Det svåraste med att grilla är att komma på vad man skall ha för tillbehör, typ vilken sorts potatis och vilken sås man skall ha. I söndags var jag trött på klyftpotatis och efter att tittat runt på nätet hittade jag detta spännande receptet, potatisvulkaner.
Det är lite jobb med dem men det var det värt.
Ingredienser: 2 port
2 bakpotatatisar
Några skivor rökt skinka
Lite riven ost
2 skedar creme fraiche
6 skivor bacon
strimlad rödlök (jag hade inte det hemma så jag valde purjolök)
Gör så här:
Tvätta potatisarna
Antingen kan man lägga potatisarna i folie och sedan ner direkt på glöden, vänd dem ett par gånger, de är klara efter ca 20 min. Denna gången gjorde jag inte på detta sättet utan jag kokade dem i 20 min.
Låt potatisarna svalna lite och sedan skär man av toppen och botten på dem.
Gröp ur potatisarna med hjälp av en äppel urkärnare, men kör inte helt igenom utan behåll potatis i botten som håller kvar fyllningen.
Fyll sedan potatisen med rökt skinka och ost, man kan använda vad man vill i sin blandning men detta är basen.
Det sista man skall göra innan man skall ställa dem på grillen är att vira 2-3 bacon skivor runt potatisen, fäst dem med tandpetare.
Ställ dem på grillen och lägg på lite rök ved (äppel) och rök dem indirekt, alltså ställ inte dem direkt över glöden. Jag körde på min WSM.
Efter ca 50 min är de klara, ta upp dem och lägg en klick creme fraiche på toppen och till sist lite hackad lök.
Njut till en god köttbit.
Denna söndag blev det att använda både WSM:n och Weber 57:an samtidigt, det är extra roligt att grilla i ”stereo”.
/Jens
Leave a Reply