Dags igen för en intervju och denna veckan är det Johan Bergquist som svarat på mina frågor.
Vem är Johan?

Johan Bergquist. 55 år gammal(Blir visst 56 )i höst gift med Malin och har Barnen Robin 27, Philip 25, Tilda 8, Elise, 6,5 Bor i Täby strax utanför sthlm och i Björnrike/ Vemdalen under en del perioder. Född och uppvuxen i Stlm, både centralt och utanför
Har jobbat inom restaurang/kock/bar/servering sen sent 70-tal, Jobbade som gymnasielärare inom kök och dess ämnen i ca 15 år, Drev egna krogar mellan -87-92. Började jobba för Weber 96-97 någonstans fram tom 2015.
Fram tom 2012 så jobbade jag parallellt som lärare och på weber, Så rent krasst så har jag jobbat runt mat o dryck i hela mitt yrkesverksamma liv, Driver Traegergrills i Sverige sedan våren 2017
Vad har du för andra intressen förutom grill /bbq?
Skidåkning, både alpint och på längden där målet är ca 40 dagar i backen per år. Sitter gärna i en kajak i både sjö/ hav och fors om tids ger, Blir lite klättring, gärna vandring el cykel i naturen. Eftersom jag bor en del på hotell i jobbet, så undviker jag det när jag är ledig, föredrar tält och det får gärna vara på fjället
Hur uppkom ditt grillintresse?

Det stora intresset kom via min kusin sent på 80-talet då han hade köpt två klotgrillar via Usa, en weber 47:a och en master chef 57 och bjöd mig på en del härlig bbq. Han införskaffade sen en bullitsmoker
Vilket är ditt bästa grillminne?
Oj, det är många och oftast så överaskas man på dom mest oväntade ställena. Men vi åt en grillbuffe i Kenya 2011 som var magisk på så många vis, det var en hel del influenser i den smakmässigt från både indien, arabvärlden och deras egna inhemska. fruktigt, kryddigt.
Mycket av upplevelsen var naturligtvis omgivningen som förstärkte det hela med Kilimanjaro i bakgrunden.

Är du med i något BBQ lag? Vilket isåfall? Vilka är de övriga medlemmarna?
I saxläget nej.
Har inte tävlat på över 10-år förutom 2 gästspel med Diva q och Matt 2017 och 2018 i Usa och Holland. Där Jag tog hand om fågel och Fisk.
Hur hittar du inspiration till det du grillar?
Tittar på andra, smakar. provköket på Traeger hjälper till med alla duktiga grillers o proffs- kockar
Var du med på FIR 2018? Vad tycker du om detta evenemanget?
Tyvärr inte, då den helgen kolliderar med ett stort event i Tyskland som jag är med på varje år i Köln.
Men dom bilderna från FIR och Martins jobb, så verkar det vara ett fantastiskt upplägg.

Vad gör dig till en duktig grillare?
Oj, nyfiken och min bakgrund som kock gör att jag har ganska bra koll på råvarorna vilket hjälper till. Men det är inte upp till mig att bedöma mina egna insatser och blir allt glad när man får input från någon annan. gemenskapen runt grillen är på ngt vis en väldigt stor del av helheten. Jag älskar smaker o konsistenser och försöker att följa säsongen.
Hur ofta grillar du?
utslaget på ett år så blir det nog 3-4 ggr i veckan
Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?
fick en i 50-års present men har aldrig använt någon vad jag kan minnas, personligen så tycker jag dom skall förbjudas i ren miljösynpunkt, den ligger med andra ord kvar i garaget..

Vad lägger du helst på grillen?
Vårgrönsaker och lamm är en storfavorit eller färsk fisk av alla det slag. nötkött o gris får jag ganska mycket av än då vi ligger ute på event och utbildningsresor . En bra korv är inte att förakta
Hur många grillar har du hemma?
I Täby så har jag nog drygt 10 grillar och i Björnrike några till. Har sålt av en del pga märkesbytet

Hur lycka man med flintastek på grillen?
Skulle gissa på att köpa en färsk, krydda själv så man undviker ev smakförstärkare mm. för att sen låta den gå långsamt med en hyfsat lång vilotid
Vad har du för förebild när det gäller grill /bbq?
Oj, den är svår. Men just nu så är det Danielle”Diva q” Benett, Matt Pittman och Chad Ward just för att dom är olika i sin grillning och delar med sig av sina kunskaper. Men det skulle även kunna vara någon på forumet som man står o grilla med en dag..

Vad tror du kommer bli 2019 års grilltrend?
Vill gärna tro att det blir Pelletsgrillar:-). när det gäller vad man lägger på grillen så kan jag hoppas att vi blir mer lokala i vårt tänk med tanke på alla bra producenter vi har i vårt avlånga land.
Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du gjort då?
Om vi tänker en vårmiddag. en gaspacho på rökta tomater och bakad lök, Med ngt gott bröd till ex mjukt laggbröd
Som varmrätt: Grillad lammstek där man delar ner stek i sina detaljer, chimchurri, mojorojo, samt grillade canariapotatisar.
Till dessert: Vaniljglass med rökta pecannötter och grillade spröda rabarber som man sen canderar lätt.
Naturligtvis så blir det lite hot wings medans vi väntar på övriga maten med ngt gott i glaset.

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?
Nu under hösten så har jag gjort en del kol och rotfruktsrätter, Selleri, palsternacka mm är sjukt gott att baka långsamt i grillen. kol, lök. som man sen bara äter med lite citron och olja
. . Vishoisse på rökt potatis är gott, men personligen, så skall det vara lättrökt potatis
Vad är det konstigaste du har grillat?
Vi åt någon orm i Kenya som var helt ok, däremot vattenbuffel är inget jag kan rekommendera men det finns säkert någon som kan bättre. Men det var ett riktigt stumt kött. Rökt/grillad val i Norge var gott
Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?
Fråga många, ta reda på grunderna och ifrågasätt om det är ngt du inte förstår. Våga gå din egen väg
Ex- bara för att den stora massan säger bara salt o peppar, men du personligen tycker om ex vitlök på.
använd då vitlök: Skapa din egna sanning i din grillvärld och ta sen besluten om det var rätt el fel för dig.
Learning by doing

Vad är en ”rubbad kyckling”?
Haha. Tänker svara en importerad kyckling;-) Tvätta med citron, smörj in dig egna svenska kyckling med en god rubb .. Underbar fråga
Har du något Instagram konto, vad heter du där isåfall?
Jb0071 är periodare på Insta
Vilket är det bästa tillbehöret till grillat?
Lök o citron
Nu till snabb frågorna:
Kol /gasol
Pellets:-) men jag har även gasol o kol- grillar
Öl/ vin
Öl till grillen och vin till maten
Sommar /vintergrillning
Vintern. är det ngt speciellt ändå med en eldstad bredvid och få står ute i mörkret
Weber /Landmann
Där svarar jag Weber, men annars blir det naturligtvis Traegergrills.
Har inte grillat på en Landmann i modern tid, så jag vet inte hur dom är nu förtiden, men historiskt sätt var det inte så mycket att ha. kvalitetsmässigt sätt
Kött /Fisk
Leave a Reply