Efter en veckas avbrott så är jag tillbaka med en ny intervju, denna vecka har jag grillat Peter Igelhammar, vem är Peter?
Hejsan. Jag heter Peter , 46 år, och är en Halmstadbo som flyttat till Ängelholm för 5 år sen med min sambo och 2 barn (6,9). En underbar liten stad vid havet. Jobbar som tekniker för BSH.
Vad har du för andra intressen förutom grill /bbq?
Tja, i denna staden så bär varannan medborgare grönvita kläder, för att hylla hockeylaget Rögle. Det ser lustigt ut på skolgårdarna, nästan som en skoluniform, men samtidigt väldigt trevligt. Att ryckas med därför väldigt lätt. Vi kikar så ofta vi kan när de spelar. Utöver fotar jag periodvis. Lite som en grillvägg, som en del når. Sitter på en bra utrustning ,och fotade mkt racing förr.
Hur uppkom ditt grillintresse?
Jag sprang på en utförsäljning hos Maxi, där det kampanjades ut Weber performer de luxe för 2500kr. Då kändes en 57a enorm (haha).
Vilket är ditt bästa grillminne?
Ohh det är flera. Ibland är det enkla en vinnare, less is more… men grillträffen jag arrangerade i mitt hus i höstas måste vara överst på listan. Det är så många härliga karaktärer man träffar på i olika fb-grupper, så jag la bara ut en tråd där folk som kände för att träffas och grilla kunde komma hem till mig. Vi skulle blivit 30st, men sjukdomar mm gjorde att en del fick ställa in, så 20grillers var vi totalt. Alla 20 körde mat för 20pers typ, så framåt eftermiddagen slog det mig att vi hade mat till 400 pers (20×20)…
Med Pierre Öxells 2tons smoker på uppfarten till grannars förvåning och grillar på hela baksidan, kändes det helt naturligt att ringa räddningstjänsten i Ängelholm och fråga om de var hungriga.
En av deltagarna hade delat lite bilder på fb och var vän med räddningschefen, så räddningstjänsten hade koll på oss och de ville gärna ha käk. Dock kunde de inte skicka hit en brandbil. Så Johnny Lippens, Daniel Olsson och min store grabb åkte ner och serverade dem. Utöver så hade en av grannarna större delen av Rögle 18 i källaren efter avslutad match, så Zigge ställde sig att göra stadiga hamburgare med sina kryddor. Kvällen gick snabbt med både ölprovning, musikquizz och massa skratt. Tack än en gång alla som kom.
Vad finns för framtidsplaner för dig när det gäller grillning /bbq?
Försöka utvecklas/hitta nya rätter och smaker.
Är du med i något BBQ lag? Vilket isåfall? Vilka är de övriga medlemmarna?
Jag och 3 andra herrar satte ihopa ett lag inför FIR för ett par år sen. Teamnamnet med dansbandsklangen The GrillerZ grundades. Sen gästspelar vänner och bekanta under den parollen. Det är bara för skoj. Vi har haft lite som gimmick att synas på FIR. Ett år har vi stora peruker, förra året Sombreros och lösmustacher. Ingen kände igen mej haha.
Hur går det för er?
Jodå vi har pratat om att träffas i vår och sätta ihopa menyer till kommande FIR, men tävla mm är inget vi satsar på. Jag känner så många mkt duktigare grillare att det är se och lära som gäller. Det enda sättet att utvecklas är ta rygg på nån bättre.
Hur hittar du inspiration till det du grillar?
När man äter ute och tänker ”hmm detta var bra, men man kan göra såhär… ” , och på fb. Matborgen, Boltis BBQ m fl är tips att följa. Jag har närvarat på Webers grillkurser och det lokala Orangeriets matkurser. Alltid träffar man nya härliga grillers och får nån inspiration. Ut och testa!
Var du med på FIR 2017? Vad tycker du om detta evenemanget?
Oja vårt team deltog i vanlig ordning. Ett fantastiskt event som bara blir bättre och bättre. Det jag hört om 2018 lovar gott.
Vi serverade chili och quesadillas sist. The GrillerZ är anmälda i vanlig ordning. Det är jag och Christian Nordahl som har byggt hemsidan btw. www.fastningirok.se
Vad gör dig till en duktig grillare?
Nyfikenheten att prova/våga testa.
Hur ofta grillar du?
3-4 ggr i veckan. En typisk lördag kan det bli grillad korv på lunchen och en grill och smoker igång på kvällen.
Har du någon gång lyckats grilla på en engångsgrill?
Jadå, men resultatet på dem är oftast uselt. Kvalitetskillnaden på engångsgrillarna är tyvärr stor. Jag brukar ta med min Go Anywhere när det ska grillas på campingar etc
Vad lägger du helst på grillen?
Ryggbiff, flankstek eller liknande.
Hur många grillar har du hemma?
5st plåtgrillar. Jag har spanat länge på en Big Joe, men ekonomin tillåter inte hur mkt leksaker som helst.
Hur lyckas man med flintastek på grillen?
Hjälp den med mer smaker/kryddor. Grilla av den i vanlig ordning till 70gr. Låt vila en stund. Putsa väck överflödigt fett och slitsa upp den i mindre skivor/bitar. Varva kött/grönsaker/vitlökssås i ett pitabröd. Ät!
Varför tror du att det är mest män som grillar, hur skall kvinnorna få mer tid för att grilla?
Det är en skev fördelning. Vad det beror på vete 17. Att tjejer är duktiga vid grillen syns inte minst på Queens of BBQ, grillmästarvinnaren Jessica m fl.
Jag ser dock på fb i bla bbqlovers att det dyker upp fler och fler kvinnor. Jag tror tjejerna får helt enkelt ta för sig. Släng väck gubben som står med tändvätska i ena näven och en grillbira i andra. Var inte rädd för elden, den är lätt att kontrollera.
Vilken är din stora idol inom grill /bbq?
Oj. Jag har mött så många kompetenta grillers. Men Saman Nasar är den jag skulle verkligen vilja grilla en lördag med i lugn och ro. Han är så härlig. Vi träffas bara på FIR.
Vad tror du kommer bli 2018 års grilltrend?
Vegetarisk och grönsaker. Många körde spetskål förra året. För mig så är en en dos brända grönsaker, en ryggbiff och lite kall sås helt lagom.
Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du gjort då?
Hmm då skulle jag nog köra såhär.
Förrätt:
Rökta räkor, grillade citronbitar, hemslagen aioli, nybakad baguette med smörklick. Sköljs ner med ett glas bubbel.
Huvudrätt:
Smashed potatoe, oxfile, baconlindad sparris och en förstörd rödvinssås. Såsen är en rödvinssås som får massa malen svartpeppar, balsamico och på slutet lite blockchoklad. En fräsch fetaostsallad brevid, mest för syns skull. Vi tar varsin Weissbier till detta. https://www.systembolaget.se/dryck/ol/nils-oscar-132801
Efterrätt:
Kladdig chokladkaka som trimmats med lite lakritspulver, och en klick grädde som fått sällskap av lite färska mosade hallon. Lakrits/hallon är gott.
En kopp kaffe och ett glas rom , tex plantation brevid.
Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?
Quesadillas som vi körde på FIR är helt vego. De var uppskattade.
Bunke 1: Riven mozzarella/ och fettsnål ost.
Bunke 2: En salsa med tex tomater, chili, limesaft, limeskal, rödlök, koriander, honung, salt, peppar – akta så den inte blir för lös.
Lägg fram ett tortillabröd, bred ut en näve ost, inte hela vägen ut till kanten. Strö på lite av salsan. Toppa med ett bröd till.
Värm på pizzasten ca 2 min på var sida ca 200gr. Slica och servera.
Jag har detta ofta som side till soppa hemma. Dock fuskar jag på ett stekjärn om orken att tända en grill tryter…. ssshhhh 😉
Vad är det konstigaste du har grillat?
Finns det nått man inte kan grilla? När jag tänker efter så hade min kära sambo köpt hamburgare till ett barnkalas förra året. De var av nån nonamesort. Det var lögn i helvete att få nån färg på dem. Måste varit mest ströbröd eller nått. Helt sjukt. De låg direkt över elden, och ändå så blev det skit. Ungarna åt, allt går ner med ketchup.
Min bror grillar ofta baconlindad banan, det är oxå konstigt.
Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?
Jag blev inbjuden till en träff i Laholm där vi provade att göra korv. Det var för lite fett i dem så hunden blev rätt glad där. Stenhårda är bara förnamnet.
Vi ska ha en ny träff i vår, med bättre förutsättningar och erfarenhet..
Har oxå för avsikt att gå på korvkurs hos Per i Viken och Orangeriet. 2 kg ätbar korv får man ta med sig hem haha. Filles chili cheese är min favorit.
Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?
En klotgrill med lock gäller. Så du kan kontrollera värmen. Jobba indirekt med kol/briketter på ena halvan bara. Våga fråga och prova. Ett misslyckande leder oftast till ett nytt försök med bättre utgång.
Vad är en ”rubbad kyckling”?
Fråga en höna dagarna innan påsk.
Har du något Instagram konto, vad heter du där isåfall?
Japp, men använder det sällan. Fb räcker gott. Äger även en domän med mitt efternamn men den är hopplöst utdaterad.
Vilket är det bästa tillbehöret till grillat?
Såsen betyder allt.
Tipsar om äppeltzaziki. Riv ett äpple i ett durkslag och låt rinna av. Salta på det. Slå äppelrivet i en bunke och tillsätt yoghurt. Pressa i vitlök. Smaka av med salt, svartpeppar, vitvinsvinäger och lite honung.
Nu till snabb frågorna:
Kol /gasol
Öl/ vin Öl öl öl & mera öl
Sommar /vintergrillning Året runt
Per Morberg /Andreas Mathiasson Per har jag aldrig träffat, men skulle gärna laga mat med honom. Andreas känner jag, har grillat med, och han håller jag som en av sveriges bästa grillare. Så då får det bli Per. Ska passa på att fråga varför hans skärbrädor kostar 4000kr haha.
Weber /Landmann Weber. Framförallt för bredden av tillbehör väger tungt.
Kött /Fisk
Leave a Reply