En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Niclas Montelius

december 2nd, 2017 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Då kör vi en ny intervju, denna gången med glödhete Niclas Montelius, vem är då Niclas?

Jag heter Niclas Montelius och är 34 år. Bor i ett radhus i Nacka(sthlm) med min sambo Sofi och mina två döttrar, Vilma(5år) och Cornelia(2år).
Jag jobbar med försäljning på Norvida som är en köttimportör.

Vad har du för andra intressen förutom grill /bbq?

Familjen, Djurgården, kött, vänner.

Hur uppkom ditt grillintresse?

Jag har alltid varit intresserad av mat och har jobbat med livsmedel i hela mitt vuxna liv. Mitt intresse för kött och grill började växa fram när jag började jobba med försäljning av kött. Främst är jag väldigt intresserad av kött av hög kvalité och de intresse tog fart förra året när jag besökte våra producenter av ibericokött. Jag är minst sagt en köttnörd. Jag märkte först i somras att det fanns facebookgrupper och instagram för folk som gillar kött. Jag startade upp ett instagramkonto i somras för att få utlopp för mina lustar 🙂

Vilket är ditt bästa grillminne?

Finns för mycket att välja på. Helt ärligt har jag alldeles för många bra grillminnen att välja mellan. Det jag har friskt i minnet är en grillfest jag gjorde med mina grannar. Jag grillade secreto, ibericoracks, ibericokarré, flapsteak, picanha, entrecote och massor av andra grejer till folk som är vana att äta grillkorv och andra enklare grejer. De fick uppleva min vardag 🙂 Det blir roligt när det uppskattas och att det skapas en liten upplevelse för den som äter. Sen var det jäkla kul med grillningen jag gjorde med ett gäng grillare i höstas, hemma hos Mathias Gustavsson i Hallstahammar. Snart dags att planera för 2018, nytt år och vi höjer ribban ett snäpp…

Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?

Jag vill utveckla mina kunskaper inom barbeque. Sen behöver jag en riktig grill för att kunna ta ut svängarna med olika tekniker.

Är du med i något BBQ lag?

Nej

Hur hittar du inspiration till det du grillar?

Genom att tillaga mycket olika typer av styckningsdetaljer från diverse ursprung. Genom att alltid fokusera på kvalité. Jag får även mycket inspiration från kunniga och duktiga producenter som vill dela med sig av kunskap och låta oss prova nya styckningsdetaljer. Sen blir jag otroligt inspirerad av alla på instagram och facebook som lägger upp bilder på sin mat. Dock är det lite för få som lägger upp rosmarinkvistar 🙂

Var du med på FIR 2017? Vad tycker du om detta evenemanget?

Jag har aldrig besökt FIR tyvärr. Var på väg i år men fick tyvärr förhinder

Vad gör dig till en duktig grillare?

Rätt råvaror. Jag grillar alltid direkt. Jag har exempelvis aldrig grillat low and slow. Helt ärligt ska jag säga att jag aldrig gjort ex. ribs eller burned ends eller liknande. Jag har otroligt mycket att lära när det gäller bbq. Jag tillagar däremot en del i sousvide innan grillning. Det gör inget att misslyckas, våga pröva dig fram.

 Hur ofta grillar du?

Grillar någon gång i veckan men tillagar kött nästan varje dag. Blir iberico bellota ungefär 1ggr/vecka och något gott nötkött några gånger i veckan.

Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?

Har nog bara grillat grillkorv på engångsgrill på picknick. Däremot har jag ett skräckexempel. När jag gick på gymnasiet skulle jag grilla med några vänner på engångsgrill. Jag hittade färdigtärnat kött i någon butik (jag tänkte att det var smart och enkelt) men det var grytbitar(Förmodligen fransyska) och då fattade jag inte skillnaden. Jag tyckte bara det var konstigt att det var så segt. Det blev nog bara bärs den måltiden om jag minns rätt…..

 Vad lägger du helst på grillen?

Jag tillagar alltid en nöt och en fläskprodukt. Alltid någon form av ibericokött. Barriguera iberico, griskind iberico, eller pluman, finns så mycket olika.

Min favoritdetalj när det gäller nötkött är entreote. Till barnen grillar jag nästan alltid oxfilé, det är smidigt till barnen. De vill ha mörhet! Hemma säger mina barn att de vill ha saltig gris(de kallar iberico för saltig gris). Favoritkryddan hemma i vår familj är salt. Det är det enda vi behöver till köttet.

Hur många grillar har du hemma?

2st, en Broilking och en Landmann. Skulle nog köpa både en Weber och en BGE eller Primo om jag hade haft ekonomi för det.

Hur lycka man med flintastek på grillen?

Jag vet inte. Grilla och tunnstrimla och äta som fläskkebab, eller ät tunnskivad med pasta?

Varför tror du att det är mest män som grillar, hur skall kvinnorna få mer tid för att grilla?

Hemma lagar jag kött och min sambo gör sallad. Det är i och för sig för att jag inte kan göra sallad.

Se på grill-laget Queens of bbq, de är bara kvinnor och de är jätteduktiga. Hoppas fler kvinnor blir inspirerade!

Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

Har ingen idol så men jag har blivit väldigt inspirerad av Magnus Rydberg genom åren. Hans passion för kött smittar lätt av sig. Sen gillar

Vad tror du kommer bli 2018 års grilltrend?

För varje år så blir det mer populärt med mer udda styckningsdetaljer. Den trenden kommer fortsätta. Flapsteak, tritip, teres major, hanging tender m.m

Jag kommer nog grilla mycket tritip under 2018 då det är en väldigt prisvärd och smakrik köttdetalj.

Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du  gjort då?

Förrätt skulle nog vara barriguera iberico som är den tunnare delen av fläsksidan. Den skulle först köras i sousvide i 20timmar i 57 grader. Sen hade jag grillat på den och haft riven tryffel ovanpå. Till den en sötpotatispure.

Som huvudrätt grillar jag en ryggbiff från Heritage Angus(Kanada) tillsammans med ugnsrostade rotfrukter.

Avslutar med att dricka kaffe och grilla marschmallows. Kanske lite fusk om inte allt tillagas på grillen…..men detta är vad jag skulle bjuda på.

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?

Har inget bra förslag, men riktigt gott med grillad majskolv och grillade tomater.

Vad är det konstigaste du har grillat?

Pytonorm, struts, kamelytterfilé och känguru tillagade jag som en avsmakning på en middag för några år sedan. Vet inte om det är konstigt, jag skulle nog istället säga lite annorlunda?

Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

Jag har gjort egen prinskorv, men det var under ett studiebesök på en korvfabrik för något år sedan. Inte intresserad av att göra det själv hemma däremot.

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?

Välj med omsorg vad du lägger på grillen. Var nyfiken och skaffa dig kunskap. Var inte rädd för att prova nya tillagningssätt. Något som jag tycker är väldigt gott är t.ex stekt blodpudding med lingonsylt och rivna morötter och grillad secreto iberico till detta. Supergott!

Vad är en ”rubbad kyckling”?

En kyckling som fått pippi

Har du något Instagram konto, vad heter du där isåfall?

nmontelius

Vilket är det bästa tillbehöret till grillat?

Majskolv och potatis

 Nu till snabb frågorna:

Kol /gasol Gillar kol bättre men gasolen används oftare då det är smidigare.

Öl/ vin Till kött dricker jag rödvin och till livet dricker jag öl

Sommar /vintergrillning Det är mycket skönare att stå ute i värmen på sommaren och grilla, inget snack!

Per Morberg /Andreas Mathiasson Jag säger Morberg, den andra vet jag inte vem det är.

Weber /Landmann Jag säger weber trots att jag inte äger en…

Kött /Fisk   Kött

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *