En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med Per Ehrlund

mars 5th, 2016 | Posted by Jens Svendsen in intervju

Ja då var det dags för nästa stora grillpersonlighet, denna gången är det mannen som gav grillmustachen ett ansikte. Per Ehrlund är det som grillas denna veckan.
Glöm inte att tipsa om nya intervju offer, jens@Svendsens.se

För er som undgått vem Per är så kommer först en liten presentation.

Per2

Per Ehrlund är mitt namn och jag är 47 år, uppvuxen i Eskilstuna men bor nu i Katrineholm sedan 7 år tillbaks. Däremellan hade jag en gård i ett litet samhälle vid namn Bettna, med vallhundar, får ,hästar, katter, ungar, tama skator mm.

Idag är mina två döttrar vuxna och utflugna. Jag har en underbar fru och två bonusbarn. Har varit snickare i större delen av mitt liv, haft eget byggföretag sedan 1992, men har nu inte snickrat på över två år.

Idag jobbar jag heltid med grill. Känner mig privilegierad då det är få förunnat att få jobba med sin hobby. Jag frilansar bl a åt Weber där jag har totalansvaret för deras grillundervisningar och planering för ”Weber on Tour” som kommer besöka 39 platser i Sverige under våren/sommaren. Många hotellnätter blir det…

När jag inte jobbar åt Weber har jag grillskolor, catering, mässor, event, och grillreportage på min agenda.

Exempelvis ska jag till Tällberg i maj tillsammans med Andreas Mathiasson. De har ett stort jippo med inriktning på trädgård. Där kommer vi bl a vara domare i grilltävlingar samt ha work classes.

Jag kommer även köra Sweden Rock i år efter braksuccén förra året!

Grilla2 Grilla

Hur uppkom ditt grillintresse?

Jag har varit intresserad av mat och matlagning så länge jag kan komma ihåg och grillen har alltid stått på altanen så grillning har alltid varit en naturlig del av mitt liv.

Men måste erkänna att det har eskalerat de senaste åren.

Chili

Vad kännetecknar ditt grillande?

Att jag grillar allt! Då menar jag verkligen allt. Allt från vildmarksgrillning till fine dining. Det viktigaste är att det görs på riktigt, med bra råvaror och med en aning glöd i blicken.

Grillfest Grilla4

Du var med i Grillmästarna 2013, berätta om den tävlingen där du kom på en andra plats.

Nervositeten låg som ett skimmer över hela tävlingen. Det var otroligt jämnt i finalen och vem som helst av oss tre, Henrik och Andreas och mig, skulle kunna vinna kändes det som. Andreas hade sin dag och hamnade välförtjänt på första plats.

 Grillmästarna

Vad har ditt deltagande och din plats i den tävlingen betytt för dig?

Den har definitivt öppnat många dörrar och förändrat mitt liv totalt.

Ända sen jag var med i Mästerkockarna 2010 så har jag funderat på att byta inrikting till mat. Andra platsen i Grillmästarna gav mig den knuffen jag behövde.

Gris2 gris

Du och en god vän Christer har varit med i New Yorks största matlagningstävling för amatörer och kom på en hedrande 4:e plats. Berätta om den tävlingen och vad ni tillagade.

De som känner mig vet att jag är otroligt tävlingsinriktad och har tävlat i mycket. Bl a vann jag SM i formationsbugg 1987, det var några kilon sedan. Jag har även tävlat i vallhunds SM.

Christer lärde jag känna under inspelningen av Sveriges Mästerkock och efter det har vi kamperat ihop när det gäller mattävlingar. Han är en av de duktigaste grillers jag vet.

Man kan säga att 2012-2013 var våra år med framgångsrika tävlingar. Årets grillkock, 1:a pris i Sveriges största Chili cook off. Bronsmedalj i officiella Grill och BBQ SM i Göteborg, Grillmästarna. Men det var tack vare segern i chilitävlingen 2012 vi fick åka till New York och delta i USA´s största matlagningstävling för amatörer, ”The Food Experiment”. Vi var det enda laget som inte kom från USA. De övriga lagen representerade 20 olika delstater. Tävlingen gick ut på att man skulle göra det bästa smakprovet, ”The Best Bite”. Vi bestämde tidigt att vi skulle göra något med nordiska smaker. ”The Nordic Bite” bestod av: Hemgjort kex kryddat med dill, Västerbottensost, Salmaousse kryddad med färsk pepparrot, rostad vitlök, chilipeppar och färsk dill, citrongravad Salma, friterad Serranoskinka, rostade sesamfrön och en havtornsgelé. Som sagt det räckte inte ända fram, men det var en av det bästa upplevelser hittills.

Henriko Per

Jag har läst på nätet att du skall skriva en kokbok, kan du berätta om detta projektet och när den kommer att finnas att köpa.

Japp, det blir en grillbok. Det är ett otroligt kul projekt, som jag redan är igång och jobbar med. Jag vill framför allt att boken ska inspirera. Den kommer i handeln april 2017

Vinst

Vad lägger du helst på gallret?

Det som finns tillgängligt för stunden.

Rotiserie Per3

Vad är det konstigaste du grillat?

Oj, svår fråga. Kanske det skulle vara brainsalad. Det är när du kör en hel spädgris på grillen och klipper upp ett runt hål i grisens huvud och blandar bbqsås med hjärnan i och låter det gå med på grillen tills allt är klart. Köttet på grisen doppar du i denna faktiskt fantastiskt goda sås.

 Henriko Per Grilla3

Varför tror du att det är väldigt mansdominerat när det gäller BBQ/ grill?

Nästan omöjligt att svara på.

Vissa påstår att det har att göra med prestation. Du vet, bästa glöden, saftigaste köttet, bästa ytan på grillkorven. Den senaste grilltången mm.

Vet inte om jag tror på det där.

Men det jag vet är att det blir fler och fler tjejer som anmäler sig till grillkurser. Jättekul tycker jag!

Alla vet kanske inte vad skillnaden är på grill / BBQ kan du förklara?

Om man ska förklara skillnaden lite kort så skulle jag säga:

BBQ är tillagning av råvaran på så låg temperatur som möjligt under så lång tid som möjligt. Med fördel i en sk smoker. Går ju förstås att köra bbq i en vanlig grill med lock eller gasol med lock. Smaksättningen sker oftast med hjälp av kryddblandningar sk rub och med rök.

GRILL nyttjar man värmen från kol/gasol med direktvärme (Strålningsvärme) för att tillaga råvaran.

 Per

Hur många grillar har du?

Vet inte exakt, men bonusdottern säger att jag har 17 st så jag svarar 17 st då.

 

Om du skulle tillaga en trerätters middag på grillen till min familj, vad skulle du gjort då?

Trerätters i all ära men jag föredrar att ha familj och gäster samlad runt grillen och köra lite små rätter. Det kan vara att fräsa på lite kycklinghjärtan med vitlök och persilja eller röka lite musslor. Grilla minipizzor. Köra lite flank och skära upp, alla plockar vart efter det blir färdigt och doppar och kladdar med olika tillbehör. Du förstår vad jag menar va?

 Pizza Mat

Nu till några snabb frågor:

Kol /gasol Kol men använder gärna gasol

Öl /vin JA

Sommar /vintergrillning JA

Per Morberg /Andreas Mathiason, Har ju träffat bägge två så det är ganska enkelt. Det blir den lille blonda saken.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *