En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Beer can chicken a´la Morberg

Receptet som jag hittade kommer från min favorit kock, Per Morberg och hans bok Morberg grillar:

Till 4 personer:

1 stor färsk kyckling ca 1,3 kg. 1 liten burk öl 33 cl. 1 kvist färsk rosmarin 1 kvist färsk dragon 100 g smör ½ citron ½ dl olivolja sal och peppar 3 vitlöksklyftor ½ chillifrukt, urkärnad 2-3 dl creme fraiche

  • Ta fram kycklingen i rumstemperatur och drick upp hälften av ölen (bra start på detta receptet). Stick hål i ölburken på sidorna (ovanför ölen). Pula ner örtkvistarna i bruken.
  • Smält smöret och pressa citronhalvan och gnid sedan in kycklingen med nästan all citronsaft, smöret och olivoljan. Salta och peppra rikligt både utanpå och inuti kycklingen.
  • Krossa vitlöksklyftorna. Häll det som är kvar av citronsaften i kycklingen och pilla in vitlökskrosset och chillifrukten. (Jag blandade vitlökskrosset med citronsaften och jag skar chillifrukten och blandade även den med citronsaften innan jag hällde detta i kycklingen).
  • Trä kycklingen över burken och grilla den stående i klotgrill eller i annan typ av grill med lock i cirka 1 timme. Grillkolen skall ligga på sidorna i grillen, så att kycklingen grillas indirekt. Om man vill kan man ställa en droppform under så man kan ta vara på köttsaften från kycklingen för att kunna göra en sås av den. Om man väljer att ta vara på köttsaften låt den koka ihop med creme fraiche, salta peppra.
  • Lyft bort kycklingen efter ca 1 timme, den skall vara 82 grader vid benet coh det skall komma en klar vätska från den, då är den klar.
  • Ta bort burken från kycklingen och servera kycklingen med grillade grönsaker, till exempel gul lök och morätter.

20130509-060940.jpg

/Morberg & Svendsen

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *