En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Test av Uuni pizzaugn

juli 13th, 2016 | Posted by Jens Svendsen in Grilltältet | Pizza

I helgen har vi provat en produkt åt vår samarbetspartner Grilltältet, en pizzaugn som heter Uuni.

IMG_2611

Det är en smidig pizzaugn som eldas med pellets. Det svåraste med Unni var att få eld på pelletsen, jag försökte och försökte när vi skulle testa den i fredags. Till slut fick jag ta fram tändvätska och tända pelletsen med och sedan lät jag det brinna upp och fyllde på med ny pellets för att få bort bismaken som kommer från tändvätskan.

Det tog ca 15 min innan värmen spridit sig i Uuni, sedan satte vi in första pizzan. Efter några minuter vände jag sida på pizzan och körde den några minuter till sedan var den klar vår första pizza från pizzaugnen Uuni.

Alla i vår stora familj, 5 barn och 2 vuxna fick göra sin egen pizzor.

IMG_2610

Alla åt och mumsade i sig. Det var väldigt omtyckt med dessa pizzorna och berömmet överöste varandra.

– Det smakar som i Italien!
– Vad gott det var!
– Vilken god botten!
– Detta var den godaste pizzan jag ätit!

IMG_2609

Detta är en riktigt rolig pryl som jag mycket väl skulle kunna tänka mig att köpa. Det går väldigt snabbt att grädda pizzorna i den. Det gäller att hålla koll så pelletsen inte brinner ut helt, man måste fylla på med jämna mellanrum.

Tidigare har vi köpt färdig deg och tomatsås men denna gången ville jag göra det lite mer på riktigt så jag letade runt på nätet och fann de  2 nedanstående recepten.

Pizzadeg:

4 pizzor

Ingredienser:

700g tipo 00 mjöl (Ramlösa kvarn) eller Manitoba Cream
4 g jäst 
370 g vatten 
15 g salt 
15 g olivolja

Gör så här

  • Använd en assistent och ha i mjölet och jästen.
  • Starta maskinen och häll sakta i vattnet, det göt tydligen så att kanterna kommer bli krispigare, kör på låg hastighet i 5 minuter.
  • Ha i saltet och kör ytterligare 5 minuter på lägsta hastighet.
  • Nu är det dags att hälla i olivoljan och nu ökar du hastigheten och kör i 5 minuter till.
  • Skälp upp degen på ett mjölat bakbord och gnid in den med lite olivolja så att degen inte torkar, låt den vila ca 20 minuter.
  • Dela degen i 4 delar och rundriv dom.
  • Nu ska dom jäsa och du kan göra på två sätt, beroende på om dom ska ätas samma dag eller om du kan vänta tills imorgon, antingen låter du dom jäsa ca 4-5 timmar i rumstemperatur. Om du ska äta imorgon så låter du dom först jäsa ca 1-2 timmar i rumstemperatur och sedan plastar du dom och ställer in i kylen minst 12 timmar, ett tips innan man plastar är att pensla med lite olivolja så att plasten inte fastnar. ta ut dom ur kylen 1 timme innan du ska göra dom sedan så dom blir rumstempererade.
  • Kavla inte ut degen med kavel utan använd fingrarna.

IMG_2612

Tomatsås

Ingredienser

1 sats med sås

2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
3 msk olivolja
1 burk krossade tomater
salt
svartpeppar
2 tsk torkade örter
1/2 msk socker

Gör så här:

  • Pressa vitlöken. Fräs hastigt vitlök och tomatpuré i en kastrull  tillsammans med olivoljan.
  • Häll i krossade tomater, salt, peppar, örter och socker.
  • Låt småkoka i minst 20 minuter. Låt svalna och häll upp en klick av såsen på pizzan. Rör runt med baksidan av skeden.

/Jens

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *