Vitlöksgravad strömming
Ingredienser till lagen:
300 g strömmingsfilé
2,5 dl vatten
0,5 dl ättiksprit (12%)
1 msk salt
Ingredienser till vitlökssås:
0,5 dl majonnäs
0,5 dl gräddfil
0,5 dl hackad dill, persilja och gräslök
1/2 tsk dragon
1 liten pressad vitlöksklyfta
salt och nymalen peppar
Strömmingen skinnad och skall i lagen.
Gör så här:
Blanda vatten, ättiksprit och salt till en lag.
Skölj strömmingen. Dra av skinnet utmed varje filé och lägg filérna i lagen. Låt stå kallt i 6-8 timmar tills köttet är vitt.
Hur gör man då när man skinnar av en strömming? Jo det var enklare än vad jag trodde. Dra av skinnet från köttet med början dr huvudet har suttit.
Häll bort lagen lagen och låt strömmingen rinna av ordentligt, gärna på hushållspapper.
Vitlökssås:
Blanda alla ingredienserna, lägg i strömmingen och se till att den täcks av såsen.
Låt stå i kylen i minst ett dygn före servering, det är alltså hög tid att påbörja denna sillen NU!!
Strömmingen håller i drygt en vecka i kylen.
Leave a Reply