En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Intervju med vinnaren i Grillmästarna 2016, Jessica Ortman!

augusti 20th, 2016 | Posted by Jens Svendsen in Grillmästarna | intervju

Denna veckan är det ingen mindre än Jessica Ortman som svarat på mina frågor. Jessica vann Grillmästarna på TV4, vem är då Jessica?

jessica

Jessica Ortman heter jag, är 39 år gammal och bor i Huddinge tillsammans med min man, samt fem barn, två gemensamma samt tre bonusar i åldrarna från 3-20 år. Arbetar som verksamhetschef på ett privat företag inom socialt arbete.  

vinnarbild

Stort Grattis till vinsten i Grillmästarna!

Supertack! Känns fortfarande lite overkligt! 

Varför tror du att det var du som vann tävlingen?

 Jag tror att jag vann på rutin, har grillat länge, och snabbtänkthet- jag kunde snabbt hitta lösningar och vågade experimentera och även göra lite mer avancerade tillbehör än Ben. Det var riktigt riktigt jämt i finalen dock, och Ben är en riktigt riktigt stark motståndare. 

grillmästarna

 Vilket var det svåraste momentet /tävlingen tycker du?

Den svåraste/ tuffaste utmaningen för mig var nog utslagstävlingen när vi skulle grilla över natten i skogen och göra bacon explosion. I verkligheten var vi vakna i 30 timmar, och Jimmy var ganska säker på att det skulle vara enkelt att slå mig, vilket bara gav mig mer beslutsamhet. Jag stod i storm och kyla klockan 2 på natten och fortsatte hacka ingredienser, kallröka bacon, göra massa smakprov, slipa på min hemmabyggda rök mm. Känslan när jag vann den tävlingen var ganska fantastisk. 

 Vad tror du att denna vinsten kommer att betyda för dig?

För mig betyder den nog mer än vad jag tänkt. Nu har jag massor av saker på gång, roliga samarbeten, events mm. För mig var titeln mycket viktigare än prispengarna och resan till USA. Det slog mig först efteråt att jag faktiskt vunnit det med! 

kammusslor

Roligt att en kvinna vann i år, varför tror du att det är så mansdominerat när det gäller grillning?

Jag kan inte riktigt svara på det… Jag har som person alltid tagit min plats och inte reflekterat så mycket om det är är manligt eller kvinnligt utan alltid tänkt att jag kan göra det jag vill. Jag hoppas att fler kvinnor kan hitta inspiration utifrån det här i alla fall och köra på, våga och inte tänka att allt måste vara perfekt från första början. Mycket trial and error i den här världen, våga, prova, utveckla och kör!

Har du fått många erbjudanden nu efter segern? Något du vill berätta om?

Ja, det har varit galet efter vinsten. Har varit runt halva Sverige och grillat den här sommaren. Det som var helt fantastiskt var Nya Gävle Stadsfest som jag körde med Anders Litzell som kom trea. Vi lyckades servera 3000 personer med helt fantastiskt grillad mat, som alla älskade! Vi har världens bästa utbyte som idésprutor och har en riktigt bra samarbete jag och Anders, så vi kommer nog hålla ihop! Framöver har vi flera större samarbeten på gång med bland annat Polarfisk, Mackmyra Whisky.  Pratar även med Weber, Global mfl som vi får se vart det tar vägen. Viktigt för oss är att vi vill stå för allt vi samarbetar kring, och att det verkligen är produkter/ mat/ kvalitet vi har i hjärtat. Så nu rullar det på i ett rasande roligt tempo. Sen har vi lite projekt på gång vi inte riktigt kan prata om ännu, det får visa sig framöver.

ribs2

Vad har du för framtidsplaner när det gäller ditt grillande?

Jag och Anders Litzell bygger just nu upp vårt samarbete, och vi har ganska stora planer för framtiden. Vi vill att vår grillning ska stå för kvalitet, kreativitet, kärlek, glädje och utveckling. Så länge det är roligt så kör jag på!

 Hur uppkom ditt grillintresse?

Jag har alltid varit fascinerad av eld och växt upp med en pappa som eldade massor av saker hela tiden på landet, den känslan när man stod i lågornas värme… Sen var han grym på att laga mat, hade en otrolig smakpalett som jag tror att jag har ärvt, och tagit in mer i grillningens värld. För ca 15 år sedan träffade jag andra inbitna grillare som jag började experimentera med klotgrillar, temperaturer mm, därefter har det bara fortsatt… 

ribs

 Vad gör dig till en duktig grillare?

 Jag tror att jag är ganska mångfacetterad, prövat mycket nytt, gör om, prövar igen. Kör gärna länge och försöker få ihop smakerna.

 Vad lägger du helst på grillen?

Helt ärligt är en fin entrecote svårslaget. Älskart med en hemmaslagen bea, grillade potatisklyftor, rökta tomater, grillad majs med smör och majjo mm. 

 Hur många grillar har du hemma?

I dagsläget 9…. 4 st 57:or, 2 bärbara gasol weber, 1 stor gasolgrill, en 47:a WSM och ett rökskåp…. Har ingen keramikgrill ännu, och tänker att jag nog behöver komplettera lite… Skulle även vilja ha en 57:a WSM….

fläsklägg

 Hur lycka man med flintastek på grillen?

Low and slow är trixet. Bränn av i slutet bara så du får krispigheten. Kör favoritkryddningen, avsluta med en god glaze. Släng på rök också.  

 Vilken är din stora idol inom grill /bbq?

 Har inte några större idoler, plockar  tips och idéer från alla möjliga-”hobbygrillare” till de som är rutinerade i branschen. Alla bidrar med något. 

 Om du skulle laga en trerätters middag till mig och min familj på grillen, vad hade du  gjort då?

Rökta musslor med grillad citronvinägrette till förrätt, en flank med koriander, chilli, vitlök och grillad mango och rökt tomat sallad till varmrätt och så avsluta med rökt brie med stjärnanis, honung och grillade fikon. 

musslor 

Det är mycket prat om att man skall grilla mer vegetariskt, har du något förslag på recept?

 Jag är ju inte något riktigt fan… Men jag gillar faktiskt grillad spetskål som jag kör först direkt, sen indirekt, penslar med smält smör, hackad rosmarin, salt och peppar. Kör ca 20-30 min med stängt lock. Sen bryner jag upp lite smör och avslutar med och drar på hackade hasselnötter. 

 Vad är det konstigaste du har grillat?

 Grillat fårskalle utomlands en gång, annorlunda, men gott…

 Jag försöker att få igång en grupp på Facebook där man skall byta erfarenheter mm när det gäller att göra egen korv, har du något spännande recept, eller har du rent av aldrig testat?

Jag har gjort korv ett flertal gånger. Har inget recept i huvudet men gillar att köra med karré, späck, vitt vin, vitlök, örter, kryddor, chipotle mm. 

Vad har du för råd till nya grillare? Hur skall de bli lika duktiga som dig?

Som ny grillare är mitt råd att testa sig fram. Våga pröva direkt/ indirekt värme. Pröva med rök, håll locket stängt. Lär dig reglera temperaturer och allt går att grilla!  Och våga pröva igen om det blev fel någon gång! Är inte hela världen att ”misslyckas”- det är så man utvecklas. 

ofyr 

Vad är en ”rubbad kyckling”?

En kyckling ingnuggad med alla möjliga kryddor du tycker om, tryck in smör och kryddor och örter under skinnet. Kör low and slow under lock med massa hickoryflis!

 Vad tror du kommer att bli sommarens fluga vid grillen?

 Jag tror helt klart att det är skaldjur, rök och veggo. Är just nu helt kär i kammusslor på grillen och ostron. vilka smaker du kan få fram!

brieost

Nu till snabb frågorna:

 Kol /gasol Kol alla dagar i veckan. 

 Öl/ vin Öl och vin…

 Sommar /vintergrillning  Året runt

 Per Morberg /Andreas Mathiasson Säger Andreas för att jag känner honom. 

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *