Lördags morgon och då passar ni väl på att läsa intervjun med Johan Kentemo.
Vem är då Johan?
Johan Kentemo heter jag men går under namnet Kentemo eller Kungen av mina vänner, är en jäkligt skön kille på otroliga 37år. Har varit tillsammans med samma tjej som ja träffade en utekväll för 18år sedan och har nu varit gifta i 10 år, vi har två barn och en katt, bor i ett hus i Linköping sedan 2år OCH jag ÄLSKAR BBQ och Zlatan.
Hur uppkom ditt grillintresse?
Mitt intresse för grill och bbq började på allvar för ca 6år sedan då jag började jobba på Plantagen och blev ansvarig för just grill och möbler. Detta intresse har givetviss ökat lavinartat senaste 2åren då vi flyttade till hus och ja kunde bygga mig en liten grillhörna.
Vilket är ditt bästa grillminne?
Ett av mina härligaste minne inom grill/bbq va när jag gjorde Brisket för första gången, jag hade just skaffat mig en WSM och insåg hur jäkla fantastiskt detta med lowandslow och bbq är och vilka möjligheter det finns. En bra brisket kan omvända vilken vegetarian som helst
Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?
Tycker det handlar mycket om att hitta nya inspiration vinklar och försöka att våga utmana sig själv. Så den främsta planen jag just nu har är att lära mig mer och att utveckla mig som griller och på så sätt slå mig fram i bbq sverige. Har även på agendan att börja tävla, så det är något som jag verkligen ser fram emot och på så sätt ta del av andras kunskaper och tekniker
Är du med i något BBQ lag? Vilket isåfall? Vilka är de övriga medlemmarna?
Jajamen, fick den stora äran och blev tillfrågad av Johan Kullberg om jag var intresserad att ansluta till Pirates Bbq team nu i våras, vilket jag definitivt var. Det är Johan Kullberg, Joakim Odehed, Jan Petersson, Victor Bergvall, Johan Johansson och så jag då.
Hur går det för er?
Svårt att säga då ja är ny i laget och vi har första tävlingen nu i SM, men ja tror att vi har hittat en skön mix av kunskap, erfarenhet, ålder och galenskap för att det ska bli bra och i slutändan handlar det ändå om att ha det jäkligt skoj vilket jag vet att det kommer va
Hur hittar du inspiration till det du grillar?
Mycket via nätet och då kanske främst via gruppen BBQLovers på FB, kanske värdens skönaste grupp och helt prestigelös där ALLA hjälper alla oavsett om du är vinnare av grillmästarna eller helt rookie på grill.
Det är nog det som ja tycker är så skönt med grill/bbq att verkligen alla hjälper alla och att alla har något att som någon annan kan ta del av och vise versa
Var du med på FIR 2016? Vad tycker du om detta evenemanget?
Nä det va jag inte men tanken är att åka dit iår sen om det blir som besökare eller med Pirates återstår att se, verkar ju va helt kanon av det man har hört och sett så dit ska jag ialla fall.
Vad gör dig till en duktig grillare?
Ja tycker att ja är jäkligt bra på att gå på känn och inte stressa upp mig, har även en styrka att kunna ”rädda” upp en grillning som börjat gå åt skogen. Sen så tycker jag att för att vara en bra grillare så måste du ta del av andras idéer och sedan kunna förädla dom så att de passar dig och där är jag om ja själv får säga det duktig men kan självklart utveckla mig mer
Hur ofta grillar du?
Om man drar ett snitt på året blir det nog 3ggr per vecka vilket jag tror är ganska så normalt, givetviss så skulle jag vilja vara mer vid grillen men jobb och familj måste få komma först.
Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?
Det veti fan, skulle i så fall va nån körv nån gång men lyckas har jag nog aldrig gjort, har ju använt dessa jävulens”grillar” ett otal gånger i min ungdom och slängt på en färdigmarinerad flinta på för att sedan svära och bli förbannad och inte fattat varför det inte går och sedan ta några öl till hahahahahaha.
Vad lägger du helst på grillen?
Just nu är jag ruskigt förtjust och inne på spatchcock chicken och PP. Men ska jag köra något hot and fast brukar det bli ryggbiff på caveman style.
Hur många grillar har du hemma?
Ja har 6st grillar/rök. Två Gas (BK 440 och Q200), två rök (47”wsm och UDS) samt två 47” weber original, tittar på att smyga in en keramik så småningom men det får gå under radaren för frugan, hon tycker det räcker nu
Hur lycka man med flintastek på grillen?
Helt ärligt så har ja inte kört flinta på säkert 10år av olika hädelser med engångsgrillar. Skulle ja dock få för mig att köra en flinta, vilket inte kommer ske utan tvång så kör ja den indirekt till 95c och så slänger ja på lite ryggbiff och tar nån öl istället för flintan går ju inte att käka, oops……
Varför tror du att det är mest män som grillar, hur skall kvinnorna få mer tid för att grilla?
Tro mycket handlar om att det sitter kvar hos många med tänket ”karln står vid grillen medans frun fixar med grönsaker, dukning mm mm” Där är något jag hoppas försvinner mer och att vi kan bli ett jämnställt grillsverige, tror i och med att Jessica Ortman gick och vann Grillmästarna 2016 så fick även många kvinnor äntligen ett erkännande när det gäller grill/bbq och förhoppningsvis tar försig mer och mer.
Vilken är din stora idol inom grill /bbq?
Har ganska många förebilder men för att nämna några så är det Jessica Ortman, dels för lugnet hon verkar ha når hon grillar men givetvis även för träffsäkerheten, sen har vi Mathias Gustavsson ”Guz” för kärleken till köttet och ja tror vi är ganska likasinande och för att nämna några mer så måste jag säga Anders Lejonbjörn och Michael ”Zigge” Sigurdson för den hjäp och insp jag har fått senaste året. Men som sagt det finns många som ja ser upp till och ja hoppas att jag någon dag besitter deras kunskap och att jag kanske även blir förebild för någon annan.
Vad tror du kommer bli 2017 års grilltrend?
Tror att dry age och sous vide kommer komma ut mer och mer till de som inte är så jätte insatta inom bbq/grill.
Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du gjort då?
Beror lite på årstid men säg att det är sommar så skulle ja starta med en ryggbiff som ja strör lite S o P på och sedan kör ja den på caveman style, skär upp i tunna bitar, lite go olivolja och nån nypa salt tillsammans med en bra bira. Till varmrätt kör vi grillad laxsida med enbart olja och salt på, till detta färskpotatis och en kall sås sen avslutar vi med grillad vattenmelon och vanligglass. Undertiden har det legat en bringa på röken som får bli kvällsvikningen
Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?
Är tyvärr inte ofta ja kör vegetariskt (typ aldrig) men nån gång händer det och då har ja kört halva Aubergine som ja skär skåror i och smetar in körvel, salt, vitlök och olivolja. Kör på direkt värme och ta ev när det är bra grillränder, pressa citron över och servera tillsammans med ett vitlöksbröd
Vad är det konstigaste du har grillat?
Har inte grillat så många ”konstiga” saker, skulle ev isf vara oxkind. Skulle dock vilja prova att köra något exotiskt, typ krokodil eller kängru men är väl inte det lättaste att få tag på här i Sverige hahaha
Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?
Har aldrig provat att stoppa korv, skulle va riktigt kul att prova någon gång, får se om tillfälle ges.
Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?
Ett råd är ju att gå med i BBQLovers gruppen för att på så sätt få inspiration och kunskap, men annars handlar det mycket om att våga prova och ”gör om gör rätt”. Det de flesta ”utanför” bbq värden som ser alla härliga bilder och hör hur folka pratar om kött hit och temperatur dit och hur mycket man grillar inte kanske riktigt vet är ju att vi misslyckas ju också för att kunna lyckas nästa gång men det nämner vi ju inte J.
Vad är en ”rubbad kyckling”?
Är en lycklig höna som ska få lite kärlek och passion från en griller
Nu till snabb frågorna:
Kol /gasol
Öl/ vin öl utan tvekan
Sommar /vintergrillning
Per Morberg /Andreas Mathiasson
Weber /Landmann
Kött /Fisk
Leave a Reply