En webplats med allt från familjeliv till grillning.
Header

Vilket vin passar till grillat kött?

juli 22nd, 2013 | Posted by Jens Svendsen in Fläskkött | Vin

I lördags hade vi vinprovning här hemma. Anders hade valt ut viner som skulle fungera bra tillsammans med grillat kött. Vi provade 4 st röda viner och ett vitt vin.
Vi började med att testa alla vinerna utan mat till, utom det vita vinet som vi bara drack utan mat.
CIMG2579
Det vita vinet heter Vicars Choice Barrell fermented chardonnay (nr: 2188) och kostar 96:- och kommer från Nya Zeeland. Av oss samtliga i juryn fick detta 4.0 i betyg på en skala mellan 1-5, där 5 är bäst så klart. Jag själv brukar inte vara så glad för vita viner men detta var verkligen gott, inte för surt och inte för sött.
Efter det vita vinet var testat, tog vi oss an de 4 röda vinerna.
20130722-130156.jpg
Vinerna uppradade på bordet. Vi började med att testa ett vin som heter: A Mano Primitivo (nr: 2308) från Italien som kostar 79:-. På denna bilden är det vinet som är näst längst till höger på bilden. Detta vinet fick i betyg 3,1 i betyg utan mat och med mat ökade det till 3,5. Ett vin som höjde sig när man fick dricka det till maten, ett mycket bra grillvin. Primitivo druvan som detta vinet var tillverkat av är samma som Zinfandel druvan.

Kvällens andra vin är det vinet som är längst till höger i bild, Café Culture Pinotage (nr:2369) och kostar 89:- från Sydafrika. Detta vinet höjde sig verkligen när man drack det till mat. Utan mat var det verkligen inte gott. Utan mat fick detta vinet 3,16 i betyg och med mat höjde det sig till 4,33. Pinotage druvan är en Sydafrikansk druva.

Tredje vinet var Native Touriga Nacional Cabernet Sauvignon (nr: 2568) och kostar endast 55:-, det är det andra från vänster på bilden. Detta var ett Portugisiskt vin som jag gillade allra bäst att dricka bara som det var, ett sällskaps vin. Med mat blev det inte så stor skillnad tyckte jag. Betygen på detta vinet utan mat blev: 3,33 och med mat sjönk det till 2,88.

Kvällen sista vin var Mas Louise (nr: 6470) ett vin som är tillverkat på Côtes du Rhône druvor och kostade 89:-. Detta vinet kom från Frankrike, på bilden är det vinet som är i mitten. Detta vinet var också enligt mig ett bättre vin att dricka som ett sällskaps vin. Detta tyckte vi andra också, utan mat fick detta 4.0 i betyg och med mat fick detta 3,55.

CIMG2572 CIMG2591 CIMG258720130722-130230.jpg
Alice dagiskompis Svea som är Anders och Klaras minsta dotter hade så roligt ihop och lekte hela kvällen. Tjejerna nöjda med provningen. Anders och Macke i samtal om vin kanske? Många glas blev det att diska men det var det värt för det var verkligen roligt att testa lite olika viner. Vi grillade grillklubbor och hade klyftpotatis till detta, en hemmagjord barbeque sås, tomat och koriandersalsa och sallad. När det gäller viner till grillat kött skall dessa vara syrliga för det passar bäst ihop med fläskkött som ofta är lite fett när man grillar.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *