Piri piriräkor
1 kg färska stora räkor
3 dl olja
4-5 st hela vitlöksklyftor
1-2 st röd chili
1 st salladslök (jag hade inte det utan fick ta purolök)
0.5 msk sambal oelek
1-2 st torkade piri-piri
1 nypa flingsalt
0.5 st citron, saft
1 msk vitt vin
Gör så här:
1. Hätta upp stekpannan på hög värme. Slå i lite av oljan.
2. Krossa vitlöken, skiva chilin och salladslöken. Fräs i ca 1-2 min. Salta och smaka av med sambal oelek och piri-piri efter tycke och smak.
3. Tillsätt resten av oljan låt puttra någon minut. Tillsätt räkor, vitt vin och pressad citron. Serveras direkt i varma skålar.
Servera gärna med vitlöksbröd enligt följande recept.
1 st ciabatta
4 msk smör
2 st vitlöksklyftor
1 nypa flingsalt
Dela ciabattan på mitten. Blanda smör och pressad vitlök i en skål. Bred ut vitlökssmöret på ciabattan, strö över en nypa flingsalt. Sätt in bröden i ugnen i ca 5 min på 200 grader.
Klart!
Leave a Reply