En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Johan Magnusson

april 28th, 2018 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Då kör vi igen, lördag igen och en ny rykande het intervju. Johan Magnusson är veckans offer.

Vem är då Johan?

Jag heter som sagt Johan Magnusson, är gift med Cheryl och är 48 år gammal. Vi bor i Scottsdale Arizona sedan 12 år tillbaka. Driver ett utbildningsföretag I USA inom sälj, ledarskap och konsultmannaskap. Pitmaster för Big Swede BBQ och certifierad Master BBQ domare (KCBS).

Vad har du för andra intressen förutom grill /bbq?

Stort fan av amerikansk fotboll, spelade flera år i Sverige på elitnivå I Kristianstad och har säsongsbiljetter till Arizona Cardinals – Go Cards!!! I övrigt blir det resor, familj och annat kul. Livet ska vara roligt!!

Hur uppkom ditt grillintresse?

Har alltid haft ett stort matlagningsintresse och har väl förstört mer än en flintastek på en sommargrill i mina yngre dagar. Det var dock först när jag flyttade till USA som jag insåg att grillning/rökning nästan är som en religion. Första gången jag fick provsmaka en riktig Texas Brisket – då var jag fast. Jag kommer ihåg hur jag intalade mig själv att det här måste jag lära mig mer om.

Vilket är ditt bästa grillminne?

Jag kommer ihåg korvgrillning med hela familjen i sommarstugan när man var liten. Livet var ju så enkelt då. Sol, bad, lek och korvgrillning det behövdes liksom inte mer. Mitt tydligaste minne är dock den första gången jag var på en BBQ tävling här i USA. 70 lag, enorma smokers, lukten av rök som spreds milsvis. Och sedan den bästa gemenskapen man kan tänka sig – folk var bara så jäkligt trevliga. Vi blev inbjudna av ett lag till deras tält och vi slängde snabbt ihop några ABTs (Atomic Buffalo Turds) och lite Bud Light. Och sedan var det BBQ historier natten igenom – helt fantastiskt!!

 Du driver bigswebbq.com, vad gör ni?

Big Swede BBQ har i dagsläget en kryddmix ute pa marknaden – Big Swede BBQ Badass Beef Boost. Den har fått ett fantastiskt mottagande här i Arizona vilket är jättekul. I övrigt kör vi matlagningsklasser, matlagningsdemonstrationer, och catering. Vi tävlar också lite då och då när vi har tid (och pengar).

Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?

Att fortsätta ha kanonkul och lära mig mer om BBQ från alla passionerade människor vi träffar!! Vi har dessutom planer på att lansera vår Badass Bird Boost och vår Badass Burger Boost under sommaren/hösten. Vi diskuterar även med några grilltillverkare om att göra matlagningsvideos för deras produkter. Vi hoppas på att sluta ett samarbetsavtal med ett svenskt företag för att tillverka och distribuera våra kryddmixar i Sverige. Det är tyvärr sjukt dyrt att skeppa från USA till Sverige. Det är så otroligt kul att det som började som en “kul grej” för några år sedan, nu faktiskt är ett litet företag. Och sedan hoppas jag naturligtvis att vi kan planera in en resa till Sverige under året och träffa alla tokiga svenska grillers.

Är du med i något BBQ lag? Vilket isåfall? Vilka är de övriga medlemmarna?

Vi har ett lag har i USA som heter Big Swede BBQ. Det är jag och min polare Mac Kirschner som tävlar ihop. Vi tränar hårt inför en stektävling i Juni – lagar stek nästan varje kväll – vilket ju är jättejobbigt (asgarv)

Hur går det för er?

Vi har kul!! Vi har en del bra placeringar men vi tävlar inte tillräckligt mycket för att vara i topp.

Hur hittar du inspiration till det du grillar?

Mycket på sociala medier. Följer en del stjärnkockar internationellt och gillar hur dom tänker annorlunda med smaker och upplägg. BBQ är ju fantastiskt gott, men i USA är det så förbaskat traditionellt. Och sedan tar jag en del klasser också, man lär sig alltid något nytt och intressant. Och så samlar jag på kokböcker.

Var du med på FIR 2017? Vad tycker du om detta evenemanget?

Nej, men hoppas på att kunna besöka detta evenemang i år Har bara hört fantastiska saker om det.

Vad gör dig till en duktig grillare?

Jag är nyfiken, vågar experimentera (och misslyckas) samt att jag tycker att det ar skitkul. Och om man gillar det man gör tror jag att man hela tiden blir lite bättre. Och jag är öppen för feedback – alla gillar inte det jag gillar.

Hur ofta grillar du?

Nar jag jobbar hemifrån – nästan dagligen. Fördelen med att bo i Arizona är att vi har 326 dagar med solsken årligen. Så man kan alltid grilla utomhus. Och när det är 50 grader varmt, då behöver man inte ens en grill. Bara att lägga kotletterna på biltaket.

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

Kanske när jag var yngre – men inte längre. Det finns numera många portabla och mycket kapabla mikro-grillar

Vad lägger du helst på grillen?

Kanske lite tråkigt men finns det någonting bättre än en perfekt medium-rare stek?

Hur många grillar har du hemma?

Oj, jag heter Johan och jag är en Anonym Griller. Min fru har tvingat mig att sälja av några stycken – så i dagläget är det väl ett dussintal. Några Webers, ett par Backwoods Smokers, några GMGs, ett par gasolgrillar, och lite annat smått och gott.

Hur lycka man med flintastek på grillen?

Ingen aning, har inte gjort en flintastek på 20 ar…

Varför tror du att det är mest män som grillar, hur skall kvinnorna få mer tid för att grilla?

Vi har faktiskt väldigt många kvinnor som tar våra BBQ klasser vilket är jättekul!! Jag tror det handlar om att vi man måste släppa attityden med grabbarna med bärs runt en grill som står och drar skrönor. Bjud in, lär ut, dela med dig av tricks och knep. Det är alltid roligare om alla deltar.

Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

Jag har en kompis här i Arizona som heter Scott Holmes. Han började tävla i BBQ, sedan startade han en food truck. Nu driver han en av USA mest välrenommerade BBQ restauranger – Little Miss BBQ. Och han är fortfarande en ödmjuk och skön kille – kul att se och uppleva hans framgångsresa.

Vad tror du kommer bli 2018 års grilltrend?

I USA tror jag grilltrenden är att prova mer internationell BBQ – Korean BBQ, Yakitori, Barbacoa. Nya smaker, nya upplevelser.

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du gjort då?

Förrätt: Grillade Shishito i Ponzu med Salt och Katsuobushi

Huvudrätt: Rökt Wagyu Brisket med reduktionssås och grillade rotfruktstärningar

Efterrätt: Bourbon Whisky Bread Pudding och hemmagjord vaniljglass

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?

Min fru är vegan pga medicinska skäl så jag tvingas vara lite kreativ när det gäller matlagningen. Min favorit är rökt jordärtskocka med BBQ-sås gjord på svart vitlök och dill. Receptet finns på www.BigSwedeBBQ.com

Vad är det konstigaste du har grillat?

Jag såg ett recept på Tarantel Burger online (heter den så på svenska – spindeln?), så jag provade att grilla spindel. Det blev inget bra!!

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

Vi gör lite korv då och då. Vi är ett gäng BBQ människor som träffas ibland och har en Sausage Fest. Alla tar med sig lite eget kött, lite kryddor och sedan experimenteras det gladligen. Efter en viss mängd drycker så kommer dock folk inte riktigt ihåg recepten – men trevligt har vi. Jag gjorde en riktigt god med kalkonkött, gåslever och vin som blev fantastisk – en superb kombination av smaker.

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?

Gå på en grill-klass. Eller häng med erfarna grillers. Det är ofta sköna människor som gärna delar med sig av tips och knep. Det här med att hemlighålla sina recept tycker jag bara är löjligt. Och testa aldrig nya recept när du har gäster hemma – testgrilla alltid innan!! Och skaffa en bra termometer. Grilla aldrig utifrån tid, grilla utifrån temperatur och “doneness”. Lär dig känna igen när köttet är klart.

Vad är en ”rubbad kyckling”?

En snabbmatskedja här i USA som faktiskt gör ganska bra kyckling (El Pollo Loco)

Har du något Instagram konto, vad heter du där isåfall?

Big Swede BBQ på FB/ BigSwedeBBQ på IG

Vilket är det bästa tillbehöret till grillat?

Två tips (vet ej om de finns att få tag på i Sverige, om inte så borde någon importera dom asap)

  1. Grill Grates – ger en helt fantastiskt stekyta https://www.grillgrate.com
  2. Vortex – bästa verktyget for perfekta kycklingvingar: https://vortexbbq.com

Nu till snabb frågorna:

Kol /gasol (och till vardags – Pellets)

Öl/ vin

Sommar /vintergrillning (Vinter i Arizona är som sommar i Sverige)

Per Morberg /Andreas Mathiasson (vet ej vem Andreas är, men gillade Morberg i Rederiet )

Weber /Landmann

Kött /Fisk

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *