En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Piri Piriräkor till förrätt

november 2nd, 2013 | Posted by Jens Svendsen in Familjen | Fisk | Förrätt | Räkor | Whiskey

Igår var jag ledig med barnen då de hade höstlov. Caroline var och jobbade, jag passade på att planera lite mat på förmiddagen och bestämde mig för att göra piri piriräkor som jag serverade med vitlöksbröd.

20131102-063703.jpg

Ingedienser 4 port:

1 kg färska stora räkor
3 dl olja
4-5 st hela vitlöksklyftor
1-2 st röd chili
1 st salladslök
0.5 msk sambal oelek
1-2 st torkade piri-piri
1 nypa flingsalt
0.5 st citron, saft
1 msk vitt vin

Gör så här:

1. Hätta upp stekpannan på hög värme. Slå i lite av oljan.

2. Krossa vitlöken, skiva chilin och salladslöken. Fräs i ca 1-2 min. Salta och smaka av med sambal oelek och piri-piri efter tycke och smak.

3. Tillsätt resten av oljan låt puttra någon minut. Tillsätt räkor, vitt vin och pressad citron. Serveras direkt i varma skålar.

Servera gärna med vitlöksbröd enligt följande recept.

1 st ciabatta
4 msk smör
2 st vitlöksklyftor
1 nypa flingsalt

Dela ciabattan på mitten. Blanda smör och pressad vitlök i en skål. Bred ut vitlökssmöret på ciabattan, strö över en nypa flingsalt. Sätt in bröden i ugnen i ca 5 min på 200 grader.

20131102-063736.jpg

Klart!

På förmiddagen var jag och köpte Mackmyra Midvinter som släpptes på Systembolaget.

20131102-063746.jpg

Den skall ha lite smak av glögg, då den har lagrats på glöggfat. Whiskeyn var inte rökig utan väldigt mild i smaken och passar er som inte är så glad för rökiga whiskey, jag är glad för rökiga whiskeys men denna var god och fräsch.

Idag är det grannfest hos Tommy & Gunilla om ca en timme är det samling hos dem då vi skall fixa till vindskydd mm. Vi skall röka ål och lax till lunch samt helgrilla ett vildsvin som vi skall äta till middag ikväll. Bilder och mer text om detta kommer imorgon eller måndag.

Glöm inte, det finns inget dåligt grillväder bara dåliga kläder…….

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *