera år sedan så grillade jag, då fick jag en kommentar -Va, ska du grilla idag?! Ni kanske kan se hans min framför er, ingen glad min precis på min kära make. Riktigt roligt att tänka tillbaka på det! Idag skulle det nog funka bättre om jag ville börja grilla tror jag eftersom han blivit lite mer varm i kläderna i köket och skulle verkligen fixa att göra alla tillbehör. Han tycker dessutom att det är så roligt att laga mat nu för tiden så det skulle verkligen inte vara några problem mer än att han älskar ju att grilla och vill nog helst vara den som gör det.

Vilket är ditt bästa grillminne?

 

Kan väl inte säga att jag har något speciellt tillfälle som bästa grillminne, det som poppar upp i mitt huvud är när vi är tillsammans i familjen och när vi har vänner eller övrig familj på besök. Det är gemenskapen, många goa skratt och upplevelsen av god mat som är de bästa minnena från grillningen.

Ett exempel är när jag fyllde 40 år förra året, då helgrillade Jens och Fredde 2 st lamm, det var en höjdare. Allt blev jättegott men tog ju tid att stycka upp som de inte riktigt hade räknat med och varmt kött! Då ryckte en av våra kompisar in, Joakim som själv var gäst på kalaset och började stycka upp lammen så allt ordnar sig med goa vänner runt i kring sig.

Ett annat roligt minne var när vi hade några kompisar hos oss, vi grillade och kombinerade med en vinprovning. Det var en rolig och mycket trevlig kväll. Anders, en barndomsvän till Jens är kock samt jätteduktig på viner.

Var du och besökte FIR2016, vad tyckte du om det?

Jajamen, förra året var det premiär för vår del. Vi möttes av en helt fantastisk miljö, nästan lite magisk. Massor av grillfanatiker och en salig blandning av olika maträtter. Det var såå roligt att gå runt och provsmaka, få inspiration och bara titta på alla fina råvaror som användes. Det ösregnade bitvis och av en händelse så hamnade vi hos några som serverade grillade havskräftor och en efterrätt som var jättegott alltihop, de var så roliga och trevliga så det gjorde inget att regnet stod som spö i backen.

Resultatet av vårt besök förra året blev att vi lyriska kom hem till barnen och sa att nästa år då ska ni med allihop! Så campingplats är bokad och planen är att åka dit tillsammans med alla barnen och det ska bli roligt att se vad de tycker om det.

Hur hittar ni inspiration till det ni grillar?

Det gör vi genom olika forum som tv, bbq-lovers, tidningar, kokböcker och olika hemsidor. Sen blir vi inspirerade av kompisar och vad de grillar så klart. Jag själv går ju igång på härliga grillbilder haha!

Hur ofta grillar ni?

Det varierar litegrann beroende på om det är sommar eller vinter även om vi grillar året runt. Men allt från 2 till 4 ggr i veckan. När vi är iväg någon helg så brukar det komma en liten kommentar om vad alla grillar och vad Jens saknat det, då får vi liksom grilla ifatt lite så hans abstinens stillar sig lite haha!

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

Ja men det är länge sedan. Var nog en kväll med jobbet faktiskt på några klippor vid havet. Tar ju lite tid, luktar rätt mycket och lätt att bränna det som ligger på grillen men man tager vad man haver. Använder helst inte engångsgrill faktiskt.

Varför tror du att det är flest män som står vid grillen? Hur skall det bli mer kvinnor som tar sig ut till grillen?

Är nog grillölen som avgör haha skämt åsido! Sen är det stereotypa roller som vi faller in i, på nåt sätt har vi med oss att det där med grillning då ska det vara en man. Blir så full i skratt när jag tänker på min mamma o pappa, då mamma har stått för mycket av bakning och matlagning under min uppväxt men så fort grillen kom fram så skulle pappa stå där. Han trivs inte så bra bakom grillen, han tycker det är såå varmt, svettas mycket och njae han gillar det inte jättemycket, härom året kom inte ens grillen fram. Då sa mamma- Åh det är så gott att komma till er så man får äta lite grillad mat.

Jag tycker inte att det spelar någon roll vem som grillar bara det funkar i familjen och resultatet blir bra. Genom att fler och fler kvinnor grillar så inspirerar man varandra och kanske vågar ta för sig, handlar ju om att våga ta första steget! Mer grillande kvinnor i massmedia tror jag kan hjälpa till och det sporrar till att fler vågar försöka. Mer grill girlpower åt folket!

Vad har du för favorit på grillen?

 

Allt som har med lamm att göra, porchetta, bacon explosion samt mycket annat.

Du vann tävlingen ”Årets grillbild 2016” på BBQ Lovers grillforum, varför tror du att din bild vann?

Ja, du.. En bra bild för det första sen familj och ihärdiga, uthålliga vänner till oss som röstade envist dag ut och dag in.

Är det svårt att fota mat? Något man skall tänka på?

Ja, nu på vintern är det verkligen en utmaning på grund av det ständiga mörkret och dåligt ljus (Jens pannlampa). Kan vara svårt att förmedla det man vill med sin bild när miljön runt i kring dig inte riktigt är optimal.

Tips: Kan var bra att kolla igenom sina inställningar på kameran så att ljuset i bilden blir bra, är det mobilen så kanske ett tips kan vara att stänga av blixten. Jag använder nästan aldrig blixt med vare sig kamera eller mobil.

Våga gå nära objektet, variera vinklar samt testa lite med kort skärpedjup. När man lägger upp maten på tallrik så kan det vara bra att tänka på färger, mängden och placeringen av de olika råvarorna.

Blir det inte ofta att maten blir kall när du skall fota den innan den skall in i munnen?

Haha jo det händer kanske att det kan bli lite svalt, men det gäller att vara snabb. Går ju liksom inte att vara omständig och hålla på i all evighet, då skulle maten verkligen bli kall. Jag ger tydliga direktiv och så tar jag bilder sen är det bra med det.

Hur många grillar har ni hemma?

4 grillar, en smoker och en UDS. Idag har Jens även utökat med en stekhäll så det blir spännande att inviga den. Sen icke att förglömma att vi är även numera är lyckliga ägare till en UUNI2s.

Har du någon idol /förebild inom grill /bbq?

Vad ska jag svara på det, min man Jens?! Alla tjejer som vågar ta plats bakom grillen så klart! Sen har jag ett roligt minne av Jonas Andersson från FIR, när han står där mitt i sommaren och grillar med skidglasögon på, han får va med lite på idollistan!

Nu när de flesta har plockat in sina grillar för säsongen, vad tycker du om att grilla på hösten/ vintern? Kan du försöka att övertyga någon som endast grillar på sommarhalvåret? Varför skall man grilla på vintern?

Vi grillar samma saker sommar som vinter, blir visserligen lite mer fisk och skaldjur sommartid när jag tänker efter. När det gäller matlagning så är det ju variationen som är så rolig och kan man då få lite frisk luft på kuppen så är det bara ett plus. Ibland är det roligt att utmana sig själv vad man klarar av så vintergrillning kan väl va en sådan utmaning? Vill man vara själv en stund så är det perfekt för det blir inte så många som vill hålla dig sällskap där ute i kylan.

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag?

Färsk vitkål/spetskål som är smaksatt med olja och färska örter.

Fylla portobellosvamp med riven lagrad ost, chili och hackad bladpersilja.

Woka grönsaker av alla slag.

Halloumiost kan vara gott, har en dotter som gärna väljer det istället för hamburgare.

Färsk majs, hel gul lök.

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

Är medlem i Jämjö stånkerz som träffas 2 ggr om året för att göra korv. Vi är 3 familjer som träffas och gör korv, varsin sort och rikligt så det räcker till att dela på tre familjer. Brukar bli en gång innan jul samt en gång innan sommaren. Sist vi träffades hade Joakim lånat en riktig proffsmaskin så det gick som smort med stånket!

Har inget färdigt recept i huvudet men det gäller bara att tänka på att använda rikligt med späck och att inte vara rädd för att krydda ordentligt, rör inte i smeten för länge.

Vad tror du blir 2017:s grilltrend?

Det blir nog att använda mer och mer närproducerade råvaror dvs en ökad medvetenhet och ett aktivt val av oss konsumenter, kanske att uteköken blir fler och fler.

Vad är en ”rubbad kyckling”?

En stackars Agda som får in en kryddblandning på sitt skinn och kanske en ölburk uppstoppad i häcken på sig innan hon placeras på grillen.

Nu till snabb frågorna:

Kol /gasol

Öl/ vin

Sommar /vintergrillning

Per Morberg /Andreas Matthiasson Hmm Andreas Matthiasson

Weber /Landmann

Kött /Fisk Vill inte välja.. 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *