En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Rökt fårfiol

januari 18th, 2015 | Posted by Jens Svendsen in Dryck | Lamm | Öl

I fredags var jag beredskapsledig då brukar jag försöka att göra något nytt på grillen eller röken som kan ta lite längre tid. Denna gången tog jag fram en fårfiol som vi haft i frysen ett bra tag. Ja la den i saltlag i tisdags kväll.

IMG_1069.JPG

Saltlag (10%) gör man enligt följande, 1 l vatten och 1 dl salt utan jod. Blanda så att saltet löser sig sedan är det klart, man kan sedan krydda denna lagen lite, jag la några pepparkorn och lagerblad.

IMG_1067.JPG

På fredag förmiddag tog jag upp fårfiolen ur lagen, torkade av den med hushållspapper och tände min rök. När röken kommit upp i 100° la jag på fårfiolen och slängde in al och lite äppel chunks så det började röka ordentligt. Jag rökte fårfiolen till 68° vilket tog ca 4 timmar. Jag blev glatt överraskad av hur god den blev. Nu har jag bevisat för mig själv att jag klarar av detta också. När det började närma sig slutet på rökningen firade jag med en öl.

IMG_1070.JPG

Brygghus 19:s Ambassadeur testade jag denna gången, en öl som kommer från Karlshamn. Denna ölen var fruktig i smaken och en lättdrucken ale. Den passar väldigt bra till husmanskost. Den finns endast att köpa i ett fåtal butiker, finns tyvärr inte i beställningssortimentet. Mer info. 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *