En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Lennart Svensson

februari 2nd, 2019 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Efter ett uppehåll med mina intervjuer så gör jag ett nytt försök att komma igång igen med dem, mycket tack vare er som frågat efter dem. Jag trodde inte de var saknade men det är dem har jag förstått. Jag behöver er hjälp med att komma med nya tips på personer som skall intervjuas, skicka ett pm till mig på Facebook om det finns någon som vill bli intervjuad eller om ni har tips på någon som skall intervjuas. I comebacken med intervjuerna är det Lennart Svensson som svarat på mina frågor.

Vem är då Lennart?

Jag är 52 år bosatt i Partille utanför Göteborg. Jag är gift med min fru Thananya eller som hon kallas Oat. Vi har tillsammans en kille som heter Danny och som precis har fyllt 9 år. Jag och min fru träffades när jag bodde i Thailand och på ön Koh Samui och på Lamai Beach. Där gifte vi oss på min 40årsdag den 25 oktober 2006 inför 6 st munkar och mängder av vänner i vårt hem. Jag bodde i Thailand under ca 2 ½ år och hade en underbar tid där nere. Jag jobbade som långtradarchaffis tidigare men så skadade jag knät och med min ungdoms operationer så slutade det med 9 operationer och bland annat en knäprotes. Detta gjorde att jag inte var lika eftertraktad på arbetsmarknaden och efter det blev det BBQ på heltid. Först som affärsägare och nu mitt cateringföretag. Vi bor som sagt i Partille och har en hyreslägenhet med en stor uteplats där jag spenderar min fritid.

Vad har du för andra intressen förutom grill /bbq?

Jag älskar idrott, musik, film och sportdykning. Tyvärr har jag inte kunnat dyka på många år efter min knäskada men jag hoppas kunna börja lite lätt så småningom. Kvällar och helger tillbringar jag mycket i ishallen där jag är materialare för min pojks hockeylag här i Partille. Måste säga att det är bland det roligaste jag har upplevt, att få se killarna och tjejerna i laget så glada när man har fått slipat deras skridskor eller lagat en hjälm är en fröjd för sitt gamla hjärta. Gillar att gå på konserter och har väl sett ca 500 konserter i mitt liv. Det blir inte lika mycket nu för tiden när man har familj men ibland så händer det om inte det blir inställt som nu med Ozzy på Tele2 arena i Stockholm.

Hur uppkom ditt grillintresse?

Jag var redan som barn grymt matintresserad men fick aldrig chansen att utbilda mig till kock. Men intresset fortsatte att utvecklas och jag blev mer och mer intresserad av BBQ. Tyvärr kunde jag inte laga så mycket mat under många år efter en brandolycka 1992 där jag höll på att brinna inne. Jag fick problem med en nerv i andningsvägarna och kunde inte stå vid någon grill. Det var därför jag flyttade till Thailand där jag mådde bra. När jag sedan flyttade hem så hade jag återhämtat mig och det första jag gjorde var att köpa mig en klotgrill. Började kolla på filmer med Myron Mixon och detta inspirerade mig att bli den jag är idag.

Vilket är ditt bästa grillminne?

Måste givetvis säga SM guldet i våras och femteplatsen i EM. Detta är fram till nu helt outstanding.

Är du med i något BBQ lag? Vilket isåfall? Vilka är de övriga medlemmarna?

Jag har laget South Sweden BBQ och som är både ett lag och mitt företag. Jag har tyvärr inga fasta medlemmar i laget utan har fått hjälp under några tävlingar såsom SM och EM under förra året. I Brösarp under SM/EM så var Tony Franzén och Lasse Jarnevid med och tävlade och med den framgång vi fick. Däremot när jag tävlade i KCBS under två tävlingar i Tyskland så fick jag tävla själv. Var väldigt jobbigt men extremt lärorikt. Vad som händer under 2019 vet jag inte ännu men jag hade önskat att få med minst en person som kan detta med BBQ och som är villig att åka på tävlingar och kan lägga ner den tid som krävs.

Hur går det för er?

Jag tävlar inom KCBS och WBQA och där det har gått bra. Första året så var jag med i VM på Irland där vi slutade på plats 51 i totalen av 96 lag med en plats 21 i fisk som bäst. Efter denna tävling så delade vi upp laget och jag tog över namnet. Under SM och EM 2018 i Brösarp så blev vi Svenska mästare i kategorin kyckling och kom på femte plats i EM i samma kategori. Vi var endast 2.6 poäng från EM titeln så det var lite surt att vara så nära men vi var grymt stolta. Sedan kom vi på femte plats i SM i totalen och på plats 16 i EM. Under sommaren så var jag i Tyskland och tävlade med en elfte plats i ribs och femtonde plats i pork som bäst. Sedan var jag tillbaka i Tyskland under hösten och även denna tävling blev jag tvungen att genomföra ensam. Det blev ett rejält dåligt resultat där i princip allt krånglade för mig. Däremot så blev det lärorikt och jag tog med mig grymt mycket erfarenhet och nyttiga idéer som jag nu skall använda mig av under årets tävlingar. Året som kommer hoppas jag blir ännu bättre och där både nya sponsorer skall in och där målet inom WBQA är att placera oss bra och kvala till VM. Sedan är målet att ställa upp i flera KCBS tävlingar och konkurrera i toppen.

Hur hittar du inspiration till det du grillar?

Läser BBQ böcker, läser tidningar, tittar på Youtubefilmer, och på TV. Jag har ca 25-30 BBQ böcker, ca 50 kokböcker och sedan ca 500 receptkort. Kan vara mer men har lite koll på antalet. Försöker alltid att hitta nya inspirationer och där jag försöker omvandla recept så dom passar mig.

Var du med på FIR2018, vad tycker du om evenemanget?

Jag var med i kvalet till Sveriges Mästerkock under den helgen där jag gick vidare till omgång två. Tyvärr blev det inget i Gävle för mig då jag hade valt fel rätt och en rätt som juryn hade svårt att se hur bra mina kunskaper var. Däremot fick jag mycket beröm av dom alla tre och som var grymt. Markus Aujalay sa att han hade kommit hem till mig vilken dag i veckan som helst för att äta min mat och det värmde. Mischa Billing sa att hon var grymt imponerad av det jag har gjort när jag tävlar och dom alla tre önskade mig lycka till i framtiden. Var en vansinnigt rolig helg och även detta var lärorikt. När det gäller FIR så är det de grymmaste vi har i Sverige och är arrangerad i världsklass och i en fantastisk miljö. Jag hoppas att få chansen i framtiden att vara med där men år 2018 gick i kockens tecken.

Vad gör dig till en duktig grillare?

Jag är nyfiken, noggrann, enveten och sedan lyhörd när det gäller vad folk önskar. Jag är extremt perfoktinist när det gäller min matlagning och hatar minsta lilla fel. Jag försöker jämt göra ett så bra jobb som jag kan och vet jag att jag har gjort allt så bra jag kan och det ändå inte blir kanon så kan jag ändå vara nöjd. Man kan ju aldrig göra ett bättre resultat än vad man har för kunskap och resurser men försöka måste man. Detta är det som gör att jag håller den nivå som jag gör och att jag alltid försöker bli bättre. Fullärd är ju helt omöjligt att bli men strävan att bli bättre är en morot och att få se glädjen när folk blir glada av det man har tillagat är en fin belöning. Sedan tror jag att min styrka är att jag försöker vara ödmjuk och aldrig kaxig för det är inte hur jag är.

Hur ofta grillar du?

Om jag enbart ser till mitt privata så försöker jag tända upp två gånger i veckan. Svårt när man har uteplats i ett hyreshus där man måste respektera grannarna. Grillning och BBQ handlar ju om att man skall visa varandra hänsyn och då går det inte att storma fram och tro att man lever själv. Hade jag haft en lokal så hade det givetvis blivit oftare men där är jag inte ännu utan letar fortfarande. Går allt bra med företaget så är målet att öppna ett litet ställe och då kommer givetvis det bli varje dag

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

Har endast använt mig av det en endaste gång i mitt liv och det var när jag bodde i Thailand. Vi hade en grillkväll nere vid beachen med lite goa kalla öl, musik och tre st engångsgrillar. Nu körde vi inget avancerat utan det blev bara korvar, grillspett, kotletter och grönsaker. Men resultatet blev lyckat och det funkade hur bra som helst. Men vem vet, det kanske bara var tur haha.

Vad lägger du helst på grillen?

Jag är nog tråkig där för jag har ingen favorit.

Hur många grillar har du hemma?

9 st grillar och smokers plus två små bärbara.
Hur lyckas man med flintastek på grillen?

Är den färdigmarinerad så lägg den den under vatten och tvätta av den så den gamla livsmedelsbutiksmarinaden är borta. Lägg den sedan så den får torka en kort stund innan man lägger på en kvalitetsrub. Marinera den i ca 5 timmar så den får lite mer fäste och tar bort eventuell smak från den gamla marinaden. Lägg den sedan i smokern eller indirekt. Kör du den i smokern så låt tempen ligga på ca 120 grader tills köttet har nått 50 grader. Flytta den till grillen och kör den direkt tills du får en fin färg och når 70 grader. Men vi alla är ju olika men detta gör jag och jag är kanske en av dom få inom BBQ folket som faktiskt gillar flintastek om den marineras med mina smaker.

Vad har du för förebild när det gäller grill /bbq?

Det är flera men jag måste säga Myron Mixon och Aaron Franklin. Har fått äran att gå på kurs med Myron men tyvärr har jag ännu inte fått chansen att träffa Mr Brisket. Var upptagen när han var här för några år sedan. Sedan följer jag alla dom stora och fått äran att gå kurser med flera giganter och mer hoppas jag det blir i framtiden.
Vad tror du kommer bli 2019 års grilltrend?

Pelletsgrillar och pizzainsatser

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du gjort då?

Jag kör enkelt och skulle bjuda på detta. Förrätten: Surf & turf tacos med chimichurri aioli. Huvudrätten: Lammracks med grillade grönsaker, pico del gallo och Bluecheese potatissallad. Till detta trancherade ostkorvar och vitlöksbröd. Efterrätten: Dutch Oven Fireball Apple Pie
Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?

Grillad Persika sallad & Mint Pesto Ingredienser För salladen: 2 fast, men mogna persikor 2 tsk olivolja 1 tsk balsamvinäger 500 gram ruccola Färsk mozzarella, skivad Några klickar pesto Rostade pinjenötter Havssalt och färsk svartpeppar
För mint & basilika pesto: 1 cup blandad mint och basilika ¼ cup pinjenötter, rostade (du kan också använda valnötter) ½ vitlöksklyfta, grovhackad Juice och rivet skal från ½ citron ¼ cup olivolja Chiliflingor efter egen smak Havssalt och svartpeppar
Instruktioner: Skiva persikorna i 6 segment per persika. Kasta dem i en liten skål med olivolja, balsamico och bara en liten nypa salt. Värm din grill till medium hög värme och borsta gallret med lite olja. Placera persikoskivorna på den heta grillen och laga varje sida i 2-3 minuter utan att flytta dem. När dina persikor är grillade och klara så lägg dom åt sidan för att svalna, kolla så du får fina grillmärken innan du tar bort dom från grillen.
Peston: Kombinera mint och basilika, pinjenötter, vitlök, citronsaft och zest, olivolja och chiliflingor, salt och peppar i en liten matberedare och pulsera. Lägg till mer olja för en mjukare pesto, eller lämna den tjock – beroende på vilken konsistens du föredrar. Kasta ruccolan med lite olivolja och lite salt. Lägg upp på en tallrik och toppa med mozzarella skivor, persikor, pesto, en stänk av pinjenötter. Krama lite citron på toppen och server

Vad är det konstigaste du grillat?

Var med och grillade råtta och ekorre i Thailand, kanske inte konstigt men väldigt udda för oss Nordbor. Sedan var jag faktiskt och hjälpte en kvinna i Bangkok en gång när jag väntade på mina kompisar. Hon stod och grillade skorpioner men tyvärr fick jag aldrig smaka för jag var tvungen att sticka iväg men det var intressant att se och vara med att preppa dom. Tyvärr har jag glömt hur man gjorde.

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?

Först och främst så sluta upp med tändvätska för det har inte med grillning att göra. Införskaffa sedan en brandsläckare och en brandfilt. Har du inte möjlighet att skaffa en släckare så ställ en hink med vatten bredvid din grill och en vattenslang. Säkerheten är A och O när man grillar och löser man dessa små saker så är man på god väg att känna glädjen när man står vid grillen och vet att man har gjort vad man kan för att säkerhetställa att inget händer. Olyckor kan ändå ske men tänker man på dessa saker så har man gjort vad man kan. När det sedan kommer till själva maten så säger jag så här, undvik grilloljor. Dessa gör att det flammar upp och du riskerar att bränna maten och får en bränd yta och rå på insidan. Gå med i olika grill och BBQ forum, ställ frågor och var inte rädd för att frågan kanske känns dum. Det finns inga dumma frågor utan enbart dumma människor som skall visa sig häftiga. Som tur är så är det inte många men dom finns. Skit i dom och ställ frågan och lär utifrån det svaret. Köp in 3-4 bra grill och BBQ böcker som är kompletta med allt från förrätter till efterrätter. Sedan så var lyhörd, noggrann och nyfiken. Hoppas att svaret hjälper till.

Vad är en ”rubbad kyckling”?

Helt enkelt att man gnuggar in kryddblandningen i kycklingen. Tänka på att lossa lite på skinnet så man får in kryddorna under skinnet och på köttdelen.

Har du något Instagram konto, vad heter du där isåfall?

Det är….. southswedenbbq
Vilket är det bästa tillbehöret till grillat?

Cheddar Cheese Corn och en tonfiskröra gjord på tonfisk i olja, cream fraiche, majs, vitlök och lite kryddor. Sedan har vi en enkel sak och det är en citron. Anser att citron är ett fantastiskt tillbehör, både som grillad och icke grillad.

Nu till snabb frågorna:

Kol /gasol

Öl/ vin

Sommar /vintergrillning Måste ju svara sommar då jag avskyr snö och kyla. Men givetvis har vintern sin tjusning och det luktar riktigt gott i kylan och det kan vara mysigt.

Weber /Landmann Tyvärr kan jag inte svara på detta på ett korrekt sätt, utan mitt svar blir Napoleon.

Kött /Fisk Detta var svårt, är ju från Göteborg och då ligger fisk och havets läckerheter mig nära hjärtat men jag säger kött i alla fall

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *